Kutyakiképző vagyok – Munkám lényege, segíteni és szeretetben lenni

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Kutyakiképző vagyok: Ez egy szolgáltatás, és mint ilyen, vannak korlátai és szabályai. Ahhoz, hogy abban a heti egyszer 45 percben a legjobban tudjak segíteni és tényleg hatékonyan tudjak dolgozni, rengeteg dolognak kell rendben lennie. Évek óta csinálom ezt, rengeteg tudást és tapasztalatot kellett szereznem ahhoz, hogy idáig eljussak. Ennek az útnak nincs vége, és valószínűleg soha nem is lesz.

Azért vagyok, hogy segítsek

Sosem leszek mindent tudó, és nem lesz olyan módszer, ami mindenkinek segíteni fog. Mindegyik kutya és gazdi egyedi, saját személyiséggel, és egyedi különleges kapcsolattal bír. Én azért vagyok, hogy segítsek, ha ebben a kapcsolatban nehézség, egymás meg nem értése merülne fel. Eszközöket adok a gazdik kezébe, hogy ne legyenek tehetetlenek.

Egyszerre közel és távol

Évről évre érzem magamon, hogy nagyon sok dologban gyorsulok, hamarabb felismerek mintákat, furcsa viselkedéseket, apróságokat. Egyre hatékonyabb vagyok és egyre jobban látom a rendszert egy kapcsolatban.

Nagyon nehéz ez a munka érzelmileg és pszichésen is. Nagyon gyorsan rendszer szinten kell gondolkoznom és felismernem az összefüggéseket egy személyiség rendszerében, amit nem ismerek, és nem én élek vele együtt. Egész nap problémákat oldok meg és valamilyen szinten távolságot kell tartanom tőlük, mert különben összeroppannék.

kutyakiképző

Nekem is van egy kutyám és egy életem, és problémáim amin mások segítenek. Ez nem egyszerűen 45 perc hetente. Komoly odafigyelést igényel a részemről, és én is csak egy ember vagyok, aki nem tud mindent. Igyekszem mindent megtenni, ami tőlem telik és felismerni azokat a helyzeteket amikor nem tudok segíteni, és ilyen esetben a legnagyobb alázattal azt jelezni. Nem tudok mindenkinek segíteni, és nem is mindenkinek lesz jó a segítségem.

Fontos az összhang, a közös cél

Azt gondolom ennek az egésznek nagyon nagy része azon múlik, hogy a gazdi és én hogy jövünk ki, és hogy érezzük magunkat együtt. Alapvetően én szeretem jól érezni magam a munkámban, megbecsülve érezni magam és nem nyomás alatt. Olyan emberekkel akikkel közös a célunk és hasonló megértéssel és alázattal vannak az állatok iránt mint én. Ahol nem kérdés hogy nem büntetünk, nem beszélünk csúnyán, és nem használunk fenyítő eszközöket. A munkám azt is megköveteli, hogy egymással is szépen beszéljünk. Sokat szoktunk nevetni a gazdikkal, viccelődni mert a humor nagyon fontos, főleg akkor, ha komoly problémákkal van az ember egész nap körül véve. Vannak kérdések amikben nagyon szigorú vagyok, és nem engedek, ez sokak számára az első találkozásnál ki is derül.

Nem mindenkinek válik be

Nagyon sok embert egyszerűen idő hiányában nem tudok elvállalni, vagy azért mert messze van. Ez egy szolgáltatás, amit igénybe lehet venni és bármikor abba is lehet hagyni, és én is bármikor mondhatok rá nemet. Évről évre egyre több szűrőt rakok be hogy végül csak azokhoz jussak el személyesen akiknek tényleg tudok segíteni, és tényleg komolyan gondolják a közös munkát. 

Nagyon hálás vagyok annak a rengeteg gazdinak, akikkel eddig együtt dolgoztam és folyamatosan ajánlanak másoknak és visszajelzéseikkel segítették a munkám. Minden évben úgy érzem, hogy egyre több szeretetet kapok a munkám során, mert két célom volt a munkámmal: segíteni és szeretetben lenni.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Fotó: Vancsay András, Eördögh Barbara


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!