Kutya pórázon – A leggyakoribb kérdés a póráz használatáról

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Van egy kérdés, amit rengetegen feltesznek nekem, a kutya pórázon való sétáltatásával kapcsolatban. Ez pedig a következő:

Milyen pórázzal kell kutyát sétáltatni, fix hosszúval vagy flexivel?

Először is, szerintem ez attól függ, hogy hova megyünk és ott mit fogunk csinálni. Nekünk például mindkettő van és mindkettőt használjuk.

Amikor a városban közlekedünk, fix hosszúval megyünk. Ez körülbelül 1-1.5 méteres. A póráz azért van, hogy kommunikálni tudjunk a kutyával és persze, hogy irányítsuk, amikor szükséges. Az, hogy kinek mi kényelmes, nagyon sok mindentől függ, amiben ráadásul nagy szerepet játszik a kutya magassága, mérete és séta tempója.

A pórázokat meg kell tanulni használni, neked is és a kutyának is! Sokakat tanítok arra, milyen a jó pórázhasználat. Jó alatt pedig azt értem, hogy a kutya érti, hogy mit szeretnék tőle, nem okozok neki fájdalmat, nem rángatom és ki tudunk alakítani egy olyan rendszert, aminek segítségével gördülékenyen működhet a közlekedés.

kutya pórázon
Zselé

Ennek kialakítása egyébként sokszor hetekig tart. Ha engem kérdeznek, akkor mindig elmondom, hogy nálam a legtöbb kutya hámon van, aki tréningre jár hozzám. Szigorúan tilos fojtót vagy szögeset használni vagy akár retriever pórázt. Ezek fájdalmat okoznak a kutyának és nem oldják meg a problémát, sőt sokszor még rosszabb lesz. Komoly negatív, egészségügyi következményei is lehetnek.

Olyan helyen, ahol kevesebb az ember, szélesebbek a járdák, kényelmesen tudunk sétálni, ott át szoktam rakni a flexit. Sokszor van, hogy a fix hosszúval indulunk el sétálni, de a biztonság kedvéért viszem magammal a táskámban a flexit. A flexivel nagyobb a mozgás terük, így ez a póráz kevésbé alkalmas arra, hogy irányítsam, ebben a helyzetben tehát sokkal inkább nekem kell rájuk figyelnem, mint nekik rám.

Természetesen a flexin való közlekedésre is létezik tréning. Meg lehet tanítani a kutyának, hogy visszahívható legyen flexin, megálljon a járdánál vagy ne menjen le a járdáról oldalra sem. A flexi sokszor jó átmenetet képez a póráz nélküli sétához. Fontos, hogy a póráz nélküli séta csak biztonságos helyen javasolt, ahol nincs a közelben autó, forgalom.

kutya pórázon
Brigi és Őzi

Nagyobb területen – ahol nem kell aggódnom a forgalom miatt -, el szoktam őket engedni, pl.: erdő, rét, Margitsziget, kirándulás. Fontos, hogy csak akkor engedd el a kutyád, ha biztonsággal vissza tudod hívni! Kiránduláskor is lehetnek/vannak olyan helyzetek, amikor újra kisebb időszakokra pórázra rakom őket, általában ilyenkor is a flexit használom. Ilyen helyeztek lehetnek, ha például autóúthoz érünk, vagy van a közelben egy szakadék, vagy nagyon intenzívek a szagok, amik miatt nehezebben tudom a kutyusokat irányítani.

Fontos megjegyezni, hogy teljesen normális, amikor egy új helyen kevésbé irányíthatóak a kutyák, az új inger ugyanis leköti a figyelmüket. Ilyenkor sokszor egyszerűbb, ha flexire rakjuk, így ugyanis ugyanúgy tud mozogni és szaglászni, de tuti, hogy nem esik baja közben.
Összességében az a legfontosabb, hogy minden helyzetben a biztonságra törekedjünk!

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!