Kutyapszichológia – Értenek minket a kutyák? Képesek a bosszúra?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

kutyapszichológia

Újabb alkalom a pszichológusnál, egy új téma megvitatása: a kutyapszichológia.

Pszichológus: A párkapcsolatokban komoly problémát tud okozni, ha az egyik fél nem vált le még a szüleiről. Gyakran előfordul, hogy gyerekként és nem felnőttként viselkedik a kapcsolatban.

Ezt követően Lutri bevetődik a melleim közé és várja, hogy simogassam a hasát.

Én: Az biztos, hogy a Lutri nem vált le az anyukájáról.

Pszichológus: Ez a kutyák kiváltsága, hogy nekik sosem kell és örökké gyerekek maradhatnak.

Gyakran látom, hogy gazdik emberi felelősségeket raknak rá a kutyára. Pl:

  • Miért nem tudja, hogy nem szabad átmenni az úttesten? Majd megtanulja, ha elüti újra az autó.
  • Miért kakil pont a bejárat elé? Tudhatná, hogy nagyon kellemetlen nekem.
  • Miért nem érti meg, hogy beteg lehet, ha valamit feleszik a földről?
  • Már elmondtam neki többször, miért nem érti?

Nagyon fontos, hogy a kutya, nem csak, hogy nem érti, nem is fogja megérteni az ilyen jellegű gondolatokat, elvárásokat. Számomra az is elképesztő, hogy ilyen mértékben be tud illeszkedni az emberi társadalmunkba. Sok ember tapasztalja nap, mint nap a legegyszerűbb dolgokban, hogy neki is nagyon nehéz beilleszkedni. Sokszor már az utcán való séta is fárasztó az emberek kerülgetése miatt.

Gondoljunk csak bele

Képzeljük el, hogy úgy kell beilleszkedni ebbe a rendszerbe, hogy nem értjük mi és miért van, egyszerűen csak megfigyeljük és rájövünk, kb. mit kéne csinálni. A gazdi elmondja helyzetekben, mit kell csinálni vagy mit nem. Megtanítanak cselekvéseket, amit parancsra kell teljesíteni, de valójában a kutya sosem fogja tudni ennek az összetett miértjét. Megcsinálja és, ha jó a tréning örömmel csinálja, mert megtaláljuk a megfelelő motivációt számára.

Nem érti az összetett társadalmi és érzelmi összefüggéseket. Nem tudja mi az, hogy etikett vagy illem. Sok kutatás vizsgálja a kutyák érzelmeit, mit éreznek és mit nem.

Mani

Képesek a kutyák a bosszúra?

Sok gazdi hivatkozik bosszúra, amikor a kutya viselkedésére keres indokokat pl. bepisilés. Jelenlegi kutatási eredmények nem bizonyították, hogy a kutya képes a bosszút, mint érzelmet megélni. Gondoljunk csak bele, valójában ez mennyire összetett és árnyalt érzelem. Először is detektáljuk, hogy valaki direkt elkövetett valamit, rosszindulatból ellenünk. Ezt követően nem csak hirtelen megijedünk, önvédelemből kitámadunk, hanem időben sokáig haragosak vagyunk. Majd szánt szándékkal végig gondoljuk, hogy tudnánk ártani a másiknak. Ehhez az is szükséges, hogy a másik szükségleteit, személyiségét ismerjük, így tudjuk mi az, ami neki nem jó, mi az, aminek nem örülne. Ezt időben később tesszük, mint az ellenünk elkövetett esemény és általában hosszan gondolkodunk rajta és utána cselekszünk.

Ez egy állat számára nagyon összetett és árnyalt. Nagyon sok logikai lépésből álló folyamat és időben is viszonylag hosszabb. Egy kutya nagyjából egy 3 éves gyerek szintjén van értelmi képességeit tekintve. 3 éves gyerekek nehezen értik meg a felnőtt társadalmat, évekig tanulják. Érzelmileg és értelmileg is más szinten vannak, mint egy felnőtt. Fejlődnek biológiailag, idegrendszerileg.

Parentifikáció

Gyerekek esetében is létezik egy ehhez hasonló jelenség, a parentifikáció. „Parentifikáció alatt azt értjük, amikor a családon belüli szerepek felborulnak, s a gyermek szülői szerepbe kerül vagy kényszerül.”

Amikor felnőttek mesélnek az ilyen jellegű gyerekkori élményekről, gyakran említik, hogy csináltak valamit, amit láttak, hogy felnőttek csinálnak, de mivel nem értették a helyzetet magát sem, nem tudták mit miért csinálnak, csak próbáltak megoldást találni a számukra érthetetlen helyzetre. Azt értették, hogy a helyzet nem jó, meg kell oldani, mert meg tudtak különböző érzelmeket különböztetni és észlelték, hogy körülöttük rosszul érzik magukat, de azt már nem értették, hogy ez miért van.

Logikailag nem tudták végig vinni a folyamatot, mert nem volt meg a megfelelő tudásuk és képességük. Egy gyerek esetében ez annyiban más, hogy felnőtt lesz és évről évre, ahogy nő egyre jobban érti a körülötte lévő világot. Egy kutya viszont elér egy szintet és nem fog sosem egy felnőtt értelmi szintjére jutni.

Tudják mi az a tisztelet?

Iskola első osztályában jártam hittanra és amikor tanultuk a 10 parancsolatot kérdeztem, hogy miért kell a szüleinket tisztelni és miért nem az van odaírva, hogy szeretni kell. A hittan tanár annyira zavarba jött, hogy nem tudott válaszolni. Következő kérdésem az volt, hogy mi az a tisztelet. Erre sem kaptam túl kielégítő választ és, ha most tőlem kérdezné valaki, nem tudnám megfogalmazni, főleg nem egy 6 éves gyereknek.

Sosem jutott eszembe, hogy a Lutri vagy a Lapi értené és érezne tiszteletet és emiatt nem is alapoztam erre a felállásra a tréning módszereimet. Jelenleg nem tudják a kutatók érzik, értik-e a kutyák a tiszteletet, bizonyítani még nem tudták.

Magamon azt tapasztalom, hogy sok dolgot, amit megtanultunk, természetesnek veszünk, használunk a mindennapokban, de amikor arról van szó, hogy valakinek meg kéne tanítani vagy belegondolni, hogyan épül fel bennünk ez az érzelem, gondolat, akkor az sokkal nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik. Elfelejtjük gyerekként mennyire nem értettük a világot, mennyivel egyszerűbb érzelmi reakcióink voltak helyzetekre. Mégis egy másik faj felé sok esetben nagyobb elvárásokat teszünk, mint egy gyerek felé.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!