Reaktív kutya – Laura, Sanyi és Füli

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Laura amikor megkeresett nagyon kétségbe volt esve. Elmesélte, hogy már több kutyaiskolát és trainert is kipróbáltak, volt is fejlődés Füli agresszióját tekintve, de egy ponton megrekedtek és egyszerűen úgy érzi, hogy semmi nem segít. Füli végtelenül aranyos, viszont egy reaktív kutya és más kutyákkal elég agresszívan viselkedett. Laura azt mondta, hogy számára már annyira megterhelő ez a szituáció, hogy nem is meri általában egyedül sétáltatni Fülit, ezért legtöbbször ketten a barátjával, Sanyival vitték le.

Kezdetek

A kiképzős órákat úgy kezdtük, hogy én egyáltalán nem értem hozzá Fülihez, ami igazából azóta sem változott sokat, mert tart és nagyon megijed az idegenektől. Az elején megbeszéltük, hogy erőszakmentesen fogunk együtt dolgozni Fülivel, semmilyen helyzetbe nem kényszerítjük bele és a póráz rángatást szigorúan ki kell venni a rendszerből. Ha kutyát látnak, akkor az nem lehet megoldás, hogy rángatják a pórázt. Ennél még az is sokkal jobb, hogy ha átmennek az út túloldalára.

A kiképzést a szokásos módon kezdtük el. Az első szakaszban megtanítottuk Fülinek, hogy akármilyen helyzetben jött szembe egy kutya, Laura és Sanyi magára vonták a figyelmét jutalomfalattal és leültették magukkal szembe, háttal a másik kutyának. Amikor ez már stabilan ment, akkor annyit variáltunk a helyzeten, hogy nem magukkal szemben ültették le, hanem maguk mellett. Így Füli közben látta a másik kutyát elmenni, de ugyanúgy figyelt gazdáira és végig kapta a jutalomfalatot.

reaktív kutya
Laura és Füli

Viszlát stressz!

A következő fázis az volt, hogy a Városligetben egy 10 méteres pórázra raktuk Fülit és elkezdtünk azzal sétálni. Azt tanácsoltam Lauráéknak, hogy ha tehetik, minden nap sétáljanak a Ligetben ezzel a pórázzal. Ez azért volt nagyon fontos, mert így Füli, életében először szabadságot kapott és sokkal nagyobb lett a mozgástere. Sajnos az agresszív viselkedése miatt, Laura és Sanyi egyáltalán nem merte eddig elengedni. Mivel a Ligetben óriási terek vannak, jól belátható, ezért ott volt lehetőségük arra, hogy hosszú pórázon sétáljanak és időben észrevegyék, ha feltűnik egy kutya. Így Füli tudott mozogni és ki is tudták kerülni a kutyákat.

Azáltal, hogy Füli megkapta ezt a szabadságot és lett döntése abban, hogy egy helyzetben benne marad vagy kihátrál, „el tud menekülni”, ezáltal egy óriási stressz faktort vettünk le róla.

Folyamatos fejlődés

Szépen lassan elkezdtük beengedni olyan helyzetekbe, amiben már egyre közelebb találkozhatott más kutyákkal. Az eredmény nagyon jó volt, mert hála a hosszú póráznak és a kiképzésnek, Füli egyáltalán nem akart konfrontálódni. Abban a pillanatban, hogy meglátta a másik kutyát, kihátrált ezekből a helyzetekből és menekülőre fogta. Ez már egy sokkal biztonságosabb helyzet, mint az, hogy agresszív. Ezzel bebizonyosodott az is, hogy az agresszióját a félelem és a rövid póráz okozta. Nem volt lehetősége kihátrálni ezekből a helyzetekből, ezért ő úgy érezte, hogy arra kényszerül, hogy inkább támadjon, minthogy őt támadják meg, mivel menekülni nem tudott.

Mivel a kiképzés első felében fel lett építve Füli koncentrációja a gazdái felé, ezért sokkal kontrolláltabban tudtuk belevinni hosszú pórázon azokba a helyzetekbe, ahol más kutyákkal találkoztunk. Így jobb lett Fülinek a reakciója és hétről-hétre egyre közelebb engedte a kutyákat, anélkül, hogy agresszívvá vált volna. Amikor pedig megijedt, a gazdáihoz szaladt és figyelt rájuk.

Hosszú volt az út, de megérte

Ezután a személyes kiképzésekkel párhuzamosan, Laura, Sanyi és Füli elkezdtek a csoportos órákra is járni. Ezek szintén nagyon sokat segítettek Füli oldódási folyamatában más kutyákkal kapcsolatban és a nyár folyamán ezt a kétféle óra típust végig folytatták. Jelenleg ott tartunk, hogy Fülit már leveszik a pórázról a Városligetben, stabilan sétál és ha problémája van, akkor kihátrál a helyzetből. Odavakkant kettőt és odamegy a gazdáihoz, ami Laura számára egy elképzelhetetlen eredmény volt szerintem. Óriási utat tettünk meg a nyáron.

Füli azóta is fél az emberektől és a kutyáktól is, csak annyi változott, hogy elkezdtük oldani a félelmét és az agresszióját. Ezáltal sokkal jobban kontrollálható a viselkedése, kevésbé intenzívek a reakciói és időről-időre látható az oldódás és a fejlődés. Laura és Sanyi sokkal könnyebben sétálnak Fülivel és az utolsó hetekben már egészen odáig jutottunk, hogy Fülinek jó kedve volt séta közben, ami előtte teljesen elképzelhetetlen volt. Most már nem lecsapott farokkal sétál, hanem boldogan nézelődik, szaglászik és amikor otthon előveszik a pórázt, nem mindig rohan be az asztal alá, pedig ez volt a kiindulási alapunk. 

Ha kíváncsi vagy a többi figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!