Erna, Dani, Rudiūüź∂ √©s RoseūüźĪ

SzerzŇĎ: Ocztos Panka K√∂zz√©t√©ve:

Kezdetek

Erna √©s Dani, amikor √∂r√∂kbe fogadt√°k Rudit tudt√°k, hogy nagy feladatra v√°llalkoznak, √©ppen ez√©rt nagyon kitart√≥an √©s elsz√°ntan √°lltak a kik√©pz√©shez. Rudi az elŇĎzŇĎ hely√©n vad√°szkutyak√©nt volt tartva a kertben, nem engedt√©k be a h√°zba. Ez √©ppen ellenkezŇĎleg volt Ern√°n√°l √©s Danin√°l, ugyanis n√°luk Rudi a lak√°sban √©l, m√©ghozz√° egy macsk√°val, Roseval egy√ľtt. Ez sz√°m√°ra egy teljesen √ļj helyzet volt. Arr√≥l nem volt inform√°ci√≥nk, hogy Rudinak eddig milyen tapasztalatai voltak macsk√°kkal, ez√©rt fontos volt, hogy nagyon √≥vatosak legy√ľnk. Rudi amint megl√°tta Roset nagyon izgatott√° v√°lt, azonnal elkezdett nyammogni a sz√°j√°val, mik√∂zben beindult a ny√°l kiv√°laszt√≥d√°sa is. A feladat, a kettej√ľk √∂sszeszoktat√°sa volt, hogy mindenki sz√°m√°ra egy √©lhetŇĎ k√∂rnyezetet teremts√ľnk meg. Rosenak egy√©bk√©nt egy√°ltal√°n nem volt semmilyen f√©lelem√©rzete Rudival kapcsolatban, ami sokszor m√©g aggaszt√≥bb√° tette a szitu√°ci√≥t.

Rose

Lassan, de biztosan

A kiindul√°si helyzet az volt, – mivel k√ľl√∂n voltak z√°rva a lak√°sban, – hogy kijel√∂lt√ľnk minden napra egy r√∂vid idŇĎszakot, am√≠g l√°tj√°k egym√°st. Fontos volt, hogy az elej√©n nagyon r√∂vid idŇĎrŇĎl, kb. 5-10 percrŇĎl induljunk, mert Rudi annyira izgatott lett Rose l√°tt√°n, hogy min√©l t√∂bb idŇĎt t√∂lt√∂ttek egy√ľtt, ann√°l kev√©sb√© volt kezelhetŇĎ. Rudi v√©gig kontroll alatt volt tartva √©s egym√°st√≥l p√°r m√©terre helyezkedtek el. L√°tt√°k egym√°st, de nem tudtak egym√°shoz √©rni.

ElsŇĎ l√©p√©sek

Az √∂sszeszoktat√°ssal p√°rhuzamosan, tr√ľkk√∂ket √©s feladatokat tan√≠tottunk Rudinak. Ez√°ltal Dani kontroll√°lni tudta izgalmi helyzetekben, √≠gy jobban mag√°ra tudta vonni a kutya figyelm√©t.  N√©h√°ny h√©t eltelt√©vel siker√ľlt el√©rn√ľnk, hogy f√≥kusz√°ltan figyeljen Danira, m√©g Rose jelenl√©t√©ben is. Amikor ez siker√ľlt, akkor elkezdt√ľk Roset egyre k√∂zelebb vinni Rudihoz √©s ford√≠tva is. Volt olyan gyakorlat amikor Rose maradt egy helyben √©s Rudit vitt√ľk k√∂zelebb hozz√°. Az idŇĎ m√ļl√°sa nagyon sokat seg√≠tett, mivel Rudi kezdte megszokni Rose jelenl√©t√©t, √©s mondhatjuk √ļgy, hogy ‚Äě√°ltal√°noss√° v√°lt‚ÄĚ a napi rutin, hogy tal√°lkoznak.

Rudi és Rose

Sikerek

A f√≥kusz√°lt figyelem kialak√≠t√°sa √©s a rutinszerŇĪ tal√°lkoz√≥k, erŇĎs√≠tett√©k egym√°st. Sz√©pen, fokozatosan eljutottunk arra a szintre, hogy Rudi √©s Rose m√°r eg√©szen k√∂zel jutottak egym√°shoz, meg is szagolt√°k egym√°st. Rudi abszol√ļt kontroll√°lhat√≥v√° v√°lt √©s az izgalmi szintje is sokkal alacsonyabb lett, mint amikor a tr√©ninget kezdt√ľk.

