Kutya macska összeszoktatás – Erna, Dani, Rudi és Rose

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Kutya macska összeszoktatás

Erna és Dani, amikor örökbe fogadták Rudit tudták, hogy nagy feladatra vállalkoznak, éppen ezért nagyon kitartóan és elszántan álltak a kiképzéshez. Rudi az előző helyén vadászkutyaként volt tartva a kertben, nem engedték be a házba. Ez éppen ellenkezőleg volt Ernánál és Daninál, ugyanis náluk Rudi a lakásban él, méghozzá egy macskával, Roseval együtt. Ez számára egy teljesen új helyzet volt. Arról nem volt információnk, hogy Rudinak eddig milyen tapasztalatai voltak macskákkal, ezért fontos volt, hogy nagyon óvatosak legyünk. Rudi amint meglátta Roset nagyon izgatottá vált, azonnal elkezdett nyammogni a szájával, miközben beindult a nyál kiválasztódása is. A feladat, a kutya macska összeszoktatás volt, hogy mindenki számára egy élhető környezetet teremtsünk meg. Rosenak egyébként egyáltalán nem volt semmilyen félelemérzete Rudival kapcsolatban, ami sokszor még aggasztóbbá tette a szituációt.

Rose

Lassan, de biztosan

A kiindulási helyzet az volt, – mivel külön voltak zárva a lakásban, – hogy kijelöltünk minden napra egy rövid időszakot, amíg látják egymást. Fontos volt, hogy az elején nagyon rövid időről, kb. 5-10 percről induljunk, mert Rudi annyira izgatott lett Rose láttán, hogy minél több időt töltöttek együtt, annál kevésbé volt kezelhető. Rudi végig kontroll alatt volt tartva és egymástól pár méterre helyezkedtek el. Látták egymást, de nem tudtak egymáshoz érni.

Kutya trükk

Az összeszoktatással párhuzamosan, trükköket és feladatokat tanítottunk Rudinak. Ezáltal Dani kontrollálni tudta izgalmi helyzetekben, így jobban magára tudta vonni a kutya figyelmét. Néhány hét elteltével sikerült elérnünk, hogy fókuszáltan figyeljen Danira, még Rose jelenlétében is. Amikor ez sikerült, akkor elkezdtük Roset egyre közelebb vinni Rudihoz és fordítva is. Volt olyan gyakorlat amikor Rose maradt egy helyben és Rudit vittük közelebb hozzá. Az idő múlása nagyon sokat segített, mivel Rudi kezdte megszokni Rose jelenlétét, és mondhatjuk úgy, hogy „általánossá vált” a napi rutin, hogy találkoznak.

Rudi és Rose

Sikerek

A fókuszált figyelem kialakítása és a rutinszerű találkozók, erősítették egymást. Szépen, fokozatosan eljutottunk arra a szintre, hogy Rudi és Rose már egészen közel jutottak egymáshoz, meg is szagolták egymást. Rudi abszolút kontrollálhatóvá vált és az izgalmi szintje is sokkal alacsonyabb lett, mint amikor a tréninget kezdtük.

A változás nem könnyű

Ez egy hosszabb folyamat volt, mivel Dani nyáron keresett meg a problémákkal. Decemberre eljutottunk oda, hogy ugyan felügyelet mellett, de nyugodtan együtt lehet őket hagyni. Nem kell attól tartani, hogy Rudi megtámadná Roset. Az is nehézségeket okozott, hogy Rudi kerti kutya volt, ezért óriási stresszt okozott neki, hogy benti környezetben kell élnie a mindennapjait. Folyamatosan közeli és intenzív kapcsolatban van emberekkel, és egy macskával. Bármilyen változás történik egy kutya életében, – egyébként az embereknél is így van – ha rosszabb környezetből kerülnek egy jobba, a változás maga, ugyanúgy stresszel jár és pszichésen elég megterhelő az élőlények számára. Hiába jó ez a változás, nagyon nehéz megszokni egy kutyának, hogy rendszeresebben simogatják, kedvesebben beszélnek vele és többször van része fizikai kontaktusban.

Erna és Rudi

Büszkék vagyunk!

Rudi számára az elején még az is furcsa volt, hogy kapott egy óriási, puha kutyaágyat, hogy abban aludjon és ne a padlón. Persze, most már kirobbanthatatlan a fekhelyéről, de az elején még a kutyaágy mellé feküdt és külön meg kellett neki tanítani, hogy az egy számára nagyon kényelmes hely, ahonnan nem lesz elküldve. Amikor elkezdtük a kiképzést, én kicsit szkeptikus voltam és elmondtam Daninak, hogy nem tudom, hogy hogy fog menni a kutya macska összeszoktatás, főleg Rudi vadászkutya múltja miatt. Amit elértünk, az egy óriási siker és szerintem mindhármunk számára egy, a nyáron még elképzelhetetlen eredmény.

kutya macska összeszoktatás
Én és Rudi

Kitartás, elszántság, szeretet

A tréning során nagyon sokat segített, hogy Dani és Erna nagyon elszántak voltak azzal kapcsolatban, hogy meg kell oldani ezt a szituációt, nem volt olyan opció, hogy bármelyik állattól is megváljanak. Megkönnyítették a munkámat, mert nagyon kitartóak voltak és hatalmas alázattal álltak a tréning, illetve az állatok felé is. 

Ha kíváncsi vagy a többi figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!