Biztonságos póráz nélküli séta kutyával – Nelli, Máté és Pedro

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Pedro esetében 3 fő problémakört kellett megoldanunk:
– szeparációs szorongás
– koordinálatlan séta
– póráz nélküli séta

Szeparációs szorongás

Nelli és Máté online kerestek meg a szeparációs szorongás kapcsán. Akkor még nem laktak Budapesten, éppen költözés előtt álltak. Elmesélték, hogy már az utóbbi költözéskor is felmerültek problémák, úgyhogy most előre szeretnének felkészülni, hogy amikor már Budapesten laknak, akkor a leghatékonyabban tudják kezelni ezt a problémát. Nagyon fontos, hogy a szeparációs szorongás sok esetben összefügg a kutya fáradtsági szintjével és a szorongást tudja erősíteni, ha a kutya nincs rendesen lefárasztva. Emiatt nagyon fontos volt, hogy a szorongással párhuzamosan, a sétával is elkezdjünk foglalkozni.

póráz nélküli séta

Kezdetek

A szeparációs szorongás kapcsán első körben azt javasoltam Nelliéknek, hogy kezdjék el fokozatosan otthon hagyni Pedrot. Ez először csak annyi idő volt, amíg levitték a szemetet. Ennek a problémának a kezeléséhez nagyon hasznos, ha van egy kameránk és meg tudjuk figyelni, hogy mit csinál a kutya, amikor otthon hagyjuk. Lényeges, hogy ilyenkor mindig stressz szint alatt maradjon a kutya. Tehát, ha van egy szeparációsan szorongó kutyánk, akiről tudjuk, hogy kb. 10 percet bír egyedül otthon lenni, akkor a 9 percet kezdjük el vele stabilan begyakorolni.

Nelli és Máté munkája szerencsére olyan volt, hogy meg tudták oldani, hogy Pedronak ne kelljen egyedül lennie, amíg a problémát meg nem oldottuk. Az elején fokozatosan haladtak és az első két hétben csak 1-2 percenként növelték az időtartamot, amíg otthon hagyták Pedrot. Amikor eljutottak fél óráig, onnantól kezdve pár naponta 10 percekkel növeltük ezt az időt. Pár hét után történt egy visszaesés, ekkor már két óra otthon hagyásnál tartottunk. Ez teljesen normális. Azt tanácsoltam Nelliéknek, hogy lépjünk vissza, 1-2 hétig megint csak másfél óráig maradjon egyedül Pedro és azt követően próbáljuk meg megint 10 percekkel növelni az időtartamot. Erre Pedro jól reagált. Nagyon fontos, hogy Nelliék mindig úgy hagyták otthon Pedrot, hogy előtte levitték sétálni, hogy fáradtabb legyen, így kevesebb energiája maradt szorongani.

Séta

A sétával elég sok probléma volt. Pedro bár nem tűnik nagynak, nagyon erősen húzott és alig lehetett megtartani. Ezenkívül reaktívan reagált más kutyákra és volt, hogy emberek bokájához is odakapott. Teljesen élvezhetetlen volt a séta és nagy stresszt okozott Nellinek, Máténak és Pedronak is. Első körben azt beszéltük meg, hogy minden esetben Pedro hámon lesz sétáltatva, továbbá a gazdik beszereztek egy flexi és egy 10 méteres fix hosszú pórázt is.

Mi az oka annak, hogy húz a kutya?

Általában, ha egy kutya nagyon húz, akkor annak az az oka, hogy nincs eléggé lefárasztva és ilyenkor egy ördögi körbe kerülnek az emberek. Nincs lelki erejük sokat sétáltatni, mert rossz minőségűek a séták, ezáltal a kutya egyre jobban csak húz, mert nincs lefáradva. Ezt a folyamatot fontos, hogy a tréning során meg tudjuk szakítani.
0. lépésként elkezdtük Pedrot flexin sétáltatni, olyan időpontokban, amikor kevés kutyával találkoztunk. Alapvetően hagytuk neki, hogy arra menjen amerre szeretne, szabadon szaglásszon, futkározzon. Ha kutyát láttunk, akkor próbáltuk nagy ívben elkerülni. Ez már nagyon sokat segített Pedronak, elkezdett fáradni, így amikor a sétából hazafelé tartottak már nem is húzott.

