Kutya pórázon – Milyen a jó póráz?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

A tréningek során gyakran kérdezitek, milyen pórázt használjátok, melyik a jó. Van-e rossz póráz?

Én a tréningek során 3 típust használok:

  • rövid kb. 1.5 méteres
  • 5 méteres flexi
  • 10 méteres fix hosszú kiképző

Attól függ, hogy melyik pórázt használjuk, hogy milyen a terep, ahol sétálunk és mit tanulunk éppen. Mindegyik másra jó.

Archie

Rövid – 1.5 méteres

A rövid pórázt olyan helyzetekben szoktam javasolni, amikor sok ember van, keskeny a járda és alapvetően az a legbiztonságosabb és legkényelmesebb, ha a kutya a közelemben sétál. Általában ezt használjuk a legritkábban.

Flexi póráz

A flexi pórázt meg kell tanulni jól és biztonságosan használni. Külön technikája van. Ha ezen túl vagyunk, általában nagy megkönnyebbülés a kutyáknak is meg a gazdáknak is a használata. A tapasztalatok azt mutatják óriási stressz megy le a gazdikról miután elkezdik használni, hiszen megszűnik a húzás és rángatás. A kutya kényelmesen tud sétálni és szaglászni.

Hosszú – 10 méteres

A 10 méteres pórázt a behívás megtanításakor szoktuk használni. Parkokban, kirándulás során főleg. Sok helyzetben, ha már a kutya ügyes, csak húzni szokta maga után a földön, így a gazdának megvan az a biztonság érzete, hogyha baj van, a póráz véget könnyebb elkapni, mint a kutyát.

A 10 méteres és flexi pórázt tilos nyakörvön használni. Csak hámon szabad. Nagyon nagyot lehet vele rántani és komoly sérüléseket okozni vele a kutyának.

Egy típus, amit tilos a tréningeken használni nálam, az a fojtó póráz.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!