Reménytelen kutya?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Sok olyan történetet hallok, hogy kutyákat eltanácsolnak képzésről, napköziből mert „reménytelenek”. Ilyenkor mindig meglepődöm. Szerintem nincs reménytelen kutya.

Vannak olyan kutyák, akik bizonyos dolgok miatt (Pl: nagyon korai ivartalanítás) korlátozottabban, lassabban fejleszthetők, de ők sem reménytelenek. Minden kutyát, megfelelő tréning módszerekkel lehet valamennyire alakítani és tanítani együttműködésre.

Lutri

A kiképzőnek az a feladata, hogy eszközöket találjon és adjon a gazda számára, amivel a kutya és a gazda tud kommunikálni. Nem gondolom magamról, hogy az összes kutyának tudnék segíteni és ez nem is baj. Lesznek olyan helyzetek, amikben tanácstalan leszek és nem biztos, hogy tudok segíteni, de ez nem a kutya hiányossága. Ezt lehet őszintén kommunikálni és vállalni. Kutyák személyiségével foglalkozni nagyon összetett folyamat és nincs rá recept. Minden kutya más.

Jó szakembert találni nagyon nehéz, akinek a gazdával is megvan az összhang. Ez kicsit olyan, mint pszichológust keresni. Természetesen vannak olyan elvárások, amiknek a kutya nem tud megfelelni, de ezekről hosszasan szoktunk a tréningeken beszélgetni, mi elvárható és mi nem.

Lutri és Én

Nagyon fontos, hogy minden kutya más és más. Nem ugyanazoknak az elvárásoknak tudnak megfelelni. Mások az erősségeik és sok esetben máshogy kell nekik megtanítani ugyanazt. Mindegyik egyedi egyéniség és fontos, hogy ne egymáshoz mérjük őket.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Ha pedig szeretnétek még több külföldi, professzionális kutya tréningekről olvasni nagyon ajánlom Dr. Sophia Yin, állatorvos weboldalát.

Fotó: Bálint Barbara

Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!