Kutya trükk – Tényleg csak a jutalomfalat miatt csinálja?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

A gazdik nagyon nagy százaléka jelezte felém a kiképzési folyamatok alatt azt a problémát, hogy úgy érzik, a kutyájuk csak a jutalomfalat miatt csinál meg valamit, (pl. kutya trükk: ül, fekszik). Mi emberek ugyanis azt akarjuk, a kutya pusztán azért hajtsa végre, amit kérünk tőle, mert mi azt szeretnénk. Be kell látnunk, ez egy hibás gondolatmenet, hiszen nem jó, ha “autoritásként” létezünk a kutyánk szemében, aki parancsokat osztogat neki. Valójában mindenki profitál abból, ha a kutyánk a barátunk, társunk, aki szabad akaratából cselekszik, mert megadjuk számára a kellő motivációt. A jutalomfalat ebben segít, ezért alapvető része nálam a kiképzési folyamatnak.

Kutya trükk – Jutalomfalat mint motivációs eszköz

Ahhoz, hogy megtanítsak bármit a kutyának, a legegyszerűbb feladatoktól az egészen összetettekig, szükségem van egy motivációs eszközre. Legtöbbször ez a motivációs eszköz a jutalomfalat. A motivációs eszköz célja nem más, minthogy a kutya örömmel csinálja meg, amit kérünk tőle, kíváncsivá tegyük, felkeltsük az érdeklődését. 

Egy trükköt megtanítani sokféleképpen lehet – ezekre külön Youtube csatornák és könyvek százai készültek. Csak azt az egyszerű mozdulatot, hogy “ül”, már én is vagy 5 különböző módon tanítottam meg kutyáknak attól függően, hogy a kutya melyikre reagált a leggyorsabban és melyik által értette meg, hogy azt szeretnénk tőle, hogy üljön.

Miután sikerült elérni a kitűzött testhelyzetet/mozdulatot és a kutya számára is teljesen egyértelmű, mit is szeretnénk tőle, elkezdhetjük gyakorolni azt. A leghatékonyabb, ha sokszor egymás után, vezényszóra kérjük tőle, és ha sikeresen végrehajtja a feladatot, övé a jutalomfalat. Ha nem sikerül, próbáljuk meg újra rávezetni. Ezt az elkövetkező 4-5 napban gyakoroljuk mindennap – nagyon fontos, hogy folyamatosan jutival! 

kutya trükk
Cserkel

Helyhez kötött tanulás

A másik nagyon fontos dolog a kutya tanítása során, hogy bármit is tanítunk, először benti környezetben, ingerszegény körülmények között kezdjük tanítani. Ha már bent stabilan jól megy – ami azt jelenti, hogy a kutya minden nap 10-ből 10-szer megcsinálja, amit kérünk tőle – elkezdhetjük a feladatot kinti környezetbe helyezni, ahol több inger éri őt. 

A kutyák helyhez kötötten tanulnak: ez azt jelenti, hogy sokszor, amikor egy trükköt kiviszünk az utcára, teljesen a nulláról újra kell tanítanunk azt.

Gyakorlás: sokszor keveset vagy ritkán sokat?

A gyakorlást naponta többször, kis ideig érdemes csinálni (kb. 5-10 perc). Ez a hatékonyság szempontjából fontos, mivel sokszor kevés ideig sokkal könnyebb fenntartani a kutya figyelmét, mint egyszerre 30 percen keresztül, hiszen a legtöbb kutya nem is tud ennyi ideig koncentrálni. A kutyák koncentrációjának fejlesztéséről majd bővebben írok egy másik cikkben. 

Sok gazdi abba a hibába esik, hogy egyik napról a másikra elhagyja a jutalomfalatot, emiatt pedig a kutya hol megcsinálja a feladatot, hol nem. Ha már úgy érezzük, kint és bent is stabilan érti és megcsinálja a kutya, amit kérünk tőle – tehát 10-ből 10-szer, és ez az állapot már fennáll két – három hete – elkezdhetjük csökkenteni a jutalomfalat számát. Mint mindenhol, itt is fontos a fokozatosság: pár napig 10-ből 9-szer kapja, aztán megint pár napig már csak 8-szor, és így tovább. Ha a fokozatos átmenet kimarad, instabillá válik, amit a kutya számára megtanítottunk. Amikor már teljesen elhagytuk a jutit, akkor is érdemes néha ráerősíteni a jövőben, teljesen random.

Fotó: Eördögh Barbara

A pozitív megerősítés ereje 

A motivációs eszköz mellett nagyon fontos a szóbeli dicséret is, amit viszont a jutalomfalat elhagyása után se hagyjunk el: a folyamatos pozitív megerősítés, motiváltság a kutyáknak is ugyanolyan fontos, mint nekünk, embereknek. 

Ha legközelebb úgy érezzük, a kutya nem miattunk, hanem pusztán a jutalomfalatért csinálja meg, amit kérünk tőle, próbáljuk meg tudatosítani, hogy a jutalomfalat csupán a pozitív megerősítés egyik – és legjobb – eszköze. Nem helyettesíti a bizalmat, a szeretetet, tehát attól sem kell tartanunk, hogy a kutyánk nem szeret minket eléggé. A jutalomfalatnak a bizalom kialakításában van szerepe – ez pedig minden kiképzés legfontosabb eredménye. 

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Fotó: Margitay Klára


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!