Karácsony kutyával – 4 tipp a nyugodt ünnepléshez

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Elkezdődött az új év, és akár hiszitek, akár nem, az első munkával töltött hetemen az órák nagy százaléka azzal telt, hogy a karácsonyi tapasztalatokat beszéltük át, vontuk le a következtetéseket a jövőre nézve. A karácsony kutyával bizony stresszes lehet, nem csak a gazdi, hanem az állat számára is.

Voltak családok, ahol a kutya miatti veszekedések odáig fajultak, hogy a gazdik egyszerűen felálltak az asztaltól és távoztak a családi vacsoráról. Volt ahol feldőlt a fa és volt, ahol ki kellett mosni a kutya gyomrát, mert csokit evett. Azt hiszed, csak neked volt stresszes a karácsony? Hát nem! Ebben a cikkben adok pár tippet, hogyan könnyítsd meg magatoknak az ünnepeket jövőre – legalább a kutya szempontjából. 

Kutya a karácsonyfa körül

Nagyon sok vicces mém terjed a neten azzal kapcsolatban, hogyan díszítsük fel a karácsonyfánkat, ha macskánk van – pontosabban, hogyan díszítsük fel úgy, hogy ne szedje le azonnal. Azzal kapcsolatban viszont kevés információ terjed, hogy a kutyák ugyanúgy hajlamosak játszani a díszekkel, mint a macskák. Egy gazdi páros mesélte, hogy a kutyájuk a díszekkel való játék közben ledöntötte a fát, ami óriási rémületet okozott nekik – bízunk benne, hogy a kutyát legalább nem traumatizálta. Ha az első karácsonyunkat ünnepeljük együtt négylábú barátunkkal, mindenképpen teszteljük, hogyan viszonyul a feldíszített fához. Az első időszakban ne hagyjuk egyedül!

Érdemes rögzíteni a fát, hogy véletlenül se tudjon felborulni és lehetőleg inkább a fa felső részeit díszíteni. A karácsonyfa egyébként nálunk is többször feldőlt már az elmúlt évek során, anélkül, hogy bárki hozzáért volna – egyszerűen csak nem volt stabil. Ha a kutyát mégis egyedül kell hagynunk a karácsonyfával, a babafigyelő kamerát szoktam javasolni: így tudjuk ellenőrizni az otthoni helyzetet. A kamera egyébként szeparációs szorongás esetén is különösen hasznos lehet, de mindezek nélkül is jó néha ránézni a lakásra és a kutyára, ha hosszabb időre megyünk el.

karácsony kutyával
Zizi ugrásra kész

Ünnepi ebédek, vacsorák..

A vacsora kapcsán rengeteg konfliktussal szembesültek a gazdik idén karácsonykor. A legáltalánosabb probléma az volt, hogy a nagy mennyiségű étel olyan izgatottá tette a kutyákat, hogy nehezen kezelhetővé váltak tőle. Ha a kutya nincs hozzászoktatva az ilyen jellegű vacsorákhoz – hogy nyugodt tudjon maradni hasonló helyzetben, ne keresse, kunyerálja folyamatosan az ételt, ne ugráljon az asztalra – akkor ennek megtanítását nem ebben a helyzetben fogjuk tudni elkezdeni.

Egy ilyen nagy önkontrollt megkívánó helyzetre ugyanis alaposan fel kell készítenünk a kutyánkat. A nagymamám technikája az, hogy mindig a családi ebéd előtt eteti a kutyákat, hogy megnyugodjanak, ebéd közben pedig nem ad nekik semmit, csak amikor már mindenki felállt az asztaltól. Ha ilyen ebédek és vacsorák rendszeresen történnek, természetesen könnyebben hozzá is tud szokni a kutya, azonban ha hirtelen éri ilyen esemény az életében, valószínűleg nagyon nehéz lesz lenyugtatni – már ha egyáltalán sikerül. 

Lutri önkontrollt gyakorol

Sok ember, inger, érintés, beszéd…

Több olyan esetet is meséltek, amikor a kutya a nagy családi karácsony egy pontján odakapott valakinek. Ez akkor is előfordulhat, ha ilyenre korábban még nem volt példa és egyáltalán nem jellemző a kutya viselkedésére az odakapás. Nagyon fontos kihangsúlyoznom, hogy bármilyen rendezvényre visszük magunkkal kedvencünket, a sok emberből sok inger is következik, amely komoly idegrendszeri terhelés a kutya számára, főleg akkor, ha ehhez nincs hozzászoktatva.

Képzeld magad egy pillanatra a helyébe: borzalmasan fárasztó lehet, hogy ennyi ember beszél hozzád, simogat, próbál kontaktálni veled a legkülönbözőbb módokon. Ennek következménye lehet, hogy egy ponton a kutya elfárad, sok lesz számára az inger. Amikor odakap vagy morog, valójában jelezni próbál: elege van. Nagyon fontos, hogy biztosítsunk pihenőhelyet kutyánk számára, ha magunkkal visszük egy családi eseményre vagy nagyobb szabású rendezvényre. Szüksége van safe place -re, ahol nyugodtan le tud feküdni, akár aludni is, ahol biztonságban érezheti magát a többiektől elszeparálva.

Plusz tipp: nem kötelező magunkkal vinni kedvencünket az összes karácsonyi programra sem, mivel vannak családok, ahol ez vagy 5 napon át art.

Zero édesség! Nuku csoki!

Előfordul, hogy karácsonykor addig etetik őket, amíg nem hánynak a rosszulléttől – nem csak emberekkel, kutyákkal is. A kedvencekkel kapcsolatos szabályok tisztázása a családtagokkal ezért nagyon fontos. Gondolok itt olyasmikre, mint hogy mit ehet, mit nem ehet a kutya, vagy hogyan, mikor lehet megsimogatni. A karácsonyi időszakban talán különösen fontos elmondanunk minden családtagunknak, a legkisebbektől a legidősebbekig, hogy a kutya semmilyen körülmények között nem ehet csokit, édességet, mert akár az élete is múlhat rajta! A kutya számára a csokoládé halálos méreg lehet. Nyilván mindez függ a súlyától, a csoki mennyiségétől és minőségétől, szárazanyag-tartalmától, de semmiképp sem éri meg kísérletezni.

Ha megtörtént a baj, azonnal vidd a kutyád a legközelebbi ügyeletre. A csont is sarkalatos pontja szokott lenni a kutyának adható ételekkel kapcsolatos vitáknak – amit én személy szerint szintén nem javaslok. Gazdiként a mi felelősségünk, hogy figyeljük kutyánk és a környezetében lévők mozdulatait, reakcióit – főleg, ha érzékenyebb kutyád van, kisgyerek van a társaságban vagy egyszerűen észreveszed, hogy valaki nem megfelelő módon nyúl hozzá – és intézkedjünk, ha segítségre van szüksége.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!