A v√°ltoz√°s nem k√∂nnyŇĪ

Ez egy hosszabb folyamat volt, mivel Dani ny√°ron keresett meg a probl√©m√°kkal. Decemberre eljutottunk oda, hogy ugyan fel√ľgyelet mellett, de nyugodtan egy√ľtt lehet ŇĎket hagyni. Nem kell att√≥l tartani, hogy Rudi megt√°madn√° Roset. Az is neh√©zs√©geket okozott, hogy Rudi kerti kutya volt, ez√©rt √≥ri√°si stresszt okozott neki, hogy benti k√∂rnyezetben kell √©lnie a mindennapjait. Folyamatosan k√∂zeli √©s intenz√≠v kapcsolatban van emberekkel, √©s egy macsk√°val. B√°rmilyen v√°ltoz√°s t√∂rt√©nik egy kutya √©let√©ben, – egy√©bk√©nt az emberekn√©l is √≠gy van – ha rosszabb k√∂rnyezetbŇĎl ker√ľlnek egy jobba, a v√°ltoz√°s maga, ugyan√ļgy stresszel j√°r √©s pszich√©sen el√©g megterhelŇĎ az √©lŇĎl√©nyek sz√°m√°ra. Hi√°ba j√≥ ez a v√°ltoz√°s, nagyon neh√©z megszokni egy kuty√°nak, hogy rendszeresebben simogatj√°k, kedvesebben besz√©lnek vele √©s t√∂bbsz√∂r van r√©sze fizikai kontaktusban.

Erna és Rudi

B√ľszk√©k vagyunk!

Rudi sz√°m√°ra az elej√©n m√©g az is furcsa volt, hogy kapott egy √≥ri√°si, puha kutya√°gyat, hogy abban aludjon √©s ne a padl√≥n. Persze, most m√°r kirobbanthatatlan a fekhely√©rŇĎl, de az elej√©n m√©g a kutya√°gy mell√© fek√ľdt √©s k√ľl√∂n meg kellett neki tan√≠tani, hogy az egy sz√°m√°ra nagyon k√©nyelmes hely, ahonnan nem lesz elk√ľldve. Amikor elkezdt√ľk a kik√©pz√©st, √©n kicsit szkeptikus voltam √©s elmondtam Daninak, hogy nem tudom, hogy milyen szintre tudjuk hozni Rudi √©s Rose kapcsolat√°t, fŇĎleg Rudi vad√°szkutya m√ļltja miatt. Amit el√©rt√ľnk, az egy √≥ri√°si siker √©s szerintem mindh√°rmunk sz√°m√°ra egy, a ny√°ron m√©g elk√©pzelhetetlen eredm√©ny.

√Čn √©s Rudi

Kitart√°st, elsz√°nts√°g, szeretet

A tr√©ning sor√°n nagyon sokat seg√≠tett, hogy Dani √©s Erna nagyon elsz√°ntak voltak azzal kapcsolatban, hogy meg kell oldani ezt a szitu√°ci√≥t, nem volt olyan opci√≥, hogy b√°rmelyik √°llatt√≥l is megv√°ljanak. Megk√∂nny√≠tett√©k a munk√°mat, mert nagyon kitart√≥ak voltak √©s hatalmas al√°zattal √°lltak a tr√©ning, illetve az √°llatok fel√© is. 

Ha k√≠v√°ncsi vagy a t√∂bbi figyelemmel √©s koncentr√°ci√≥val kapcsolatos kutya-gazdi t√∂rt√©netre, itt megtal√°lod.


Ocztos Panka

H√°zhozmenŇĎs kutyakik√©pz√©ssel foglalkozom Budapesten. A kuty√°t gazdij√°val egy√ľtt saj√°t k√∂rnyezet√©ben tan√≠tjuk. T√∂bbf√©le m√≥dszert alkalmazva, b√ľntet√©s n√©lk√ľl, a k√≠v√°ns√°gaitokat, egy√©ni ig√©nyeiteket szem elŇĎtt tartva, szem√©lyreszabva t√∂rt√©nnek a foglalkoz√°sok. Nagyon sok jutalomfalat fogy! B√°rmilyen kor√ļ(!), m√©retŇĪ, fajt√°j√ļ kuty√°t v√°llalok. Ha k√©rd√©seid lenn√©nek b√°rmilyen, kutyanevel√©ssel kapcsolatos t√©m√°ban, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem v√°laszolni min√©l hamarabb!