Kutya gyerek kapcsolat, mire figyeljünk oda? – Kinga és Rico

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Rico egy 1 éves terveuren, kinti-benti kutya és egy nagy család tagja, ahol gyerekekkel él együtt, a kiképzésekre főleg Kinga járt vele. Egy pár lakásos társasházban élnek, ahol van egy közös kert, amit a kutyus tud használni. A házban lakik egy 3 éves kisfiú, akit Rico nagyon szeret. Egyszer a kisfiú csinált egy hirtelen mozdulatot, amitől Rico megijedt és odakapott. A kutya gyerek kapcsolat egy sokkal összetettebb téma, mint azt sokan gondolják. Ha valaki nem tudja, hogy hogyan és mikor érhet hozzá egy kutyához, akkor az adott szituáció könnyen veszélyessé válhat.

Mire figyeljünk oda?

Főleg ennek kapcsán, volt egy általános beszélgetés a kettejük kapcsolatáról Kingával, a kisfiúval és az anyukájával. Arról beszélgettünk, hogy mi az, amire oda kell figyelniük, milyen szabályrendszert kell követniük, hogy ne merüljön fel semmilyen probléma a jövőben. Így sikerült lefektetni a közös játékuk szabályait, és el tudtuk érni, hogy jobban értsék a helyzetet és Rico motivációit.

A kisfiú nagyapja viszonylag rendszeresen jött látogatóba. Ő is szeretett volna jó kapcsolatot kialakítani Ricoval, de ez elég nehezen ment: amikor megérkezett, a kutya rendszerint nagyon ugatott és nem hagyta magát megsimogatni. Ezzel kapcsolatban is volt egy beszélgetésünk, ahol szót ejtettünk arról, hogy mik azok a mozdulatok, amik Ricot megijesztik, illetve, hogy hogyan lehetne ezt a kapcsolatot jobban felépíteni úgy, hogy Rico jobban viselje mások közeledését.

kutya gyerek kapcsolat

Rico egy teljesen ártalmatlan kutya, de kicsit bizonytalan az emberekkel szemben, amit jól mutat, hogy én is csak a 3. órán tudtam megsimogatni. Azokkal, akiket aztán hosszútávon megjegyez és elfogad, viszont nagyon barátságos.

Az embereknek nagyon sokszor teljesen más elképzelésük van arról, hogyan kell kapcsolatot létesíteni egy kutyával, vagy eldönteni azt, hogy mi jó vagy rossz egy kutya számára. Nagyon hasznosak a felismerések, amik ezeken a közös beszélgetéseken merülnek fel, mert habár az emberek sokszor a legjobb szándékkal tesznek valamit, mégis könnyen megijeszthetik a kutyát.

Kapcsolatfejlesztés

Ennek a történetnek minden szereplője szeretett volna Ricoval labdázni – ez is benne volt a kapcsolatfejlesztési tervekben. Rico, amint megkaparintotta a labdát, nem adta vissza, hanem körbe-körbe szaladgált vele és azt élvezte, ha kergették. A következő projektünk az volt, hogy megtanítsuk Ricot és aztán a többieket – az embereket is – labdázni. Ehhez be kellett tartani bizonyos szabályokat, hogy aztán a kutya vissza is hozza a labdát. Erre egyébként Rico nagyon jól reagált. Nagyjából 2 hét elég volt arra, hogy már csak a játék első 5 percében fusson fel-alá a labdájával – nagy büszkén. Ezután már könnyen lehetett vele játszani, ráadásul nem csak a kertben, hanem más helyszíneken is.

Kutya és nyúl összeszoktatása

Az utolsó probléma, amit meg szerettünk volna oldani, Rico és a család nyula közötti kapcsolat volt. Az összeszoktatás ugyanis elég nehezen indult. Rico, amint meglátta a nyuszit, elindult a nyálkiválasztódása, és meg akarta enni. Fokozatos összeszoktatással sikerült eljutni arra a szintre, hogy 10 percig egy légtérben tartózkodnak a lakásban úgy, hogy Rico egészen nyugodt tud maradni. Ennek a problémának a részletezését egy másik történetben olvashatjátok.

Nagyon szerettem a közös munkát Ricoval és családjával, számomra különleges élmény volt, hogy egy társasháznyi ember szeretne közreműködni abban, hogy javítson a kutyával való kapcsolatán, erre nem sajnálva az időt, energiát. Példamutató. Az utolsó órán pedig még az is kiderült, hogy van egy szomszéd néni, aki szintén el szokta vinni Ricot sétálni napközben, csak úgy kedvességből, együttműködve. 

Ha kíváncsi vagy a többi figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!