Fanni és Bogyó🐶

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Amikor Fanni megkeresett azt láttam rajta, hogy elég tanácstalan, mert első kutyája Bogyó, egy párhónapos mentett kutyus, és nem igazán tudta, hogy mivel is jár egy kölyökkutya tartása. A kölyökkutya tartásról van egy általános tévképzet, sokan azt gondolják, hogy nagyon cuki meg irtó aranyos, és biztos könnyű kezelni, de nagyon fontos tudni, hogy egy kölyökkutyával nagyjából 2x annyit kell foglalkozni, mint egy felnőttel. Az egyik dolog, ami Fanninak először nagyon ijesztő volt a kölyökkutyák egyik sajátossága, hogy folyamatos figyelmet igényelnek, és megállás nélkül csüngenek a gazdin, hogy foglalkozzanak velük minden körülmények között. Ez Fanninak nagy nehézséget okozott az otthoni Zoom meetingek miatt.

A másik gondot az okozta, hogy Bogyó folyamatosan rágott, megrágott mindent, ami az útjába került: cipőt, ruhát, bútort, és még az ő kezét, lábát is. Ha az embernek nincs ilyen tapasztalata, akkor ez egy elég nehéz helyzet lehet. Nagyon sokat beszélgettünk általánosan a kölyökkutya tartásról, hogy teljesen normális, ha ennyit rág, erre megoldás lehet, ha végtelen mennyiségű marhabőr rágócsontot veszünk, hogy ne az értékeinket rágja. Fontos megemlíteni, hogy Bogyónak még nem volt meg az összes oltása és nem lehetett kivinni, ez rengeteg energiatöbbletet adott Bogyónak, és ez keresett utat, hogy valahol le tudja vezetni. Megnyugtattam Fannit, hogy abban a pillanatban, hogy meglesznek az oltások és ki tudja vinni sokkal könnyebb lesz minden, mert Bogyó sokkal fáradtabb lesz, és bízzon benne, hogy ki fog simulni ez a helyzet. Szerencsére így is lett. 🍀

Bogyónak megvolt az a különlegessége, hogy az első pillanattól nagyon szépen sétált, ellehetett engedni és könnyen behívható volt, ezért ezekkel a dolgokkal nem is kellett különösebben foglalkozni. Ez azért szerencsés és különleges, mert általában egy kölyökkutya nagyon koordinálatlan, mindent megeszik, rágja a pórázt és megy jobbra-balra. Bogyó hétről-hétre egyre nyugodtabb lett, ahogy jártam hozzájuk, és Fanni számára egyre jobban tisztult a kép, hogy Bogyónak ez a kölyök állapot véges és ennek egy élhető, nyugodt kimenetele lesz, csak az eleje nehéz. Bogyónak a szobatisztaság sem okozott nagy problémát, ahogy Fanni elkezdte sétáltatni, magától megértette ezt a dolgot, és sokkal kevesebbet pisilt bent, ebből a szempontból is nagyon különleges és okos kutya.❤️

Fanni azt mondta, hogy sohasem gondolta volna, hogy ez ilyen. Az a helyzet, hogy nem tudom ennek mi lehet az oka, talán van egy ilyen kölyökkutya idealizálás is, hogy kicsi és cuki, és akkor biztos könnyű is, de azt hiszem, hogy nagyon kevés szó esik arról, hogy egy kölyökkutya tartása igenis nagy feladat, és sokszor elég komoly megpróbáltatásokkal jár.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!