Beszélő kutya – Létezik? De még mennyire!

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Sokszor halljuk azt a mondatot az emberi kapcsolatainkra nézve, hogy a bizalom alapja a jó kommunikáció. A megvalósítás viszont már nem mindig ennyire egyszerű és zökkenőmentes. Így van ez a kutya-ember kapcsolatokkal is: a jó viszony alapja az egymásra való odafigyelésben, megértésben rejlik. Miért félünk mégis attól az elképzeléstől, hogy létezik beszélő kutya, megtanul beszélni és emberi nyelven mondja el, mit szeretne? Merthogy beszélő kutyák már vannak! 

Valamelyik nap egy Skóciában elő ismerősömmel, Zsófival beszélgettem, aki szintén kutyákkal foglalkozik. Napi szinten 10-20 kutyával kirándul napközben, amíg a gazdáik dolgoznak. Nagyon szeretem nézni az Instagram sztorikat, amiket feltöltenek, a gyönyörű skót táj és ahogy a kutyák boldogan rohangálnak, úsznak, fetrengenek a fűben.

Beszélgetés közben szóba jött a kutyák kommunikációja, mire Zsófi elmesélte, hogy ő is elkezdte megtanítani a kutyáját beszélni azokon a bizonyos nyomógombokon keresztül: 

A videón láthatjátok, ahogy a leghíresebb beszélő kutya, Stella gombok segítségével tud kommunikálni, és már nagyon sok szót megtanult, amelyeken keresztül beszélget a gazdájával. A gép működési elve alapján egy gomb egy szót jelöl. Ha a kutya rálép, akkor a gép hangosan kimondja az adott szót. Ennek segítségével Stella el tudja mondani, hogy pisilnie kell vagy a parkba szeretne menni sétálni – és még rengeteg dolgot ki tud fejezni.

Csatorna kutya és ember közt

Zsófi sok mindent mesélt saját kutyája, Bruno tanulási folyamatáról, de számomra az egyik legfontosabb információ az volt, hogy úgy érzi, amióta használják a gombokat, óriási frusztráció ment le a kutyáról, hogy ki tudja fejezni magát. 

Zsófi szerint, mielőtt használták a gombokat, Bruno sok mindent próbált neki mondani, de sokszor nem értette, mit akar. Ez pedig gyakran csak annyiban nyilvánult meg, hogy Bruno odaállt elé és ugatott. 

Én is nyomon követem Stelláról a videókat, és bevallom, kicsit el is szégyelltem magam, hogy ez a vonatkozás a frusztráció kapcsán sosem jutott eszembe. Pedig ha jobban belegondolunk, teljesen várható következmény. Egész nap azzal foglalkozom, hogy az emberek ki tudják fejezni magukat úgy, hogy azt a kutya is megértse és fordítva, hogy ők megfelelően tudják dekódolni a kutyák viselkedését. Kommunikációs csatornát alakítok ki kutya és gazdája között. Mi sem segíti jobban ezt a folyamatot, mint egy gép, aminek segítségével a kutya valóban beszélni tud! 

Kérés = Alárendeltség? 

A beszélgetésünk után egy párnak tartottam kiképzős foglalkozást, akik azért kerestek meg, mert a kutyaiskolában, ahová jártak, nem érezték jól magukat: nem volt nekik szimpatikus, hogy nagyon alá-fölé rendelt viszonyban gondolkodtak a kutyatartásról. Azt mesélték, hogy a suliban azt mondták nekik, ha a kutya odahozza a játékát, semmiképpen ne játszanak vele, nehogy a kutya azt érezze, ő irányít. A simogatás kapcsán is hasonló tanácsokat kaptak. 

Aki már ismeri a módszereimet, tudja, hogy nagyon szomorú vagyok ezektől az információktól – amellett, hogy tiszteletben tartom, hogy nem mindenkinek az a célja a kutyatartás kapcsán, mint nekem és azoknak, akik hozzám járnak. 

Ha egy kutya ki tudja, és ami még fontosabb, ki meri fejezni, hogy mit szeretne, az szerintem az egyik legcsodálatosabb esemény kutya és gazdája életében. Azt jelenti, a kutya rájött, hogyan tud kommunikálni a gazdájával, bízik benne, hogy a gazdáját érdekli is, amit mondani akar és figyelni is fog rá. Óriási bizalom kell ahhoz, hogy a kutya elmondja, mit szeretne.

A bizalom alapja a kommunikáció

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindig az is fog történni, amit a kutya szeretne! De attól, hogy teljesítem a kívánságait, amikor épp lehetőségem, időm, erőm van rá, a kutya még nem fogja azt gondolni, hogy alá vagyok neki rendelve. Azt viszont joggal hiheti, hogy nyugodtan fordulhat hozzám, ha valamire szüksége van. 

Zsófi elmesélte, hogy Bruno este 10-kor megnyomta a „walk” és „beach” gombokat. Mire Zsófi elmondta Brunonak, hogy most nem mennek sétálni, hanem itthon maradnak. Attól, hogy a kutya a gazdája értésére tudja adni, mit szeretne, és ezt meg is teszi, nem lesz rosszabb a kettejük kapcsolata, sőt. Ráadásul nem arról van szó, hogy minden körülmények között teljesítenünk kell, amit a kutyánk kér, de ha épp van hozzá kedvünk és belefér az időnkbe, akár meg is tehetjük.

Miért félünk tőle? 

A kutyák életében a frusztráció hosszútávon sokféle furcsa, az emberek számára nem kívánt viselkedéshez vezethet. Ezért ha egy olyan közös életet alakítunk ki kutyánkkal, amely egymás megértésére irányul, sokkal könnyebb lesz együttműködni és együtt élni a mindennapokban.

A kutyák a kommunikációs képességük által váltak igazán különlegessé az emberek számára, ez volt, ami megkülönböztette őket sok más állattól. Miért félünk attól, ha gyakorolják ezt a képességüket? Legyünk inkább büszkék rájuk, főleg ha ezt úgy teszik, hogy értjük is! 

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!