Kutyával utazás – 6 tipp, amivel egyszerűbb lesz a közös út

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

kutya szállítása autóban

A kedvenced nélkül egyetlen lépést sem szeretnél tenni? Megértjük! Azért nem árt, ha tisztában vagy vele, mire számíthatsz a kutyával utazás alatt, ha autóban, repülőn, vonaton vagy más tömegközlekedési eszközön tervezed a közös utat.

Útlevél kutyáknak? Igen!

Attól függetlenül, hogy milyen országba szeretnél utazni, kutyaútlevélre mindenképp szükség van. Már az utazás tervezésekor érdemes konzultálnod az állatorvosoddal, melyik országban milyen oltásokra van szükség a kedvenced számára és mikor érdemes beadatni ezeket az utazás előtt. Ez nagyon fontos, mert akár több hónapot is igénybe vehet egy oltási folyamat. Több olyan esetről hallottam, amikor a gazdiknak ez későn jutott eszébe és emiatt nem tudták magukkal vinni kedvencünket akár egy hosszabb nyaralásra.

kutyával utazás

Kutyával repülni

Ha repülővel utazol, fontos, hogy időben tájékozódj a lehetőségekről. Vannak légitársaságok, ahol egyáltalán nem utazhat kutya, és vannak olyanok is, ahol bizonyos méret alatt táskában, akár az utastérben is veled lehet. Ha a csomagtérben, kennelben utazik, szintén érdemes állatorvossal konzultálnunk, hogy szükséges-e gyógyszerekkel bódítani a kutyust a repülőúton és ehhez milyen előkészületek szükségesek. Azt is érdemes már jó előre, esetleg otthon kipróbálni, mekkora kennelben fér el kényelmesen, amiben le is tud feküdni, ugyanis komoly orvosi következményei lehetnek, ha több órán keresztül kénytelen úgy utazni, hogy nem tudja rendesen kinyújtani a lábát, a nyakát, a gerincét vagy bármelyik testrészét.

Kutya szállítása autóban

Ha autóban utazol kedvenceddel, az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelően legyen rögzítve. Ezt kennellel tudod biztosítani, esetleg utazó boxszal, viszont, ha nem ezt a megoldást választod, akkor is mindenképpen gondoskodj a kutya biztonságáról. Vannak kifejezetten kocsiba kifejlesztett utazó hámok speciális pórázzal. Ez azért lényeges, mert egy nagyobb fékezés esetén akár a hátsó ülésről is ki tud repülni a szélvédőn keresztül az állat, vagy neki is csapódhat az autó műszerfalának, ami nagyon komoly sérülésekkel járhat. Plusz a vezetés szempontjából sem mindegy, ugyanis balesetveszélyes lehet, ha kedvenced fel-alá mászkál a kocsiban és megzavar vezetés közben: ráléphet a kézifékre, meglökheti a kezedet, stb.

Jön Vuk? – Kutya hányás

Ha a kutyusod rendszeresen szokott hányni utazás közben, érdemes figyelned, hogy ne egyen 4-5 órával az út megkezdése előtt. Az állatorvos tanácsát itt is kikérheted, milyen hányingercsillapító gyógyszert ajánl a probléma elkerülésére. Érdemes arra is figyelned, hogy az utazást követően várj 1-2 órát, amíg újra megeteted kedvencedet. Egyébként, ahogy az emberek, úgy a kutyák is jobban viselik, ha az első ülésen utaznak, kistestűek esetén pedig akár ölbe is veheted őket (természetesen csak akkor, ha nem te vezetsz).

Tiszta ügy!

Tudtad, hogy az autó tisztaságának megőrzése érdekében beszerezhetsz speciálisan kutyás utazáshoz kialakított ülésvédő huzatot, ami könnyen felhelyezhető és kivehető? Nagyon előnyös tud lenni őszi-téli időszakban, amikor kedvenced akár egy rövid séta alkalmával is extra sáros lesz.

Kutyával utazás

Akár belföldön, akár külföldön is utazhattok tömegközlekedéssel, fontos azonban, hogy pontosan járj utána, milyen szabályok vonatkoznak a kutyákra.

  • Szükséges neki jegy?
  • Mennyibe kerül?
  • Bérletet is válthatsz?
  • Milyen egyéb eszközökre van minden esetben szükség (póráz, szájkosár, utazóbox)?

Plusz, ha több órás útra készülsz, érdemes előtte egy rövidebb próbautat tenned, hogy egyáltalán hogyan viselkedik kedvenced egy ilyen helyzetben. Nagyon sok nem várt probléma kiderülhet már egy rövidebb utazás során is, szóval érdemes kísérletezni.

Egy két hetes európai körúton vettünk részt a Lutrival, ahol sokféle járművel utaztunk, sok impulzus, élmény ért minket és örültem az évek alatt megszerzett tapasztalatoknak. Ha kíváncsi vagy a körútra és tippekre az utazással kapcsolatban, akkor itt megtalálod őket.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!