Kutya szállítása autóban – Hogyan kerüljük el, hogy a kutya rosszul legyen?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Nagyon gyakori probléma, hogy a kutya szállítása autóban problémát okoz, mert gyakran rosszul vannak az autózástól és hánynak is a kocsiban. Összegyűjtöttem pár megoldást, ami az évek alatt hatásosnak bizonyult és sok esetben sikerült javítani velük a rosszulléteken. 

Stresszes kutya kezelése

A hányást sok esetben nagyon erős nyáladzás előzi meg, ami stresszes, ideges, nyugtalan lelkiállapottal is párosulhat. Fontos tudni, hogy ilyenkor a kutya nem egyszerűen csak fizikálisan van rosszul, hanem pszichésen is nagyon ideges.

Ez a helyzet leggyakrabban akkor szokott előállni, ha a kutyát csak olyan helyre viszik kocsival, amit nem szeret, például az orvoshoz. Ilyenkor már előre ideges és fél. Ebben az esetben célszerű elkezdeni olyan helyre is hordani a kutyát, amit szeret, hogy az autót összekösse más, pozitív élményekkel is. Ilyen lehet a kirándulás, futtató, családtag vagy barát, akihez szeret menni. A lényeg, hogy rendszeresen történjen meg vele, így szépen lassan felülíródhat a régi rossz berögződés. 

kutya szállítása autóban

Kutya rögzítése az autóban

Autózás során a legfontosabb lépés, hogy a kutya rögzítve legyen az autóban. Ugyanis minél több és nagyobb a mozgástere, annál valószínűbb hogy elkezd hányni – ráadásul balesetveszélyes is. Ezek elkerülésére a legjobb, ha utazóboxban utazik, vagy ha a kutya pórázon van rögzítve az autón belül – de ebben az esetben mindig hámot használjunk, és ne nyakörvet. Vannak külön a biztonsági csatba becsatolható rögzítő pórázok hámmal, direkt kutyák részére. 

Ahogy az embereknek is, a kutyánknak is jobb, ha elöl ül az autóban, nem pedig hátul. Ha megoldható, jobb, ha fent az ülésen ücsörög és kilát az ablakon. Nálunk, emberek esetében is nagyon sokat tud segíteni a hányinger csillapításán, ha folyamatosan kifelé nézünk. 

A leghatásosabb, ha ölben utaznak a négylábúak, így a gazdi tudja fogni közben, természetesen ebben a helyzetben is pórázon rögzítve. A másik jól bevált módszer, ha a kutyád fekszik az ülésen, te pedig mellette ülsz és próbálod fixálni a helyzetét. Persze ezt csak a hátsó ülésen lehet megtenni, de nagyon jók a tapasztalatok ezzel kapcsolatban is. 

Utazás előtt 6-8 órával lehetőleg ne egyen a kutya, ha hajlamos a hányásra. Érdemes kerülni a kanyargós útvonalakat vagy földutakat, tapasztalatok szerint ezek az útszakaszok a legfőbb kiváltó okok. Állatorvostól is érdemes lehet tanácsot kérni hányáscsillapítóval kapcsolatban – az állatok számára is léteznek ilyen gyógyszerek. 

Fontos a kísérletezés és megfigyelés, sokszor óriási eltérések lehetnek egy ilyen biológiai reakcióban is. Ahogy mindig mondom: minden kutya más és más, és ahogy nálunk, embereknél, úgy náluk nem léteznek mindenkire érvényes megoldások. 

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!