Szeparációs szorongás kutya esetében

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

A szeparációs szorongás kutya esetében egy igen komoly dolog lehet, fontos, hogy foglalkozzunk ezzel a problémával.
A weboldalamon különböző kategóriákra osztva találtok kutya-gazdi történeteket, amikben részletesen leírom, hogyan oldottunk meg egy adott problémát. Szeparációs szorongással kapcsolatban is íródott több cikk, ha kíváncsi vagy rájuk, itt találod meg őket.

Szeparációs szorongás tünetei

Ha a kedvenced

  • szétrág dolgokat
  • folyamatosan sír
  • ugat
  • fel alá járkál
  • kaparja az ajtót
  • bepisil

amíg otthon hagyod, akkor ezek bizony abszolút vészjelzések, amik mellett nem szabad elmenni!

Szeparációs szorongás okai

A szeparációs szorongás egyébként megjelenhet olyan kutyáknál is, akiknek eddig nem volt. Ezt költözés vagy a kutya menhelyről való elhozása is ki tudja váltani, de számtalan oka lehet attól függően, hogy milyen események történnek a kutya életében. A covid miatti élethelyzetek átalakulása és a rengeteg home office nagyon sok kutyánál alakított ki szeparációs szorongást. Az új helyzet miatt nagyon sok kutya heteken vagy akár hónapokon keresztül folyton a gazdáival volt, majd amikor újra egyedül lettek hagyva, az egy ijesztő és szokatlan helyzetté vált számukra. Így ez olyan kutyáknál is problémaként jelent meg, akiknek a covid előtt egyáltalán nem volt szeparációs szorongása.

Mit NE tegyél ilyen helyzetben?

Fáradtan hazaérsz a munkából, a kutyád pedig láthatóan bepisilt, összerágott pár dolgot, és még az asztal sarkát is szétkaparta? Ilyenkor jusson eszedbe, hogy a legrosszabb amit tehetsz most, az a leszidás! A kutyus ugyanis így is hatalmas stresszen ment keresztül egyedül, ha pedig még te is ráteszel erre egy lapáttal, az csak ront a dolgokon, ráadásul ezután már az is félelmet fog kelteni benne, ha hazaérsz. Ezt ugye te sem szeretnéd?

szeparációs szorongás kutya
Cserkel

Szeparációs szorongás megoldása

Kutya kennelhez szoktatás

A kennel azt a célt szolgálja, hogy egy menedéket jelentsen a kutya számára, ahol semmi baj nem történhet vele, így semmiképpen nem szabad büntetésből odaküldeni! Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a kutyát 8 órán át bezárjuk! Maximum 1 órára hagyhatjuk bezárva a kennelbe és csak úgy, ha a kutya nyugalomban van.
A kennel tréninget fel kell építeni, hosszasan be kell szoktatni a kutyát, így ez a nyugodt érzelmi állapot össze tud kötődni ezzel a hellyel. Sokszor, ha a tréninget jól csináljuk, akkor a kutya már automatikusan megnyugszik, amint befekszik a kennelbe. Hosszútávon pedig, magától bemegy, ha elmegyünk.

Kennel nélküli nyugalom felépítése

A másik nagyon fontos dolog, hogy a szeparációs szorongás általában egy elég hosszú tréninget követel meg, mert egy nagyon komoly probléma. Sok esetben hosszadalmasan és nehezen kezelhető, illetve rengeteg gyakorlást igényel a gazdiktól. Fokozatosan kell hozzászoktatni a kutyát a lakásban való egyedül léthez. Ezt sok kutya esetében nagyon kis időintervallumoknál kezdjük. Valamikor 30 mp az első lépés, amire egyedül hagyjuk és a tréning során ezt növeljük.

Cserkel


Ha van rá lehetőségünk, oldjuk meg, hogy amíg a kutya ezzel a problémával küzd, ne maradjon sok időre egyedül. Erre azért van szükség, mert ha elkezdjük felépíteni a tréninget és mondjuk eljutunk negyed óráig, amíg egyedül tudjuk hagyni, majd utána a kutya hirtelen hosszabb időre marad egyedül, akkor újra traumatizálódik. Ilyenkor amit eddig felépítettünk, azt sok esetben kezdhetjük elölről. Szoktam javasolni család vagy barátok segítségét bevonni a projektbe, akik ilyenkor tudnak vigyázni a kutyára. Tudom, hogy ez nem könnyű és sok esetben nehezen megoldható, de fontosnak tartom, hogy erről is írjak. Ha ezt meg lehet oldani és egy szakember segítségével fel tudjuk építeni a tréninget, akkor hosszútávon ez egy megoldott helyzetté tud válni, amiben a kutyánk teljesen nyugodtan el tud tölteni 6 órát egyedül.

Megelőzés

Ha a kutyánk kölyökkora óta velünk van, érdemes minél hamarabb hozzászoktatni az egyedülléthez, így nem alakul ki szeparációs szorongás. Kölyökkorban mindent könnyebb és gyorsabb megtanítani, mert sokkal fogékonyabbak a tanulásra.

+ 1 tipp

Hihetetlenül hasznos tud lenni, ha felszerelsz egy kamerát a lakásba, amin figyelemmel tudod követni a kutyusodat addig is, amíg dolgozol. Ha kb. 10 percet sírdogál miután elmentél otthonról, az még teljesen természetes, de ha egész végig fel-alá mászkál és órákig kaparja az ajtót, akkor azt már komolyan kell venni.

Természetesen menhelyi kutyák esetében még nehezebb lehet ez a probléma. Nekem eddig csak mentett kutyáim voltak és szerintem csodálatos, hogy egy új gazdi segíteni tud befogadott kutyájának a szorongásán.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha van rá lehetőséged, ilyen esetekben keress fel egy szakembert, hogy egy igazán boldog kutyus gazdája lehess!

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!