Szeparációs szorongás kutya szemmel – Andi és Pöcök

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Andi már 1 évvel ezelőtt is járt hozzám Pöcökkel, akkor félelmi agresszióval kapcsolatos problémákkal keresett meg. Ezeket szépen sikerült orvosolnunk, viszont most a covid miatt új probléma alakult ki. Szeparációs szorongás kutya szemmel, annak fázisai és megoldása.

Covid hatása a kutyákra

Sajnos a covid helyzet rengeteg kutyánál eredményezte ezt, akiket régebben kiképeztem. Nagyon sokan azt gondolták az elején, hogy így több idejük lesz a kutyájukra és jót fog tenni a sok együttlét. Én már akkor gondoltam, hogy nem lesz ennek jó vége. Vannak, akik egész nap otthon vannak a kutyájukkal. Ennek eredményeképpen sajnos az történt, hogy a kutyák már attól is elkezdtek szorongani, ha a gazdi lement a boltba.

Szepa tünetei

Pöcök esetében is ez történt. 15 percre sem lehetett otthon hagyni, miközben a vírus előtt akár 6 órára is meg lehetett ezt tenni és semmi gond nem volt vele. Andinak van otthon egy kamerája, amit telefonról tud nézni, és látja, hogy Pöcök mit csinál. Miután elment, folyamatosan az ajtónál állt és ugatott.

Lassan, de biztosan

Mondtam neki, hogy a legfontosabb, hogy visszaállítsunk valamilyen rendszert Pöcök életébe az elmenetellel kapcsolatban. Azt javasoltam, hogy minden nap menjen el otthonról egy 15-20 percre sétálni vagy a boltba, a lényeg, hogy minden nap kb. ugyanabban az időpontban, ugyanannyi ideig tartson. Ez azért jó, mert így a kutya nagyon hamar megtanulja, hogy ez minden nap ugyanakkor történik. Van eleje és vége ennek az időintervallumnak és nem egy általános bizonytalanság, hogy most elmegy, de eddig nem ment el egy hétig és vajon mikor jön haza.

Fő a fokozatosság

Először mindig kis lépésekkel kell kezdeni. A lényeg, hogy először ezeket a kis időintervallumokat vezetjük be és akkor bővítjük őket, ha a kutya jól reagál. Ha ez már stabilan működik, akkor lehet vissza állni arra, hogy nem rendszeresek ezek az elmenések, hanem úgymond kiszámíthatatlanok. Pöcök szerencsére nagyon jól reagált és hamar megtanulta ezt a dolgot, úgyhogy két hét múlva már csak az elején ugatott párat, aztán szerencsére abbahagyta.

szeparációs szorongás kutya

Mindenkinél más

A szeparációs szorongás mindig egyéni probléma. Nagyon sokan keresnek meg ezzel. Szeretném kihangsúlyozni, hogy rengeteg esetben lassan kezelhető és nagyban függ a gazdiknak a lehetőségeitől, mind a munka terén, mind bármilyen időt és mozgást behatároló dolgokban, úgyhogy abszolút változó, hogy milyen hatékonysággal tudunk haladni. Nagyon jó, hogy sokan visszajönnek hozzám, ha bármilyen élethelyzetben, bármilyen változás történik és emiatt problémák merülnek fel. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy ennyire bíznak bennem az emberek.

Ha kíváncsi vagy a többi szeparációs szorongással kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!