Kinek nehezebb a kutya behívása? – Csilla és Mogyi

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Amikor Csilla megkeresett az volt a problémája, hogy Mogyi pórázon nagyon ugat más kutyákat, akik szembe jönnek séta közben. Egyébként Mogyi nagyon aranyos, ugrálós pincser kutyus. Kölyök kora óta Csillával van. Nagyon magas az energia szintje, ami általánosságban jellemző a pincser kutyákra. Az ugatáson kívül, a kutya behívása is probléma volt, így ez a feladat is Csilláékra várt.

Gyors fejlődés

Hasonló módszert alkalmaztam erre a problémára, mint amit a többi történetben olvashattok. Megerősítettük Mogyi koncentrációját Csilla felé, ezekben a helyzetekben. Amikor jött egy kutya, leült és Csillára figyelt, ahelyett, hogy megugatta volna a kutyát. Megtanítottuk neki az ül-marad vezényszót és ez nagyon szépen működött, nagyon gyorsan tanult.

kutya behívása

Behívás – Miért olyan nehéz?

Én felvetettem Csillának egy másik problémát is – bár ezt ő nem említette – ami az volt, hogy jó lenne, ha Mogyit nagyobb zöld területeken tudná póráz nélkül sétáltatni. Egyébként a Marina parthoz közel laknak és rendszeresen sétáltak ott egy nagy zöld területen. Mogyi nagyon gyorsan reagált az első problémára, ezért azt 3 alkalom után tudtuk orvosolni, így utána el tudtuk kezdeni a behívással való foglalkozást. Itt az merült fel problémaként, hogy Csillának nehezen ment, hogy kiabáljon. Ez egyébként más gazdiknak is okozott már problémát a kiképzés során. Gyakoroltuk mindkettőt, ami nagyon jól működött és Csilla rájött, hogy ez számára sokkal stresszesebb, mint kutyájának és ki kell lépnie a komfortzónájából annak érdekében, hogy Mogyinak jobb legyen és könnyebbek legyenek a mindennapjaik.

Nyugi, nyugi

Nagyon sok gazdinak nehéz az elengedés és a behívás. Sokaknak komoly szorongást okoz a kiképzések során, de igyekszem támogató lenni ezekben a helyzetekben és a visszajelzések alapján ez szerencsére jól is megy.

Csilla mondta, hogy már csak attól sokkal könnyebb minden, hogy ott vagyok mellette, akkor is, ha esetleg nem csinálok semmit és rá bízok mindent. Egyszerűen már ettől is sokkal nyugodtabb. Csilla és Mogyi végig nagyon ügyesek voltak és miután hozzászokott Csilla ezekhez a helyzetekhez és 100-ból 100-szor vissza tudta hívni Mogyit, sokkal nyugodtabb volt. Megbeszéltük, hogy innentől már menni fog nélkülem is.

Azért is hiszek abban, hogy személyre szabottan kell foglalkozni a kutyákkal és a gazdájukkal, mert egyéniek az embereknek is a problémáik és az, hogy melyik gyakorlat milyen mértékű szorongást vált ki belőlük. Fontos, hogy ezekre odafigyeljek. Nagyon pozitív élmény, amikor gazdik kilépnek a komfortzónájukból és azt mondják, hogy ez azért volt lehetséges, mert a jelenlétemmel növeltem a biztonság érzetüket. A legpozitívabb az az, amikor eljutunk egy olyan szintre, hogy működjön nélkülem is. Szuper volt minden szempontból együtt dolgozni Csillával és Mogyival.

Ha kíváncsi vagy a többi behívással kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!