Magamról

Két kutyámmal Lutrival és Lapival
Fotó: Vancsay András

Iskolák, tanulmányok, motivációk, hitvallás

A gödöllői Szent István Egyetemen diplomáztam természetvédelmi mérnökként. Az egyetemen elsősorban az állatok – az állattartás, az állatok viselkedése, az etológia – érdekeltek. Igyekeztem megtalálni az állatokkal – főleg a kutyákkal – kapcsolatos szemináriumokat, szakembereket, szerencsére több ilyen is volt. Itt tapasztaltam meg, hogy az állatokat minden esetben a saját környezetükben, a saját rendszerükben érdemes vizsgálni – a mai napig ez az egyik fő hitvallásom a munkámban.

Ekkoriban életre meghatározó beszélgetéseket folytattam juhászokkal, akik – a kutyakiképző szakma őseiként – egészen elképesztő tudás birtokosai, nagyon tisztelem őket, sokat tanultam tőlük.
Az egyetemmel párhuzamosan végeztem el a habilitációs kutyakiképző iskolát, majd a kisállatgyógyászati asszisztens képzést. Úgy gondoltam mindkét tudásra nagy szükségem lesz, hiszen egy állat viselkedése szorosan összefügg az egészségügyi állapotával.

Az iskolák befejezése óta folyamatosan képzem magam, főleg külföldi módszereket tanulmányozok. A kedvenc kutyakiképzőm Dr. Sophia Yin, nagyon-nagyra tartom a munkásságát. Rettenetesen szomorú, hogy pár éve fiatalon meghalt, még sokat tanulhattunk volna tőle. Az irány, ami szerint én a kutyakiképzésben haladok, nagyon hasonló az övéhez. 

A cikkeim és a blogom elsődleges célja, hogy minél több emberhez juttassak el hasznos információkat, és így is segítsem őket a kutyájuk nevelésében. Hiszem, hogy az információ érték, amit nem magunknak kell félve tartogatni, hanem mindenkivel meg kell osztani. Több egyéb módszer mellett, én is így tudok folyamatosan fejlődni más, külföldi kutyakiképzők tanításai segítségével.Két kutyámmal Lutrival és Lapival
Fotó: Vancsay András

7 éve, 2014-ben fogadtam örökbe az első kutyámat, Lutrit egy menhelyről, majd egy évvel később Lapikát, aki szintén mentett kutya. 2021. év elején sajnos Lapika – 6 közös együtt töltött év után – elhunyt, így most ketten vagyunk Lutrival. Mindketten felnőttként kerültek hozzám, nem lehetett tudni a korukat. Lapinak sajnos már az elejétől kezdve – az előélete és a rossz genetikája miatt -, rengeteg betegsége volt. Ezek miatt is végeztem el a kisállat gyógyászati asszisztensi képzést, így otthon is tudtam injekciózni.

A képzésnek köszönhetően szert tettem egy egészségügyi, orvosi rálátásra is, így komplexebben meg tudom figyelni, hogy mi történik a kutyákkal. Ép testben, ép lélek, ez tényleg igaz. Fontos, hogy rendszerszinten vizsgáljam a kutyák viselkedését, mert a problémáiknak különböző okai lehetnek, amelyek sokszor nem is elválaszthatóak.

Lapi betegségei sokban hozzájárultak a szakmai fejlődésemhez, ami egyrészről szomorú, de ugyanakkor nagyon hasznos is. Rengeteg kutyának tudok segíteni Lapika által: időben észreveszem és beazonosítom a tüneteiket, és nagyon jó orvosokat, kiváló módszereket is tudok javasolni.

7 éve dolgozom kutyakiképzőként. Rengeteg fajtájú, korú, nemű kutyával (és gazdival) találkoztam, számtalan problémát, viselkedési zavart oldottam meg.
A specialitásom a félelmi agresszív kutyák kezelése, kiképzése, a félelmük oldása büntetés nélkül.
(Az összes kutya, összes problémáját büntetés nélkül kezelem, nem csak az agresszívekét.) Az agresszió nem magától alakul ki, 99%-ban a félelem a forrása.

Hatékonyságom titka, hogy nem büntetem a kutyákat, az agresszió agressziót szül, hanem oldom a félelmüket, ami miatt agresszíven viselkednek. Olyan emberek keresnek meg, akik velem együtt hisznek abban, hogy az agresszió olyan eszközökkel és módszerekkel oldható, amelyek nem okoznak a kutyáknak rossz érzést. A kiképzések során segítek megtanítani a gazdáknak, hogyan alakítsanak ki erős és stabil bizalmi kapcsolatot a kutyájukkal, hogyan fejezzék ki felé feltétel nélküli szeretetüket, ezáltal oldva annak félelmét és agresszióját.

Bármilyen problémával keressetek bátran!

Sokszor már pár alkalom is elegendő egy-egy, sokszor hosszú ideje fennálló, probléma megoldásához.
Budapesten házhoz megyek: hiszem, hogy hatékonyan együtt dolgozni a kutya saját környezetében, a gazdájával együttműködve a legcélszerűbb, így érünk el stabil eredményeket.

A foglalkozások célzottan, kutyára szabva, többféle módszert alkalmazva, a kívánságaitokat szem előtt tartva, de mindig büntetés nélkül történnek.
Rengeteg jutalomfalat fogy.

Szívesen vállalom a kutyád kiképzését, ha szeretnéd:

-fokozni a figyelmét
-erősíteni a koncentrációját
-építeni a kapcsolatokat
-agresszivitását kezelni
-trükkökre tanítani
-fejleszteni
-oldani félelmeit
Bármilyen korú (!), méretű, fajtájú, problémájú kutyát vállalok.

Köszönöm az érdeklődést, várlak szeretettel:
Panka