Idegen kutya simogatása – 10 szabály, amit mindenkinek be kell tartania

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

A következő téma minden kutyás embert érint, mégis a nem kutyások tudnak csak rajta igazán változtatni. Egy idegen kutya simogatása veszélyes lehet ránk nézve és rossz érzés az állat számára, ha nem tartjuk be ezeket a szabályokat.

A mindent eldöntő

1. Az első és legfontosabb, hogy minden esetben kérdezzük meg! Lehet, hogy sokak számára ez már unalmas és lerágott csont, de akkor is nagyon fontos, hogy meg kell kérdezni, meg lehet-e simogatni.
Ha nem lehet, akkor azt is tudomásul kell venni. Nagyon sokszor találkozom azzal, hogy az emberek megsértődnek emiatt. Pedig bármennyire is cuki egy kutya és bármennyire is úgy tűnik, hogy nagyon örülne a simogatásnak, a gazdájának biztos nagyon jó oka van arra, ha nemet mond, ez az ok pedig nem tartozik ránk. Lehet, hogy sokan úgy gondoljátok, hogy ez teljesen alap, de nap, mint nap ütközöm bele ebbe a problémába kutya gazdiként.

Abban az esetben, ha a gazdi azt mondja, hogy igen, meg lehet simogatni, akkor is be kell tartanunk pár fontos dolgot:

Előzd meg a bajt

2. Először mindig szólj hozzá, hogy észre vegyen! Ez is a kontaktusfelvétel része, tehát vegye észre, hogy ott vagy és szeretnél tőle valamit. Nézzen rád!

3. Úgy nyúlj a kutyához, hogy lássa a kezed! Sosem szabad úgy megsimogatni egy kutyát, hogy nem látja, hogy közeledsz felé, mert megijedhet és odakaphat. Éppen ezért, ne a farka tövét vagy a hátsó részét próbáld meg megsimogatni. Ez a te érdeked főleg, szóval légy szem előtt!

kutya simogatása
Bella

4. Gyakori hiba, hogy az emberek a kutya feje tetejét próbálják megsimogatni és felülről nyúlnak a kutyához. Ez szintén nem jó, mert ahogy mi sem, a kutya sem látja mi történik a feje felett, hacsak nem fordítja felfele a fejét. Gyakran ijesztőnek és fenyegetőnek élik ezt meg. A kutya fejét célszerű először az oldalán megsimogatni és nem a tetején.

5. Sokat segít az első kontaktusnál, ha leguggolsz hozzá. Így már a teljes testedet belátja rendesen az összes mozdulatoddal együtt. Ez így sokkal kevésbé fenyegető a számára, mintha álló helyzetből közelítenéd meg.

Csak szépen, nyugodtan

6. Ne tegyél hirtelen és kiszámíthatatlan mozdulatot! Sok esetben, amikor valaki oda akar nyúlni a kutyához és megijed, majd emiatt hirtelen elhúzza a kezét, a kutya valójában a hirtelen mozdulattól ijed meg.

7. Az is jó módszer, ha nem te nyúlsz oda először, hanem megvárod, míg ő jön oda hozzád, miután leguggoltál és már beszélsz hozzá. Vannak kifejezetten kézlökdösős kutyák, akik a fejüket berakják a kezed alá, hogy simogasd őket.

Hallgass a gazdára

8. Ha a gazdi tanácsokkal lát el, hogyan kell a kutyájához nyúlni, az természetesen minden szabályt felül ír, és azt be kell tartani!

9. Ha a kutya nem igazán örül neki, hogy simogatod és odébb megy, akkor hagyd, ne menj utána, és még véletlenül se erőltesd!

Nagyobb rizikó, nagyobb figyelem

10. Ha kisgyerek szeretné megsimogatni a kutyát, különösen figyelnünk kell. Ebben az esetben a szülő feladata, hogy a gazdival megbeszélje, hogy ezt szabad-e és segítsen a gyerekének ezeket a szabályokat betartani. A gyerekek sok esetben plusz fenyegetést jelenthetnek a kutya számára. Ennek két fő oka van: az egyik, hogy nem kerülnek kontaktusba gyerekkel,
a másik, hogy több hirtelen mozdulatot tesznek és félelmetes az elnagyolt mozgásuk a kutyák számára.

+1 tipp

A jutalomfalat sok esetben segít kapcsolódni a kutyákkal. Ebben az esetben célszerű először a jutalomfalatot odadobni a kutyának messziről. Majd egyre közelebb dobni magunkhoz hogy közelítsen. Ez azért fontos, mert így a kutya dönt arról, hogy odajön-e hozzánk vagy nem és nem érzi beszorítva magát.
Nagyon gyakori hiba, hogy kézből próbálják etetni az emberek a kutyát, de neki az túl hirtelen és megijed a fizikai kontaktustól, így a juti elvétele után rögtön ki is hátrál a helyzetből. Ha már kézből akarjuk, hogy elvegye, érdemes egyszerűen egy helyben tartani a kezünket, megvárni míg a kutya elveszi a jutit és utána nem rögtön megsimogatni. Egyszerűen nem csinálni semmit csak várni, hogy a kutya megnyugodjon ebben a helyzetben, míg ő maga közelít hozzánk újra.

Fontos, hogy tekintettel legyünk a kutyára és a gazdájára, illetve annak kérésére, hiszen mi magunk nem ismerjük az állatot. Nem tudhatjuk milyen a viselkedése, mitől fél, esetleg traumatizált-e. Figyeljünk úgy a másikra, ahogy mi is elvárnánk, hogy ránk figyeljenek.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!