Fanni és Zoé🐶

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Fanni már több kutyakiképzővel is konzultált mielőtt engem megtalált. Amikor megkeresett akkor már nagyon reményvesztett volt, hogy egyáltalán tud-e neki valaki segíteni a problémáival kapcsolatban. Fanni azzal keresett meg, hogy kutyája Zoé séta közben nagyon ugatja a gyerekeket, a babakocsikat, a rollert, a gördeszkát, és egyébként emellett más kutyákat is, és néha agresszívabb a fellépése, mint amennyire ezt ő szeretné. Ez egyébként a legáltalánosabb, leggyakoribb problémakör amivel megkeresnek, rengeteg ilyen sztorit olvashattatok már, mivel alapvetően az a szakterületem, hogy agresszív kutyáknak oldom az agresszióját büntetés nélkül.

Zoé nagyon gyorsan reagált a feladatokra, amiket adtunk neki és amivel elkezdtük oldani a félelmeit, és nagyjából 3-4 alkalom után már szépen sétált Fannival. Kb. 20-ból 1-szer billent meg, akkor is minimálisan, ha meglátott egy kutyát. Ez volt eddig az egyik leggyorsabban elért eredményem.

Fanninak volt egy másik aggálya is Zoéval kapcsolatban, ami inkább egy életvezetési probléma volt és nem viselkedésbeli problémáról volt szó. A többi posztban nagyon sok hasonló történetet olvashattok arról, hogy az ilyen problémákat séta közben hogyan kezeltük, most úgy gondolom fontosabb helyet hagyni a másik kérdéskörnek. Fanni arra panaszkodott, hogy Zoét nem tudja lefogyasztani, nem tudta hogy kezdjen neki ennek a problémának (ezzel kapcsolatban már nagyon sok kutyának segítettem, hogy hogyan fogyjon/hízzon). Általános probléma ez, és a kiképzés során nagyon odafigyelek erre, és mindig szólok a gazdinak, ha túl sovány, vagy kicsit elhízott a kutyája.

Először is megbeszéltük Fannival hogy mérje le, hogy most mennyi tápot ad (most nagyjából marékra adja). Ehhez kijelöltünk egy mérőpoharat, amin fixen bejelöltük, hogy Zoénak mennyi az adagja jelenleg, és azt hetente elkezdtük csökkenteni egy ujjnyival. Nagyon fontos, hogy az elhízás a kutyáknál ugyanolyan komoly probléma, mint az embereknél. Mivel a kutyáknál egyre gyakoribbak a túltenyésztés miatt az ízületi problémák, ezért különösen oda kell erre figyelni, mert nagyon nem mindegy a lábban lévő ízületeknek, hogy mennyi súlyt cipel nap, mint nap. Fontos, hogy nem az a megoldás, hogy hirtelen elkezdjük nagyon sokat mozgatni az ebet, mert ezzel borzalmasan túlterheljük az ízületeket. Szépen beállítottuk a heti egy ujjnyi csökkentést, és nagyon fontos, hogy azt is beleszámoltuk, hogy mennyi jutifalit kap Zoé, azt már a legelső héten az alapadagjából levontuk, és annak mentén kezdtük el csökkenteni.

Fanninak a másik nagyon fontos észrevétele az volt, hogy Zoénak nagyon sok a gyomorsava, és nem tudta, hogy álljon neki a fogyasztásnak. Ilyenkor a leggyakoribb jelenség, hogy ha egy kutya sokáig nem kap enni, akkor elkezdi a gyomorsavat felöklendezni, kihányni. Erre azt megoldást javasoltam, ami a Lapinál szuperül bevált, hogy egy nap többször etessük. Jelen esetben Zoé háromszor evett egy nap. Kijelöltük a napi adagot fixen, amit ugye folyamatosan csökkentettük, és ezt osztotta el Fanni három részre. Ezzel nagyon szépen be tudott állni Zoé étkezése, és megszűntek a hányások is. Sokat beszélgettünk arról is, hogy milyen táp lenne jó egy ilyen gyomorproblémás kutyának.

Elmondtam én is a saját tapasztalataimat, illetve mindazt amit az évek során, és a többszáz kutya után tanultam. Szerencsére, ezek a tanácsok szépen beváltak, és most úgy néz ki, hogy rendben van ez a dolog is. 🥰 Fanni iszonyatosan örült ennek, mert ez a probléma régóta nyomasztotta és sajnálatos mód nagyon sok rossz tanácsot kapott, amik rontottak Zoé állapotán és sokasodtak a gyomorpanaszai.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!