Lilla √©s Liviūüź∂

SzerzŇĎ: Ocztos Panka K√∂zz√©t√©ve:

Lill√°nak k√©t kuty√°ja van, Kifli √©s Livi. Mindig vel√ľk √©rkezett a kik√©pz√©sekre, de csak Livivel foglalkoztam. Az volt a probl√©m√°ja, hogy szerinte Livi agressz√≠van viselkedik m√°s kuty√°kkal √©s szerette volna ezt megoldani. Lilla sejtette, hogy ez f√©lelembŇĎl ered, de sz√ľks√©ge volt r√°m, ahhoz, hogy errŇĎl megbizonyosodjon.

M√°r j√°rtak kutyasuliba √©s Livi el√©g komoly kik√©pz√©st kapott, √ļgyhogy az ‚Äěalap engedelmess√©gi parancsokat‚ÄĚ m√°r nagyon sz√©pen tudta √©s j√≥l tudott Lill√°ra figyelni. √Ėsszesen 3x j√∂ttek el hozz√°m ezzel a probl√©m√°val, aminek nyilv√°n az is volt az oka, hogy Livi m√°r ennyi dolgot megtanult elŇĎtte. Az, hogy ezeket az ‚Äěalap engedelmess√©gi parancsokat‚ÄĚ m√°r tudja egy kutya, nagyban megk√∂nny√≠ti a munk√°mat, mert √≠gy ezeket csak bele kell illesztenem a saj√°t kik√©pz√©si rendszerembe. Lill√°nak √°tadtam egy rendszerszintŇĪ tud√°st, hogy azokat a dolgokat, amiket a kutya m√°r tud, hogyan lehet hasznos√≠tani a besz√©lt probl√©ma eset√©n.

Arr√≥l is sokat besz√©lgett√ľnk, hogy Livinek hogyan tudjuk erŇĎs√≠teni a bizalm√°t Lilla fel√©. Ehhez meg kellett sz√ľntetni az √∂sszes b√ľntet√©ses m√≥dszert, amit eddig alkalmaztak, mert a b√ľntet√©s rombolja a kutya √©s a gazd√°ja k√∂z√∂tti bizalmi kapcsolatot. Ha ez nem t√∂rt√©nik meg, akkor ez√°ltal a kutya f√©lelembŇĎl tesz meg dolgokat √©s nem szeretetbŇĎl. Sz√°momra sohasem az volt a fŇĎ k√©rd√©s, hogy melyik m√≥dszer mŇĪk√∂dik a leghat√©konyabban, hanem az, hogy a kutya hogy √©rzi mag√°t k√∂zben. Nagyon sok m√≥dszer mŇĪk√∂dik, de nem mindegy, hogy azok milyen √©rz√©seket v√°ltanak ki a kuty√°kb√≥l √©s a gazd√°jukb√≥l. Sz√°momra az elsŇĎdleges c√©l, hogy a kutya boldog legyen √©s csak ezut√°n k√∂vetkezik, hogy sz√≥t is fogadjon.

Lilla az√©rt keresett meg, mert olvasta, hogy b√ľntet√©s n√©lk√ľl dolgozom √©s √ļgy √©rezte, hogy ilyen seg√≠ts√©gre van sz√ľks√©ge, mert b√°r az eddigi tanult m√≥dszerek is j√≥l mŇĪk√∂dtek, de nem √©rezte benne j√≥l mag√°t, ahogy Livi sem. √Ėr√∂mmel mes√©lte Lilla, hogy a Duna parton tal√°lkoztak k√©t labradorral √©s semmilyen probl√©ma nem mer√ľlt fel, Livi teljesen nyugodtan kezelte a helyzetet. Nagyon megszerettem mindk√©t kuty√°t, mindketten mentettek. Nagyon tanul√©konyak √©s Lilla is sokat foglalkozik vel√ľk. Szuper volt vel√ľk dolgozni!

Kifli és Livi

Ha érdekelnek hasonló félelmi agresszióval kapcsolatos kutya-gazdi történetek itt tovább böngészhetsz.


Ocztos Panka

H√°zhozmenŇĎs kutyakik√©pz√©ssel foglalkozom Budapesten. A kuty√°t gazdij√°val egy√ľtt saj√°t k√∂rnyezet√©ben tan√≠tjuk. T√∂bbf√©le m√≥dszert alkalmazva, b√ľntet√©s n√©lk√ľl, a k√≠v√°ns√°gaitokat, egy√©ni ig√©nyeiteket szem elŇĎtt tartva, szem√©lyreszabva t√∂rt√©nnek a foglalkoz√°sok. Nagyon sok jutalomfalat fogy! B√°rmilyen kor√ļ(!), m√©retŇĪ, fajt√°j√ļ kuty√°t v√°llalok. Ha k√©rd√©seid lenn√©nek b√°rmilyen, kutyanevel√©ssel kapcsolatos t√©m√°ban, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem v√°laszolni min√©l hamarabb!