Kutyakiképzés háznál

Alapelvek

Kutyakiképzés háznál: A legfontosabb alapelvem, hogy kiképzések során nem alkalmazok büntetést. Célzott, a kutya személyiségére szabott kiképzési módszerekkel dolgozom, javaslatokat teszek, hogy szerintem mi lenne a leghatékonyabb, aztán veled együtt megbeszéljük és kitaláljuk, pontosan hogyan haladjunk. Szeretek gyorsan és hatékonyan dolgozni. Nagyon fontos, hogy te is jó érzéssel csináld a gyakorlást, a kutya mellett neked is legyen sikerélményed.
Fő problémák, amikkel foglalkozom:

  • Agresszív kutya szocializálása
  • Reaktív kutya
  • Kutya szocializálása
  • Kölyök kutya nevelése
  • Kutya-gyerek kapcsolat
  • Kutya szállítása autóban
  • Elhízott kutya lefogyasztása
  • Kutya a városban
  • Speciális, egyéni probléma kezelés

Ezeken kívül is bátran keressetek bármilyen problémával, a cikk további részében részletezem ezeket szolgáltatásokat.

Általános tudnivalók a kiképzés menetéről

Fotó: Vancsay András

A kiképzések veled együtt történnek, közösen egyeztetett helyszínen. Hetente egy alkalmat szoktam javasolni, de a személyre szabottság és a rugalmasság jegyében kéthetente is találkozhatunk. A rendszeresség viszont nagyon fontos a kiképzés során.

Egy alkalom 45 perc, de mindig adok egy kis házi feladatot is a következő alkalomig, amit a látható eredmény érdekében szintén fontos az alkalmak közt gyakorolni a kutyával. Hogy pontosan hány foglalkozásra lesz szükség, sajnos előre nem lehet garantálni, ezt a kiképzés alatt, együtt találjuk ki. A haladás sok tényezőtől függ, de általában 1-2 hónap (kb. 6 alkalom) alatt már nagyon jó eredményeket szoktunk elérni. 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy elég-e egy alkalomra 45 perc. Korábban hosszabbak voltak az alkalmak, de azt tapasztaltam, 45 perc után mind a kutyák, mind a gazdik elfáradnak a koncentrálásban, ezért rövidítettem a foglalkozások időtartamát. 

Lemondás

A lemondási idő 48 óra – ez annyit jelent, hogy ha 48 órán belül mondod le az órát, vagy nem jelensz meg, akkor sajnos ki kell fizetned a díját.

Fizetés

Fizetni készpénzben és átutalással is tudsz.

Mit hozz magaddal?

A kiképzések legfontosabb eleme a jutalomfalat, amiből sok fogy. Kérlek, készülj olyan jutalomfalattal, amit szeret és amire odafigyel a kutya. 

Ha ezzel kapcsolatban problémáitok vannak, jelezd nyugodtan és megbeszéljük – ahogy azt is, ha a jutalomfalaton kívül szükség lehet még valamilyen kellékre a jövőben. 

Extra intézkedések a koronavírusra való tekintettel

Fontos, hogy a koronavírus-járvány miatti érvényes intézkedések az órákra is vonatkoznak, tehát amikor a maszkviselés kötelező, kint és bent is maszkot viselünk a kiképzések alatt is. Habár jelenleg nem kötelező, de ha fontos neked, hogy maszkot viseljünk, bátran jelezd nekem előre! 

A kutyakiképzés háznál szolgáltatásról bővebben

Kölyökkutya nevelése

A kölyökkutya program alapkiképzést nyújt kiskutyák számára: itt egyszerű, de hasznos vezényszavakat és trükköket tanítunk meg a kutyának. A gazdával való együttműködést és a koncentráció kiépítését nagyon fontos már egészen kölyökkortól elkezdeni a későbbi problémák megelőzése érdekében. Emellett a gazdi iránymutatást kap, hogy mikre érdemes hosszútávon odafigyelnie. 

kutyakiképzés háznál
Fotó: Vancsay András

Baba-kutya felkészítő kismamáknak, leendő családoknak

Nagyon sok család és leendő család keresett már meg azzal, hogy szeretnék felkészíteni a kutyájukat is a baba érkezésére. A program keretében ezzel kapcsolatos tanácsokat adok, kérdéseket válaszolok meg, emellett átbeszéljük, mikre kell odafigyelnünk a baba és a kutya szempontjából, mi várható el a kutyától egy ilyen helyzetben. Természetesen a baba születése utáni felmerülő problémák megoldása és a kutyakiképzés is hozzátartozik a folyamathoz.

