Kutya fürdetés – Ezzel a 10 tippel többé nem lesz gond

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Ha hozzám hasonlóan neked sem egyszerű a kutya fürdetés, olvass tovább a megoldásért!

Nekem sem egyszerű

Rengeteg videó kering az interneten kutyákról, akik fürdőkádban boldogan pancsolnak, játszanak a vízzel és hihetetlenül élvezik. Ezeket a felvételeket mindig nagy irigykedéssel nézem, mivel nálunk teljesen más a helyzet: a kiskutyám, Lutri nagyon utálja a vizet, sőt bármilyen vízzel való érintkezést az iváson kívül. Pár hete például szereplőként részt vett egy forgatáson és ott is felmerült ez a probléma, miután az egyik jelenetben megfürdették. A szitut tetézte, hogy bár jelen voltam, de nem én fürdettem.

Sokan keresnek meg hasonló gondokkal, sok gazdi nem tudja, hogyan fürdessen meg egy vizet utáló kutyát anélkül, hogy az esemény traumatizálná őt. Összeszedtem pár tanácsot, ami hasznos lehet a probléma megoldásában.

kutya fürdetés
Artúr

Lássuk a tippeket

  1. Készíts ki számtalan jutalomfalatot a kád/zuhanyzó mellé. Zuhanyzás közben folyamatosan adagold a jutikat az egyik kezeddel. Ha valaki segít lemosdatni a kutyádat, akkor lehet az ő feladata a falatkákat adogatni, így neked két szabad kezed lesz.

  2. Te is beszállhatsz a kutya mellé, sok esetben úgy könnyebb tartani a kedvencedet. Hámot vagy nyakörvet érdemes rajta hagyni, hogy legyen mit megfogni.

  3. A zuhanyrózsát ne közvetlen rá irányítsd, hanem inkább a kezedre és azzal óvatosan locsold a kutyád testére a vizet. Sokkal kevésbé ijednek meg, ha nem közvetlen rájuk megy a vízsugár. Én néha úgy csinálom, hogy egy lavórba töltöttem kutyasamponos vizet és onnan vittem fel a vizet szivaccsal a kutya testére.

  4. Használj kutyasampont! Fontos, hogy ne emberit használj, a kutyák bőre és szőre teljesen más felület.

  5. Ritkán fürdesd! Én kb. 3 havonta szoktam, kivéve, ha a kutya összesározza vagy koszolja magát.

  6. Ha nem muszáj, ne folyasd a vizet! Ennek most nem a spórolás az oka, hanem, hogy a vízsugár hangja stresszeli a kutyákat. Csak akkor nyisd meg a csapot, amikor elengedhetetlen.

  7. Meleg legyen a víz, de nem forró! A kutyák hőmérséklete pár fokkal magasabb az emberénél, de nekik sem jó, ha hideg vízben fürdenek.

  8. Érdemes kétszer egymást után samponozni a kutyákat, akárcsak a hajadat. Onnan tudod, hogy igazán tiszta, hogy már nagyon habzik a tisztítószer.

  9. Fürdés után gyorsan töröld át szárazra. Egyes esetekben akár két törülközőre is szükséged lehet. A rövidebb szőrű kutyák esetén, ha jól áttörölted, egy óra alatt meg is szárad, így nem kell a hajszárítóval stresszelni a kutyust. A hajszárítótól ugyanis sajnos sokkal több kutya fél, mint a víztől.

  10. Az esti séta után fürödjetek, ne utána, nehogy megfázzon. Persze, ha kánikula van, akkor a sorrend felcserélődhet, hiszen kint valószínűleg gyorsabban szárad.
kutya fürdetés
Zselé

Ha úgy érzed, hogy nagyon szélsőséges ez a probléma nálatok, akkor nyugodtan kérj segítséget tőlem vagy más trénertől. Fontos az ilyen problémák esetében a fokozatosság. Ha szó szerint mély vízbe dobjuk a kutyát, akkor sokkal rosszabb lehet rövid illetve hosszútávon a helyzet, mert még traumatizáltabbá válhat a kutya.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!