Nagy energiájú kutya – Berni és Zselé

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Zselé jelenleg 11 hónapos és korának megfelelően egy aktív, játékos, nagy energiájú kutya. Berninek az volt az egyik problémája, amikor megkeresett, hogy szerinte Zselé agresszívan játszik más kutyákkal és most már fél odaengedni őt hozzájuk.

Mi lehet az oka?

Első alkalommal a Népligetben találkoztunk és elengedtük Zselét. Az első órán gyakoroltuk a behívást és Zselé nagyon szépen visszajött. Ezen még kicsit finomítottunk, megtanítottam pár trükköt Berninek, amit tudott alkalmazni a minden napokban. Berni elmesélte, hogy főleg kutyafuttatóba szoktak járni és ott fordul elő nagyon gyakran, hogy szerinte a kutyusa agresszívabban játszik. Nagyon fontos, hogy a kutyáknak a viselkedésére óriási hatással van a területnek a tulajdonságai, ahol vannak. Amikor egy viselkedésről beszélünk, akkor nagyon fontos, hogy tudjam, hogy az adott viselkedés milyen környezetben jelenik meg, az mekkora és milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

nagy energiájú kutya

Gondoljunk csak bele..

Sokszor egy olyan nagy energiával rendelkező kutya esetében, mint Zselé, fontos, hogy nagy területen játsszon és ne egy kis futtatóban. Általánosságban megfigyelhető, hogy nagyobb területen, ahol jobban elférnek a kutyák, szét tudnak szóródni, több útjuk van a menekülésre és nincsenek beszorítva, sokkal kevesebb a konfliktus. Szerintem ez hasonlít az emberek viselkedéséhez is, mert ha sok embert szorítunk be egy kis helyre, akkor hamarabb lesz konfliktus és kényelmetlenség. A kutyák, ahogy az emberek is, érzik, hogy mennyi terük van menekülni, vagy akár kitérni egy olyan helyzet elől, ami kényelmetlen nekik. Ez nagyban befolyásolja az általános hangulatukat is egy játék közben.

Bevált!

Sajnos túl kevés a futtató és emiatt az esti órákban ezek tele vannak és sokkal több kutya van egy futtatóban, mint amennyi kényelmesen elférne. Megbeszéltük Bernivel, hogy próbálja ki azt, hogy nem járnak futiba, hanem nagyobb területeken, réteken vagy a Népligetben kezdi el futtatni a kutyát. Berni megfogadta a tanácsomat, ami nagyon jól működött és a következő alkalommal elmesélte, hogy mióta Zselé nagyobb területen tud futni és játszani más kutyákkal, azóta egyáltalán nem voltak konfliktus helyzetben. Ezt követően többször találkoztunk a Városligetben, ahol van egy nagyobb kutyafuttató és Zselé ott is nagyon szépen játszott más kutyákkal. Ezen kívül a Városligetben is szuperül, barátságosan viselkedett.

Minden kutya más

Fontos tisztázni, hogy vannak olyan kutyák, akiknek egyszerűen nagyon magas az energia szintjük, bizonyos szempontból hevesebbnek mondható a temperamentumuk és sokszor nagy hévvel rohannak oda más kutyákhoz. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem agresszió, hanem egy személyiség típus és egy játékstílus! Az természetesen fontos, hogy a kutyát megtanítsuk arra, hogy ezt a hevességet kordában tudja tartani. Ezt sokat gyakoroltuk Zselével és azt, hogy hogyan tudja Berni behívni, amikor éppen más kutyákkal játszik vagy oda akar futni. Zselé, annak ellenére, hogy nagyon aktív, gyorsan tanult és a végén már eljutottunk arra szintre, hogy magától visszajött a gazdijához és várta a következő feladatot.

Nem csak a kutyák tanulnak újat

Berni az elején úgy kezdte, hogy van egy olyan problémája, hogy nem tud kiabálni. Mondtam neki, hogy ne aggódjon, ezt meg fogjuk oldani. Az 5. alkalom után, azt mondta, hogy az biztos, hogy kiabálni megtanult. A kutyakiképzés miatt egyszerűen mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából vagy így vagy úgy és nyilván ez mindenkinek mást jelent. Azért is írom le ezeket a történeteket, mert nagyon motiváló szokott lenni a gazdiknak, hogy ezeket tudják másokról és nincsenek egyedül a hasonló érzéseikkel.

Ha kíváncsi vagy a többi figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!