Fruzsi és Zokni🐶

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Fruzsi két problémával keresett meg. Fő célja az volt, hogy Zokni stabilan behívható legyen, főleg olyan helyeken, ahol el tudja őt engedni, például az erdőben egy kirándulás során. Emellett szerette volna megerősíteni kutyája figyelmét és koncentrációját.

A figyelem kiépítését azért is tartotta fontosnak, mert amikor Zokni pórázon volt, más kutyákkal szemben agresszívan viselkedett, ugatott és morgott. Ezekben a helyzetekben sem tudta Fruzsi magára vonni a figyelmet, úgyhogy ebben is szeretett volna fejlődni.

Súlyos gondok

Volt még egy plusz probléma, amit Fruzsi nem említett, de én azt javasoltam neki, hogy foglalkozzunk vele. Ez Zokninak a súlya. Már amikor először megláttam feltűnt, hogy nagyon vékony. Megkérdeztem Fruzsitól, hogy mióta tart ez az állapot. Azt mondta, hogy már nagyon régóta próbálják felhízlalni, de egyszerűen nem sikerül. Nem akarta jelezni, hogy ez is egy probléma, mert nem gondolta, hogy tudnék rajta segíteni. Sok hasonló kutyával találkoztam már, akiket a gazdáik próbáltak a táp növelésével vagy akár a táp váltásával felhízlalni, de sajnos hónapokon keresztül nem sikerült. Erre még évekkel ezelőtt, egy nagyon jó módszert találtam ki a saját kutyám, Lapi kapcsán, mivel neki is hasonló problémái voltak.

A táp mellé kiegészítésként nyers húst javasoltam minden napra. Semmiképpen sem pulykát vagy csirkét, mert ezek nagyon sok kutyánál allergiás reakciót válthatnak ki, inkább sertést vagy marhát ajánlottam. Elmondtam neki, hogy a húst mély hűtve tárolja, minden nap vegyen ki egy hamburger húsnyi adagot, engedje fel és esetleg keverjen bele egy kiskanál zsírt. A módszer nagyon jól működött és pár hét múlva Zokni el is kezdett hízni.

Zokni kiképzése

A figyelem kiépítésére elkezdtem különböző gyakorlatokat megtanítani Fruzsinak, amivel tudta Zokni koncentrációját fejleszteni. Ezek az elején egészen egyszerű gyakorlatok voltak, mint az ül vagy a fekszik, későbbiekben a marad. Ezek után eljutottunk egészen összetett feladatokig, amik ezek kombinációi voltak és amikben Zokninak percekig kellett figyelnie Fruzsira. A koncentráció kiépítésénél nagyon fontos, hogy fokozatosan haladunk, kis lépésekben. Ha azt szeretnénk, hogy egy kutya hosszan figyeljen ránk, akkor a kiindulópontunk nagyjából 3 mp, amíg el szeretnénk érni a figyelmét és ezt növeljük folyamatosan, hétről-hétre, amíg aztán el tudunk jutni egy olyan állapotig, hogy a 3mp-ből, 3 perc lesz.

A koncentráció fejlesztése segíti a behívhatóságot is, mivel az is egy nagyon komoly figyelmet igényel a kutyától. Ettől függetlenül a behívhatóságra külön gyakorlatokat is mutattam Fruzsinak. Általánosságban elmondhatjuk, hogy bármilyen feladatnak a gyakorlása és végrehajtása fejleszti a figyelmet és minél több feladatot próbálunk megtanítani, azok annál jobban erősítik egymást. Később ezeket a koncentrációs gyakorlatokat átvittük stresszes helyzetekbe, amikor Zokni más kutyákkal, pórázon kontaktált. Így Fruzsi tudta kezelni ezeket a helyzeteket séta közben és Zokni morgása is elkezdett alább hagyni.

Nem csak a kutya tanul

A kiképzés lényege alapvetően az, hogy eszközöket adjak a gazdáknak, amik közül aztán tudnak válogatni és fel tudják őket használni. Ezáltal ne érezzék magukat eszköztelennek, tehetetlennek. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy nincsenek fix megoldások. A gazdának egy adott helyzetben kell döntést hoznia és kiválasztania a megfelelő eszközt, amit tanítottam neki.

A kiképzés öröm

A kutyák alapvetően szeretnek tanulni és együtt működni a gazdájukkal, ezért, ha megfelelő motivációs eszközöket választunk, például a jutalomfalatot, akkor a kiképzési folyamat egy örömteli folyamat lesz a kutya számára is, és a későbbiekben boldogan fogja megcsinálni, amit kérünk tőle.

Ha kíváncsi vagy a többi figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!