Az egyalkalmas kutyakiképző foglalkozások ereje

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Sokan tudjátok, hogy vannak olyan helyek, ahová csak egyszer megyek ki kutyakiképző foglalkozást tartani. Ezeket az egyszeri óratípusokat két csoportra osztottam, ebben a cikkben pedig erről szeretnék írni – hiszen nagyon fontosnak tartom, hogy tisztázzuk, mi is az, ami miatt bizonyos esetekben akár egy alkalom is elég lehet a segítséghez.

Az apró bibik

Vannak olyan típusú problémák, amik apró korrigálásra szorulnak. Habár ezek nem feltétlenül érintik a mindennapokat és lehet, hogy csak minimálisan zavaróak a gazda számára, nem szégyen ilyenek miatt is segítséget kérni.

Mivel – ahogy azt már sokszor hangsúlyoztam – minden kiképzési folyamat teljesen egyéni, nem tudok általános példákat hozni:
Egyazon probléma bizonyos kutyák esetében lehet, hogy több hét tréning eredményeként oldódik meg, míg egy másik kutya esetében ez lehet egy alkalom is. Ez függ a kutyák előéletétől, hogy milyen eddigi „rossz” viselkedésminták rögzültek náluk, a kutya idegrendszerétől, személyiségétől és fajtájától is – történetesen, hogy mire lett tenyésztve. 

Bizonytalanság, megerősítés

Vannak gazdik, akiknek nem feltétlenül van bármilyen problémája a kutyájával, egyszerűen csak bizonytalan, hogy jó irányba halad-e. Ilyenkor is számíthatsz rám!

Sokszor az ember csak arra vágyik, hogy külső szakmai megerősítést kapjon. A kiképzési trendek nagyon sokfélék, nehéz köztük eligazodni, egy kiképző mond valamit, egy másik pedig a szöges ellentétét. Sokan úgy keresnek meg, hogy elmondják, nincs konkrét problémájuk, egyszerűen csak annyi külső nyomás éri őket, – akár barátok, akár ismeretlen gazdák részéről a parkban – hogy egyszerűen elfáradnak, iránymutatásra van szükségük. Általános jelenség, hogy egy gazdi naponta kap kéretlen tanácsokat és kritikát, hogy hogyan kéne nevelnie a kutyáját. Ez nehéz helyzet, ami, ha nem vagyunk ellene kellően felvértezve, könnyen elronthatja a napunkat.

kutyakiképző foglalkozás
Lutri

Ilyen helyzetekben sorra vesszük az összes bizonytalanságot és apránként átrágjuk magunkat rajtuk: milyen vélemény és miért tűnik jónak, miért bizonytalanítják el ezek a gazdit, milyenek a kutya jelzései, hogyan tudjuk ezek alapján eldönteni, jó irányba haladunk-e. Mi segít hosszútávon, hogy magabiztosak legyünk abban, jó irányba haladunk, és hogyan tudjuk erre emlékeztetni magunkat, amikor valaki megpróbál meggyőzni az ellenkezőjéről. Szerintem jó, ha valaki megkérdőjelezi magát, mert ezáltal tud új információkra szert tenni és fejlődni hosszútávon. De emellett fontos, hogy érezz egy bizonyos szintű magabiztosságot azzal kapcsolatban, amit csinálsz – és ez a kettő balanszban legyen egymással. A magabiztosság tud segíteni abban is, hogy tudjuk, mi az az irány, amit biztosan nem szeretnénk. 

Merj megerősítést kérni!

Gyakran gondolkozom azon, hogyan tudnék még hatékonyabban segíteni másoknak, hogyan tudnám jobban csinálni a munkám. Hálás dolog kutyákkal foglalkozni, ugyanis rengeteg visszajelzést adnak, ha pedig jól tudjuk olvasni a jeleket, tudjuk, hogy jó irányba tartunk-e. A biztonságérzet a kutya számára is nagyon fontos, ez pedig nagyban összefügg a gazdi biztonságérzetével, magabiztosságával. Merj tehát segítséget kérni (tőlem vagy mástól) ilyen aprónak tűnő – de valójában kicsit sem bagatell – bibik esetén is. Ne feledd: egyáltalán nem ciki, ha néha megerősítésre van szükséged.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!