Labdafüggő kutya – Berni és Bella

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Lábnál sétálás, behívás, figyelem felépítése és a labdafüggő kutya problémaköre és megoldása. Bella kiképzése alatt az összes problémával foglalkoztunk és meg is oldottuk azokat. Lássuk hogyan!

Kutya sétáltatás

Az első megoldandó helyzet, Bellának a húzása volt. Mivel egy bulldogról beszélünk, elég komoly erőkifejtést jelentett Berninek, hogy meg tudja tartani a kutyáját. Bella egyébként másfél éves, nagyon aktív, játékos és ugrálós kutya. Nagyon szórakoztató időt tölteni vele. Én azt javasoltam első körben Berninek, hogy cseréljük le a nyakörvet egy hámra és nézzük meg, hogy arra, hogy reagál, mert nem szeretem a nyakánál fogva rángatni a kutyákat. Éppen ezért, az esetek nagy százalékában megkérem a gazdikat, hogy cseréljék a nyakörvet hámra. Ami csodálatos volt, hogy amikor Berni ezt megtette, akkor Bella nagyon szépen kezdett el sétálni és abbamaradt a húzása.

Sokszor mondják, hogy azért nem jó a hám, mert jobban húz a kutya. Ez szerintem teljesen változó, nagyon egyediek a tapasztalataim és nincsen erre egy szabályszerűség. Természetesen megtanítottam Berninek, hogy hogyan kell megtanítani Bellának, a láb mellett sétálást, és azt, hogy mi annak a módja, hogy ezt parancsszóra megcsinálja.

Behívás

A következő kihívást, az jelentette számunkra, hogy Bellát el lehessen engedni nagyobb sétáló utcákon, ami belátható és amitől messze vannak az autók. Ezzel összefüggően meg kellett neki tanítanunk a behívást is, ami nagyon jól ment Bellának. Folyamatosan visszajött és általában, ahogy az lenni szokott, Berni sokkal jobban izgult ebben a helyzetben, szóval neki kellett bátorságot szereznie. Ebben nyilván sokat segítettem neki és a jelenlétemmel biztosítottam, hogy nem fog semmi baj történni. Pár hét alatt Berni teljesen belerázódott ebbe és boldogan újságolta el, hogy most már teljesen felszabadultan tudnak sétálni, mennyivel könnyebb így és sokkal jobban bízik a kutyájában, mint előtte.

Labdafüggő kutya

A harmadik és egyben legnagyobb kihívást az jelentette, hogy Bella iszonyatosan labdafixált. A kutyafuttatóban bármikor megkaparintott egy labdát, azt nem eresztette el és nagyon nehezen lehetett tőle akárhogyan is elvenni. Behívhatatlanná vált és nem tudtak elindulni a futtatóból. Ez egy nagyon nehéz problémakör, a megoldása is nagyon sokáig szokott tartani és rengeteg gyakorlást igényel. Először olyan helyen kezdtünk el tréningezni, ahol viszonylag nyugalmi körülmények között voltunk és elkezdtük kicserélni a labdát jutalomfalatra. Először Berni nagyon kicsit dobott, maximum 2 méterre, azonnal mutattuk Bellának a jutalomfalatot és cseréltünk. Lassan elkezdtük óvatosan növelni a dobás nagyságát.

Később ezt megpróbáltuk átvinni a kutyafuttatóba, ami egy sokkal nehezebb helyzet volt és itt egy visszaesést is tapasztaltunk. Bella nem nagyon reagált más kutya jelenlétében a jutalomfalatra és semmi más nem érdekelte, csak hogy övé legyen a labda. Úgyhogy más eszközökhöz folyamodtunk és azt próbáltuk meg, hogy mi van akkor, ha Berninél két labda van és az egyiket cseréli ki a másikra. Ez egy nagyon jól működő módszernek bizonyult és Bella jól reagált rá.

labdafüggő kutya

Koncentráció

Ezért is tartok egyéni foglalkozásokat, mert nincs általános megoldás és sokszor egy közös gondolkodást igénylő feladat, hogy egy problémára megoldást találjunk. Ilyenkor több dolgot ki kell próbálnunk, hogy aztán megtaláljuk a végső megoldást. Azt is nagyon fontos volt Bernivel megbeszélni, hogy ez Bellának egy mentálisan nagyon megerőltető feladat. Óriási koncentrációt igényel tőle, ezért a labdaelvételt, kb. maximum 15-20 percig lehet gyakorolni. Bármi, amit tanítunk és komoly koncentrációt igényel a kutyától, azt mindig időkorláthoz kötjük. Az elején kb. 5 percről indulunk és ezt fokozatosan növeljük. Hasonlóan működik, mint az embereknél, mert ha az ember kizökken a tanulásból, akkor abba vissza kell rázódnia, főleg, ha új dolgot tanul meg.

Nagyon szerettem Bernivel dolgozni, mert látszott hétről-hétre az eredmény, lelkiismeretesen gyakoroltak és abszolút közreműködő volt abban, hogy közösen gondolkozzunk és, hogy nincsenek fix megoldásaim.

Ha kíváncsi vagy a többi labdafüggőséggel kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!