Kutyák és gazdik réme – A szájkosár

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Vicces módon sokkal jobban félünk azoktól a kutyáktól, akiken szájkosár van. Pedig valójában sokkal biztonságosabbak ők. Ahogyan elítéljük a gazdikat is, akik szájkosarat adnak a kutyusukra. Aki ismeri az elveimet, furcsának tarthatja, hogy szájkosár-párti vagyok, pedig úgy gondolom, a szájkosarat használó gazdi nem gonosz, hanem felelősségteljes. A szájkosár nem büntetés és nem is szabad annak lennie!

Tavaly tartottam kis létszámú csoportos órát agresszió problémás kutyáknak. A gazdik, akik eljöttek az órára, előtte már részt vettek személyes egyéni képzésen velem, ez volt az előfeltétele a csoportos órának. A kutyák egy részének kötelezővé tettem a szájkosár használatát, de ez mondhatni egyértelmű volt minden gazdi számára. Biztonsági játékos vagyok, a munkám során mindig arra törekszem, hogy semmilyen baleset ne történhessen. A csoportos órákon komoly sikertörténetek születtek:
kutyák, akik egyáltalán nem viseltek el 3 méteres távolságon belül más kutyákat, szorosan egymás mellett feküdtek nyugodtan egy nagy körben. Ezekről videók is készültek, többet meg is osztottam Facebookon is. 

Szájkosár – nem büntetés

Akik részt vettek a képzésen és évek óta küzdöttek agresszió problémás kutyákkal, értették a szájkosár okát és sokszor a sima sétákat is szájkosárral tették meg. Más gazdiktól viszont nagyon meglepő reakciókat kaptam. Sokan furcsállták és értetlenkedtek. Miért van pont nálam kistestű kutyákon is szájkosár a csoportos órán. Ezért döntöttem úgy, hogy ezt a cikket a szájkosárnak szentelem. 

szájkosár
Rudi

A szájkosár ugyanis nem büntetés, és nem is szabad annak lennie! A szájkosár megelőzésre szolgál. Hogy ne legyen traumatikus a kutya számára, hozzá kell szoktatni, amire vannak külön tréning módszerek is, amiket alkalmazni szoktunk. Fontos, hogy a kutya ne utálja a szájkosarat és nyugodtan tudja viselni séta közben, ne okozzon neki plusz stresszt. Sajnos voltak már olyan helyzetek a munkám és a magánéletem során is, amikor kutyák egymásnak mentek és szét kellett szedni őket. Ez nagy lélekjelenlétet kíván, arról nem is beszélve, ha a két kutya egyenlően agresszív módon beleáll a szituációba, akkor nagyon nehéz szétszedni őket. Komoly sérüléseket tudnak okozni egymásnak és bizonyos esetekben akár nekünk is.

Nagyon furcsa pszichológiai jelenség, hogy a szájkosarat hordó kutyáktól az emberek jobban félnek, mint a szájkosár nélküliektől. Kétségkívül Hannibal Lecter kinézete van sokszor ezeknek a kutyáknak, de logikusan végiggondolva sokkal kevésbé veszélyesek. Kevésbé tudnak ártani nekünk, éppen a szájkosár léte miatt. Véleményem szerint azok a gazdik, akik szájkosarat használnak agresszió probléma esetén, sokkal felelősségteljesebbek sok esetben, mint azok, akik nem. 

Érdekes infó még, hogy sokan akkor is használnak szájkosarat, ha a kutyának komoly egészségügyi problémája van, és szigorúan tilos és veszélyes számára bármit felenni a földről.

Milyen a jó szájkosár? 

A jó szájkosárban tudjuk a kutyát tréningezni, ennek pedig nálam elengedhetetlen eleme, hogy jutiztatjuk. Én személy szerint a műanyag rácsos szájkosarat szoktam javasolni. Azt a fajtát, amiben elég nagyok a lyukak ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk jutalomfalatot adni a kutyának akkor is, amikor ezt viseli. Fontos viszont, hogy ne legyen fémből, mert azzal szintén nagyon komoly sérüléseket tud okozni a kutya, ha megtámad valakit. 

Lutri

A másik szempont, hogy tudjon benne lihegni és kényelmesen legyen a száján, ne szorítsa. Sok gazdi esetében előfordult, hogy pont akkorát vettek, ami jó volt a kutya szájára, ez viszont nem biztos, hogy kényelmes is. Ezért érdemes egy mérettel nagyobbat választani. Kistestű kutyák esetében sokszor a vászon szájkosár is jó ötlet lehet, amit csak a száj köré kell tekerni – de többször felmerülnek ennek kapcsán is a lihegéssel kapcsolatos problémák.

Tapasztalatom szerint nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szájkosarat, ezért érdemes olyan helyen vásárolni, ahol vissza tudjuk cserélni a terméket pár napon belül. Az, hogy a boltban 5 percig jónak tűnt, nem jelenti azt, hogy az egyórás tréning alatt is megfelelőnek fog bizonyulni.

Már megint, és mindig, fő a fokozatosság

A fokozatos hozzászoktatás a tréning során nagyon fontos, így tudjuk ugyanis hosszútávon elérni, hogy a szájkosár ne jelentsen a kutya számára stresszt. Mi, szakemberek ebben tudunk segíteni. Ha szájkosárral kapcsolatban tanácsra van szükséged, keress tehát bátran! 

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!