Gyakori kutyás kérdések – nyári kiadás

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Fotó: Bata Ági
Matyi kutya

Nagyon sok kérdés fut be hozzám minden héten, így ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a leggyakrabban feltett kérdéseket a meleg kapcsán. 

Érdemes-e megvenni a kutyák számára készült hűtőszivacsot, és mik vele a tapasztalatok?

Vannak kutyák, akik imádják a hűtőszivacsot, elsőre ráfekszenek és egész nap le nem szállnak róla. Vannak viszont, akiket egyáltalán nem érdekel és nem használják. Érdemes kölcsön kérni egyet, mielőtt beruházol rá, ha van rá lehetőséged.

Rossz-e a kutyának a légkondi?

Az én véleményem szerint nem, főleg, hogy lakáson belül ez majdnem az egyetlen módja, hogy hűvösebb legyen a hőmérséklet. Arra érdemes figyelni, hogy a légkondi ne fújjon közvetlen a kutyára (se ránk), mert úgy könnyű megfázni. Én személy szerint egész nap ki-be kapcsolgatom.

Van-e tapasztalat a hűtőmellényről?

Nekem nincs közvetlen, személyes tapasztalatom a hűtőmellényről, de szerintem nagyon jó ötlet, főleg nagytestű kutyák esetében. Ha neked van tapasztalatod, oszd meg velem kommentben vagy akár privát üzenetben! 

Mi a helyzet a kutyával futással?

Én mindenkinek azt javasoltam, hogy ne vigye futni a kutyáját, maximum hajnalban, ha 20 fok alatt van a hőmérséklet. Volt, aki jelezte, hogy a 18 fokot is nehezen bírta a kutyája. A kutyák általában addig futnak a gazdájuk után, amíg bírnak, a közös futás alkalmával pedig nehezebben engedik meg maguknak, hogy megálljanak vagy leüljenek, ha rosszul vannak. Sajnos olyat is meséltek már a gazdik, hogy a kutya egyszer csak összeesett futás közben, utána pedig egy napig csak feküdt a rosszullét miatt.

Érdemes bevizezni séta előtt/közben a kutyát?

Sok gazdi jelezte, hogy mintha jobb lenne tőle a kutyának, és én is azt gondolom, nyugodtan lehet alkalmazni, hiszen semmiképpen nem árt, de lehet, hogy segít. Általában a nyakat és fejet szokták bevizezni, ha séta közben megszárad, akkor újra vizezik, de jó trükk lehet az is, ha vizes kendőt kötsz a kutya nyakába.

Kutyáknak medence – jó ötlet?

Nagyon sok kutya imádja – így nekik igen. Van, hogy a kutyusok kérés nélkül másznak és fekszenek bele, vannak, akik a slagozást is imádják, és vannak, akik viszont félnek a víztől, a slagtól, a medencétől. Arra viszont mindenképp figyelj, hogy ne a közvetlen napon legyen a medence.

Még több fontos tipp a nyárra, meleg hónapokra:

  • Mindig legyen elöl friss víz a kutyának (ez egyébként is fontos, akkor is, ha nincs meleg)!
  • Séta közben gyakran itasd meg a kutyád! 
  • A kertben legyen mindenképp hűvösebb, árnyékos hely is biztosítva, ahova lefeküdhet!
  • A hosszú sétákat időzítsd reggelre és estére, napközben csak egészségügyi körre menjetek és lehetőség szerint mindenképp az árnyékban sétáljatok! 

Ha még több nyári, felelős gazdisággal kapcsolatos tipp érdekel, olvasd el a másik cikkem is a témában itt.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!