Miért hám? – Előnyei, praktikái

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Sokan tudjátok, hogy nálam a tréningeken minden kutya hámon van. Sokan kérdezitek, hogy miért jó, miért jobb a hám, mint a nyakörv. Akik engem megkeresnek, abban egyetértenek, hogy olyan tréninget tartsunk, ami erőszakmentes, olyan módszereken alapszik, ami nem okoz fájdalmat a kutyának.

Erőszakmentes tréning

Ha a kutya nyakörvön és pórázon sétál minden esetben van fájdalma. Még akkor is, ha a gazdája nem rángatja (aminek nagyon ellene vagyok), lehetnek olyan helyzetek, amiben a kutya rántja meg magát. Ha folyamatosan húz a kutya, a nyakörv nem szokott erre megoldás lenni, ráadásul a nyakörvben való folyamatos húzás állandó fájdalmat okoz és egészségügyi kockázata is van, mert fullad tőle.

Buborék

Hám előnyei

10-ből 8 kutya esetében a húzás nagy mértékben csökken, ha hámra rakjuk a kutyákat. Ennek oka, hogy a folyamatos fájdalom érzet megszűnik és ezáltal nagy mennyiségű stressz lemegy a kutyáról.

A húzás oka legtöbbször az, hogy a kutyában sok a mozgás energia és nem kielégítő számára se a séta tempója se mennyisége. Ez az energia belülről feszíti és le szeretné mozgatni. Ha erre rárakunk pluszban egy fájdalom érzetet akkor a meglévő feszültség nő és ettől sokszor egyre jobban húz a kutya. A mozgás oldja a stresszt. Sok helyzetben, amikor a kutya befeszül, meg lehet neki tanítani, hogy mozogja ki és így vezesse le a feszültségét.

Megtanítani a kutyát húzás nélkül sétálni összetett feladat és sok szempontot kell figyelembe venni. Nem csak arról szól, hogy lábnál követést tanítok neki.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!