Kutya gyerek kapcsolat

Általánosságban egy gyerekkel együttműködő kiképzés már óvodás és kisiskolás kortól elkezdhető, természetesen a szülő jelenlétével, részvételével együtt. A kiképzés keretében arra fókuszálunk, a gyerekeknek mire kell figyelniük a kutyával kapcsolatban és az idő elteltével hogyan tudnak ők is felelős kisgazdikká válni. Megbeszéljük, kedvük szerint milyen “kutyás” feladatokat tudnak ellátni (például a kutya etetése, itatása) és szó esik arról is, milyen feltételekkel tudják sétáltatni a kutyákat. Ezen kívül olyan általános gyakorlati kérdésekkel is foglalkozunk, amik a mindennapokban hasznosak lehetnek, hogy tökéletes legyen az összhang a kutya, a gyerek és a szülő között a kutyatartás terén. 

Agresszív kutya kezelése

A specialitásom a félelmi agresszív kutyák kezelése, kiképzése, a félelmük oldása büntetés nélkül. Az agresszió nem magától alakul ki, 99%-ban a félelem a forrása. Hatékonyságom titka, hogy nem büntetem a kutyákat, mert az agresszió agressziót szül, hanem oldom a félelmüket, ami miatt agresszíven viselkednek. Olyan emberek keresnek meg, akik velem együtt hisznek abban, hogy az agresszió olyan eszközökkel és módszerekkel oldható, amelyek nem okoznak a kutyáknak rossz érzést. A kiképzések során segítek megtanítani a gazdáknak, hogyan alakítsanak ki erős és stabil bizalmi kapcsolatot a kutyájukkal, hogyan fejezzék ki felé feltétel nélküli szeretetüket, ezáltal oldva annak félelmét és agresszióját.

Kutya szállítása autóban

A program keretében segítek hozzászoktatni a kutyát az autóban való utazáshoz. Abban hiszek, hogy minden problémát a maga helyén kell kezelni – szó szerint: a szoktatás akkor a leghatékonyabb, ha elmegyünk együtt autózni, végigkísérem az egész folyamatot, segítek oldani a kutya szorongásait és megtanítom, hogyan kell rögzíteni a kutyát, hogy minél könnyebben utazzon az autóban. 

Kutya a városban

A Városi kalandok program legfontosabb eleme a városi sétához való hozzászoktatás. Tapasztalataim szerint itt a gazdiknak általában többet kell tanulnia, mint a kutyáknak, például arról, hogy mikre figyeljünk, hol és hogyan sétáljunk, milyen pórázt használjunk vagy mi az, ami elvárható a kutyától a séta során.

Vannak kutyák, akik neveletlennek tűnhetnek, pedig valójában annyira inger gazdag a környezet, hogy csupán nem tudnak koncentrálni. Teljesen egyéni, mekkora ingerküszöbe van egy kutyának, éppen ezért a képzés személyre szabottan működik. Figyelünk arra, mennyit bír el a kutya idegrendszere és ehhez mérten milyen környezetben ideális őt sétáltatni. 

Kutya a BKV-n

A BKV-hoz való hozzászoktatás ugyanúgy történik, mint az autóval való barátkozás. Együtt BKV-zunk és személyre szabottan átbeszéljük, mikre figyelj, úgy, hogy az a lehető legkényelmesebb legyen a kutya és a gazdi számára egyaránt.

Elhízott kutya – Fitness program

A Fitness programot túlsúlyos kutyáknál szoktuk alkalmazni. Megbeszéljük és beállítjuk, mennyit egyen és mozogjon a kutya ahhoz, hogy egészséges testsúlyt érjünk el és emellett izmosodjon is.

Speciális probléma kezelése

Ide tartozik bármi kutyával kapcsolatos, ami eszedbe jut és úgy gondolod, személyre szabott segítséget igényelne, vagy más helyen – például kutyasuliban – nem találtatok rá megoldást. Nagyon fontos kihangsúlyoznom, hogy idős, mentett és traumatizált kutyákkal is foglalkozom, szóval ilyen esetben is bátran fordulhatsz hozzám. Rengeteg különböző problémával kerestek meg és oldottuk meg azokat az évek során a gazdikkal, kutyákkal közösen.

Ha további kérdésed merülne fel a kiképzések bármilyen formájával kapcsolatban, amire itt nem kaptál választ, keress bátran!