Kutya agresszív más kutyákkal – Ági és Argo

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Argo egy 25 kg-os, 4 éves mentett kutyus, akit Ági 1 éve fogadott örökbe. Amikor Ági megkeresett, kutyája reaktív és félelmi agressziós problémákkal küzdött. Ez nagyon megterhelő volt számára, mert Argo nagy mérete és súlya miatt nehéz volt megtartani, amikor séta közben kitört más kutyákra. Nagytestű és fiatal kutya lévén, elég nagy mozgás igénnyel rendelkezik. Ennek kielégítését nagyban megnehezítette a tény, hogy a kutya agresszív más kutyákkal, így csak olyan helyzetekben volt elengedhető, amikor más eb nem volt a közelben.

Külső nyomás

Ági nagyon sok külső támadást kapott azzal kapcsolatban, hogy miért van ilyen nagy kutyája, hogyha nem tudja kezelni és stabilan tartani ezekben a helyzetekben. Ez nagy nyomást helyezett rá, sok rossz érzést és frusztrációt okozott neki. Egyébként Argo semmilyen sérülést nem okozott más kutyának és Ági különösen figyelt ezekre a helyzetekre, inkább nagyon ijesztőnek tűnt Argo viselkedése kívülről.

kutya agresszív más kutyákkal

Figyelem kiépítése

A kiképzést a szokásos módon kezdtük. Elkezdtük Argonak megtanítani, hogy általánosságban séta közben figyeljen Ágira. Ezt először nyugalmi helyzetben kezdtük el gyakorolni, majd szépen fokozatosan ezeket a gyakorlatokat belevittük stresszes helyzetekbe. Fontos, hogy ezeknél a gyakorlásoknál először olyan feladatokat tanítsunk a kutyának, amivel könnyen meg tudja tartani a fókuszt a gazdája felé, pl. ül, marad. Egy stabil testhelyzetben, sokkal egyszerűbb a kutya számára, hogy figyeljen, mint mozgás közben, például amikor mellettünk sétálva szeretnénk ezt elérni.
Nagyon sokat gyakoroltunk és Ágiék lelkiismeretesen csinálták a feladatokat, így nagyon jó tempóban tudtunk haladni.

Kutyafuttató teszt

Alapvetően nekem az volt a benyomásom Argo viselkedésével kapcsolatban, hogy vegyesen keverednek benne érzelmek, amikor más kutyát lát. Egy részről megijed, más részről, mivel kevés helyzetben tud kutyákkal játszani, szociális kapcsolatot létesíteni, annak ellenére, hogy igénye lenne rá, ez az izgalom kitörés formájában jelenik meg.

Éppen ezért, amikor Argo már elég stabilan volt kezelhető más kutyák jelenlétében is, akkor azt javasoltam Áginak, hogy menjünk be a futtatóba és figyeljük meg Argo viselkedését. Ági nagyon izgult, de mondta, hogy a jelenlétemben meg meri csinálni. Ez annyira jól sikerült, hogy a következő héten már egyedül is el mert menni kutyájával. Argo nagyon ügyes volt, szépen játszott más kutyákkal. Az, hogy tudtuk csillapítani a belső szociális igényét más kutyák felé, hozzá segített ahhoz, hogy egyre szebben és nyugodtabban sétáljon.

Minden rosszban van valami jó

A kiképzésünkben ott lett egy szünet, amikor Argonak megsérült a lába és emiatt több héten keresztül pihentetni kellett. Sajnos emiatt Argo sétája újra megromlott. Ami nagyon jó hír, hogy Ági az általam tanított gyakorlatokkal és tudással nélkülem kezdett el újra gyakorolni, és el tudta érni ugyanazt a szintet, mint ami a sérülés előtt volt. A kiképzéseknek alapvetően az a célja, hogy a gazdik megszerezzenek egy tudást, amit aztán egyedül is tudnak használni, ha az életben új helyzetekbe kerülnek. Sajnos nagyon sok külső esemény (baleset, költözés, stb.) tud visszaesést okozni ezeknek a viselkedés problémáknak a javításában, de ha már egyszer megtanítottunk valamit, akkor a kutya számára is könnyebb és gyorsabb azt újratanulni.

Élmények

Ági most újra megkeresett és nagyon boldog volt, hogy egyedül végig tudta csinálni a tréning folyamatot Argo felgyógyulása után. Most onnan fogjuk folytatni, hogy Argonak megtanítjuk, hogy nagyobb területeken (pl. Margit sziget) el tudjuk engedni. Póráz nélkül tudjon játszani más kutyákkal és stabilan behívható legyen ilyen helyzetekben is.

Ági a következőket sorolta fel, amikben a kiképzés hatására fejlődött:

  • Megtanultam bízni magamban és abban, hogy tudom kezelni a saját nagytestű kutyám.
  • Bátrabb és magabiztosabb lettem.
  • Jó és kellemes lett a séta, nem egy stressz forrás, mint a tréning előtt.

Ha kíváncsi vagy a többi félelmi agresszióval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!