Mentett kutya nevelése – Orsi és Misi

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Misi egy mentett kutya. Amikor Orsi örökbe fogadta rögtön, már a legelején megkeresett, mert nem volt még előtte kutyája, rengeteg kérdése volt és szerette volna időben elkezdeni a kutyakiképzést, nehogy valamit rosszul csináljon. Voltak benyomásai, megérzései bizonyos helyzetek kapcsán, hogy mit hogyan kéne csinálni, de nagyon szeretett volna egy olyan embert, akivel ezeket meg tudja beszélni és megerősíti ezekben a dolgokban.

Miért morog a kutya?

Az elején az merült fel kisebb problémaként, hogy Misike sokszor morgott. Ez úgy jelentkezett, hogy Orsi simogatta és egyszer csak furán, látszólag minden ok nélkül Misi elkezdett morogni. A morgással pár hétig küzdöttünk, jeleztem Orsinak, hogy szerintem legyen türelmes, mivel a kezdeti időszak mindig nagyon nehéz. Az új kapcsolat és új élethelyzet rengeteg változással jár és ezeket meg kell szoknia mindkettőjüknek. Ez egy kutyának, főleg, ha mentett nagyon nehéz és nagyon sok bizonytalansággal jár.

mentett kutya

Meddig változik egy kutya személyisége?

Több kérdés merült fel annak kapcsán, hogy meddig tart, amíg egy kutya személyisége változhat. Általában azt szoktam mondani, hogy az első fél év egy mentett kutyánál nagyon intenzív, minden héten új, furcsa viselkedések jelennek meg. Az első év az összeszokásról szól és utána kezd el stabilizálódni a helyzet. Egy kutya személyisége folyamatosan változik. Lutrinak is folyamatosan vannak új szokásai még 8 év után is. Persze ezek már sokkal lassabban alakulnak ki és nincs is annyi, mint az elején. Szerintem nagyon érdekes benne lenni ebben a folyamatban és megfigyelni, hogy mennyi minden változik és mennyi dologhoz alkalmazkodnak ilyenkor hétről-hétre a kutyák.

Orsi kicsit meg volt ijedve a morgás miatt. Megnyugtattam, hogy el fog múlni, valószínűleg ez az általános bizonytalanság is közre játszhat, ami az új élethelyzetéből adódik Misinek. Ez így is lett, nagyjából 2 hónap alatt teljesen megszűnt.

Meddig tarthat a kiképzés?

Orsi és Misi már nagyon rég óta járnak hozzám. Az első intenzív időszakban hetente találkoztunk és beszélgettünk a felmerülő kérdésekről. Aztán Misinek giardiája lett, emiatt volt egy nagyobb szünet. Utána Orsi felhívott, hogy nincs semmilyen problémájuk, de jól érzik magukat velem és továbbra is szeretnének hozzám járni és fejlődni, tanulni. Gyakran előfordul, hogy tovább szeretnének hozzám járni a gazdik, mert jól érzik magukat a foglalkozások közben és hasznosnak találják, bármi újat tanulunk. Ennek természetesen mindig nagyon örülök.

(Alapvetően a kiképzéseim arra irányulnak, hogy problémákat oldjak meg és segítsek az embereknek. Mivel nagyon sokan járnak hozzám, ezért azt szoktam javasolni, hogy ha valaki tovább szeretne járni, mint amennyi ideig az feltétlen szükséges, akkor kicsit ritkábban jöjjenek és akkor van egy szinten tartó foglalkozás. Itt persze új dolgokat is tanulunk meg a régieket is megerősítjük.)

Energiaszint csökkentés

Misinek nagyon magas az energiaszintje, ezért azt javasoltam Orsinak, hogy mindenképpen járjanak gyakran futtatóba. Ez nagyon jó hatással volt rá, abszolút jól sikerültek a szocializációs folyamatok is, semmi probléma nem merült fel és szerencsére Misi jól visszahívható. Épp ott tart a kiképzés, hogy Orsiékkal a Vérmezőre járunk és ott engedjük el Misit, ott tanuljuk a behívást. Ez Orsinak még egy elég nagy stresszfaktor, hogy olyan helyen engedje el Misit, ami nincs elkerítve, bár Misi mintaszerűen visszajön és nagyon ügyes.

A kiképzések alatt nekem nagyon fontos, hogy az alaphangulat ne csak jó legyen, hanem nyugodtan tudjunk együtt dolgozni, mert alapvetően nagyon sok stresszes helyzetet kell megoldanunk. Ezek miatt nagyon fontos a stabilitás és a nyugodt együttműködés. Szerencsére Orsival az első pillanattól meg volt az összhang. Mesélte, hogy több kutyakiképzőt is nézett az interneten és nagyon tetszettek neki a posztjaim, a hozzáállásom és az is, hogy nem hiszek a falkarendszerben. Nagyon örültünk neki, hogy személyesen is meg volt az összhang és azóta is jól tudunk együttműködni.

Ha kíváncsi vagy a többi figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!