Kutya felemelése – Tényleg tilos?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

A kutya felemelése egy olyan kérdés, amire minden kistestű kutya gazdi kíváncsi.

Mindig vannak nagyon felkapott kiképzési trendek: egy-egy dolog, amit a legtöbb kutyakiképző átvesz, rengeteg helyen szó van róla, így nagyon sok emberhez eljut. Személy szerint ezeknek a többségével nem értek egyet, eggyel azonban különösen nem és fontosnak tartom, hogy írjak róla.

Számtalan gazdi kezdett már úgy történetet, hogy „tudom, hogy szigorúan tilos felkapni a kiskutyát, ha jön szembe egy nagyobb kutya, de…”, pedig én úgy gondolom, hogy ugyan nevelési szempontból van alapja ennek az elvnek, helyzettől függően nyugodtan felemelheted a kiskutyád.

Mikor NE vedd fel azonnal a kutyát?

Amikor már messziről meglátsz egy nagytestű kutyát közeledni, ne legyen rögtön az a reakciód, hogy felkapod a kedvenced, ezzel ugyanis arra tanítod, hogy félnie kell a nagyobb kutyáktól. Másrészt pedig ezáltal csak jobban felhívod a másik eb figyelmét a kiskutyádra:
sok kutya, ha kézben lát egy másik kutyát, felugrál, hogy kapcsolatot létesíthessen a másikkal.

Mikor oké kézbe venni a kutyát?

Tűzoltó megoldásként tökéletes, ha a kutyád még nem kapott kiképzést, agresszív és félsz, hogy nekimegy a nagyobb testű kutyusnak. Nagyon sok kutya abbahagyja az ugatást és vicsorgást abban a pillanatban, ha felemelik. Nyilván ez nem hosszútávú megoldás, de vannak olyan helyzetek, amikor a semminél még ez is jobb.

Hasonlóan a kisebb rossz helyzete, amikor nincs hely odébb húzni a kistestű kutyát, a nagyobb pedig hatalmas lendülettel közeledik, és félő, hogy fellöki a kisebbet. Abszolút érthető, ha ilyenkor inkább felkapod a kedvenced.

kutya felemelése
Zselé

Én két kistestű kutyával éltem együtt 6 éven át, egészen 2 évvel ezelőttig, mikor is egyikük, Lapika sajnos meghalt. Ő például nagyon sokszor azért ugatott meg más kutyákat, mert a betegségei miatt fájdalmai voltak, gyöngének érezte magát és már előre jelezni akarta, hogy hozzá semmiképpen senki oda se jöjjön. Az egészségi állapotától nagyon sokban függött, hogy mennyire szociális. Nagyon sokszor vettem kézbe, mert akkor megnyugodott. Ráadásul volt, hogy annyira elfáradt a lába, hogy amúgy is kézben kellett hazavinnem.

Vannak olyan helyzetek, amikor ezeken a felkapásokon a kutya élete múlik, mert egy póráz nélküli agresszív kutya jön szembe és támad. Ez egy nagyon nehéz helyzet és veszélyes, hogyha kézbe vesszük kedvencünket, mert az agresszív kutya megtámadhat minket is és a kezünket, mivel benne van a kutyánk. Ez a támadó kutya méretétől is függ, de sokszor tényleg a kutyánk élete forog kockán, így jobb ha felemeljük.

Egy ideális világban, ahol minden utcán közlekedő kutya jól nevelt és szófogadó lenne, ott tényleg nem kéne semmilyen helyzetben felkapni a kutyákat, de sajnos nem ilyenben élünk.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Fotó: Eördögh Barbara


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!