póráz nélküli séta

Figyelem megtartás

Ahhoz, hogy egy kutya tudjon ránk figyelni séta közben és ezt a figyelmet meg is tudja tartani perceken keresztül, ahhoz fontos, hogy egy bizonyos fáradtsági szintet elérjünk. Ha ez nincs meg, akkor a kutya nem fog tudni fókuszálni, mivel egy folyamatos belső feszültségben van a levezetetlen energiái miatt.

Miután sikerült Pedronál elérnünk az ideális fáradtsági szintet, utána elkezdtük a fókuszált figyelem kialakítását. (Erről és a reaktivitás, agresszió kezelésről már több cikkben írtam.)

Röviden:

  • Figyelem felhívása, megtartása nyugodt körülmények között, jutalomfalat segítségével
  • Figyelem megtartása hosszabb ideig jutalomfalat segítségével
  • Koncentrációs gyakorlatok (ül, marad, fekszik) ingergazdag, kutya számára stresszes helyzetekben

Nagyon fontos ennél a típusú tréningnél is a fokozatosság, semmilyen esetben nem dobjuk mély vízbe a kutyát.

Pedro nagyon jól haladt a tréninggel és így egyre könnyebb volt kontroll alatt tartani kutyák közelében, csökkent a reaktív reakciók száma. A tréning végére Pedro már más kutyákkal is tudott játszani a futtatóban.

póráz nélküli séta

A tréning utolsó fázisa: a póráz nélküli elengedés

A behívás megtanításához általában a 10 méteres fix hosszú pórázt szoktuk használni. Már az elején jól látszott, hogy Pedro nem megy messze gazdáitól, nagyon ritkán feszítette ki a 10 méteres pórázt. Máté számára Pedro elengedése eléggé stresszes volt, így fokozatosan haladtunk.
Nagyon fontos, hogy a tréning során azt is figyelembe kell venni, hogy a gazdik számára mennyire komfortos egy adott feladat gyakorlása. Hiába gondolom én azt szakmailag, hogy a kutya biztonsággal meg tud ugrani egy feladatot, ha a gazdi számára az túl sok. Fontos, hogy egy olyan helyzetben, mint az elengedés, a gazdi és a kutya is biztonságban érezze magát, mert ha a gazdi folyamatosan attól retteg, hogy a kutya el fog veszni, akkor nem fog tudni nyugodtan és stabilan reagálni a szituációban (ezért alapvetően az a cél, hogy a gazdik is stressz szint alatt maradjanak).

A behívás gyakorlásánál nem szoktuk egyből lecsatolni a pórázt, hanem úgy engedjük el a kutyát, hogy húzza maga után. Így nincs az az érzete, hogy fogjuk a pórázt, viszont a gazdiknak meg van a biztonságérzet, hogyha a kutya meg is indulna, akkor csak a póráz végét kell elkapni. Ez a módszer Mátét is megnyugtatta, és hamar tudott érzelmileg akklimatizálódni a helyzethez.

A tréning jótékony hatásai

Nelli és Máté szerint sok szempontból javult az életminőségük a tréning hatására. Azáltal, hogy Pedro ennyi dologban tudott fejlődni, ők is jobban meg tudnak benne bízni és stabilabban tudják működtetni a közös életüket. Fontos kihangsúlyozni, hogy a sikerek ellenére, ez egy elég nagy érzelmi és fizikai befektetés a gazdik részéről.
A tréning során tapasztalható visszaesés teljesen normális, szinte minden alkalommal előfordul, hiszen a fejlődés nem lineáris.
Nagyon jó volt együtt dolgozni Nellivel és Mátéval, rendkívül kitartóak és együttműködőek voltak.

Ha kíváncsi vagy a többi figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!