Ivett, Tibi és Perec🐶

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Ivett azzal a problémával keresett meg, hogy Perec pórázon hirtelen és intenzíven reagál, ha másik kutyát lát. Úgy tűnik mintha kitámadna, de ennek oka nem az agresszió, hanem az, hogy játszani szeretne és kontaktálódni, csak mivel pórázon van, ezért korlátozva van a mozgásában és vissza van tartva. Emiatt a visszatartás miatt sokkal jobban próbál húzni előre és egy öngerjesztő folyamat indul be.

Ivett és Tibi már sok féle módszert kipróbáltak ennek kezelésére, amiket javasoltak nekik. Póráz rántás, erős rászólás Perecre, kizökkentés úgy, hogy oldalba bökik, kavicsos flakon rázása. Egyik sem működött, úgyhogy Ivett megkeresett engem, hogy szeretne új és más típusú módszereket megtanulni, amik inkább pozitív megerősítésen alapszanak és ezáltal közelebb is állnak ahhoz a látásmódhoz, amit ők képviselnek a kutyatartásban. Ivett mielőtt megkeresett, azt találta ki teljesen egyedül, hogy amikor meglátnak egy másik kutyát, akkor Perecet jutalomfalattal odébb hívja és leülteti. Ez nagyon jól működött. Az első órán mi is ezt alkalmaztuk és erre építettük a további feladatokat a kiképzés során. Egyébként egy nagyon jó és egyszerű kiindulási alap egy reaktív kutya esetében ez a módszer. Az egyik kedvenc technikám, mert nem okozunk kellemetlen érzést a kutyának és egy abszolút humánus megközelítésen alapszik. Elkezdtünk foglalkozni Pereccel és adtam további tanácsokat Ivettnek és Tibinek a reaktív viselkedés kapcsán. Maradt bennem egy kérdés azzal kapcsolatban, hogy valójában mi is a probléma Pereccel, mert a pórázon való heves viselkedését könnyen és gyorsan tudtuk kezelni.

Fotó: KlajkóPhoto (Klajkó Tímea)

Ivették elmesélték, hogy póráz nélkül is vannak Perecnek hirtelen kitámadásai amikor más kutyákkal játszik, úgyhogy elkezdtünk ezzel kicsit behatóbban foglalkozni, én pedig megfigyeltem Perec játékát a Városligetben más kutyákkal. A végső konklúzió, hogy Perecnek nincsen szociális problémája a fajtársaival, csak vannak bizonyos helyzetek, amiket Ivett és Tibi félre dekódoltak. Azt hitték, hogy kutyájuk viselkedése bizonyos helyzetekben agresszív, de kiderült a közös foglalkozások alkalmával, hogy egyáltalán nem erről van szó. Nagyon sokszor fennáll az a helyzet, hogy a gazdiknak van egy elképzelésük a kutyájuk viselkedésének miértjéről, hogy egy bizonyos viselkedés miért jelenik meg, vagy mi áll annak a hátterében. Ez szakmai szemmel nézve teljesen másképp magyarázható, mint ahogy azt a gazdik gondolják és itt is ez történt.

Perec nagyon játékos, dinamikus, de egyáltalán nem agresszív. A játékból gyorsan és könnyen kihívható, ami egy ritka és egy nagyon nehéz feladat, de Perec ezt is szuperül tudja teljesíteni. Perec játékos viselkedését elemeire bontottuk és elmagyaráztam Ivettnek és Tibinek, hogy mikre kell odafigyelniük. Mik azok a jelenségek, amik aggodalomra adhatnak okot vagy milyen helyzetekben van az, hogy Perec egyszerűen túlpörög, ezért ki kell szedni fél percre a játékból, hogy megnyugodjon és aztán vissza lehet engedni. Nagyon nagy tapasztalatom van, már több ezer kutyát láttam egymással játszani és sokszor árnyalatnyi különbség van agresszív viselkedések és nagyon magas energiaszintű kutyák játékstílusa között, akik az esetek többségében nem hajlamosak agresszióra. Ez azért is egy nagyon nehéz terep a gazdik számára, mert nyilván a másik kutya viselkedését is szerencsés ismerni és a másik gazdinak a reakcióitól is sok minden függ. Sok esetben még szakmai szemmel is nehéz megállapítani, hogy egy konfliktus helyzet miért alakult ki, mivel rengeteg apró részlet játszik szerepet egy ilyen helyzet kialakulásában.

Fotó: KlajkóPhoto (Klajkó Tímea)

Pár alkalom után Perec eljött a szocializációs csoportos órámra is, ahová főleg félelmi-agresszív és reaktív kutyák járnak. Ott is nagyon jól viselkedett és kiegyensúlyozott volt, úgyhogy Ivettnek és Tibinek is nagyon jó élmény volt. A csoportos órára pedig azóta is rendszeresen járnak. Perecnek lettek új barátai, illetve Ivett és Tibi sokkal magabiztosabban kezelik pórázon és póráz nélkül is a más kutyákkal való találkozásokat és szociális helyzeteket.

Ha kíváncsi vagy a többi figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!