Kutya gazdi kapcsolat – A kommunikáció a kulcs

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Mása

Szerintem már rég 1000 felett van a kutyák száma, akikkel foglalkoztam az elmúlt 6 évben, és még sosem volt olyan helyzet, amiben a kutya ne akart volna „jó” kutyája lenni a gazdájának. Rengeteg olyan volt viszont, amiben a gazdik ezt egyáltalán nem érzékelték és nem ismerték fel. Ebben a cikkben néhány gondolatot találtok arról, miért elemien fontos a jó kommunikáció egy kutya gazdi kapcsolatban.

Nagyon igyekeznek

A munkám legfontosabb része, hogy megtanítsam a gazdákat kommunikálni a kutyájukkal – megteremteni a közeget, amiben érti egymást mindkét fél. Sokszor tapasztalom a gazdikon, hogy azt várják, a kutya majd kitalálja a gondolataikat. Persze mondanom sem kell, nem fogja. Viszont amiben mindenki biztos lehet, hogy az összes kutya nagyon igyekszik a gondolatainkban olvasni.

Néha már egyenesen megfeszülnek és trükkök egész sorát mutatják be, hátha valamelyik “jó” lesz az adott helyzetben. A kutya és a gazdája ketten vannak a kapcsolatban, ennek megfelelően mindkét félnek változtatnia kell a kommunikációján, hogy értsék egymást. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért pont a kutya lett az ember legjobb barátja, és miért nem mondjuk a medve vagy a kecske.

Ősidők óta működik

Tudományos elméletek azt bizonyítják, hogy a farkas szegődött az ember mellé, nem az ember fogta be és kezdte el háziasítani, mint más állatokat (mint például a disznót). Megoszlanak a vélemények, hogy mi volt ezeknek a farkasoknak a motivációja, élelemszerzés vagy a tűz melege. De ami hosszú távon különlegessé és sikeressé tette őket, az a kommunikáció.

Több ezer év alatt megtanultak kommunikálni az emberrel, ez pedig valószínűleg csak úgy volt lehetséges, hogy már az elején nagyon erős kommunikációs képességük volt az emberek irányába – ez tette őket kiváltságossá. Személy szerint óriási tisztelet van bennem a kutyák irányába amiatt, hogy ennyire igyekeznek kommunikálni. Az viszont, hogy kinek mitől lesz “jó kutya” a kutyája, teljesen egyéni – de az elvárásrendszert nagyon fontos tisztázni. 

Mennyit várhatunk el tőlük?

Az elvárásrendszer tisztázása hangsúlyos eleme a kiképzéseknek. Rengeteget beszélünk ezekről a gazdikkal, és mérlegeljük azt is, milyen energiabefektetéssel lehet bizonyos eredményeket elérni. Mik a korlátai az adott kutyának és mi az, amit ezek alapján elvárhatunk tőle? Ez minden esetben teljesen más. Igyekezhet, törekedhet valamire akármennyire, ha egyszerűen nem képes rá a személyiség.

Bárhogy is legyen, sose felejtsük el, hogy a kutya egyik legalapvetőbb célja az életében, hogy „jó” legyen a gazdája számára. Már csak azért se, mert ez sokszor át tud segíteni minket a nehéz helyzeteken, érzelmi mélypontokon. 

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Fotó: Vancsay András


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!