Mentett kutya nevelése – Marcsi és Rudi

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Rudi egy 7 éves tacskó keverék kutyus. Története úgy kezdődött, hogy el akarták altatni, mert odakapott egy kisgyereknek, de végül egy kutyamentő szervezeten keresztül novemberben Marcsiékhoz került. Elég sok szempontból nehezen indult az együttélés, egy mentett kutya nevelése sok nehézséggel járhat. Szakmai szempontból úgy tűnt, hogy nem igazán érti, hogyan kéne együttműködnie emberekkel és milyen egy érzelmileg stabil környezetben élni.

Ezen kívül, a következő problémákkal küzdött Rudi a kiképzés elején:

  • nem tudott sétálni
  • nem ismert parancsszavakat
  • eleinte gazdáit is megmorogta
  • vendégeket nem engedett be a lakásba, ha mégis, akkor folyamatosan ugatott
  • intenzív ugatásba kezdett, ha hallott valamit a lépcsőházban
  • meg akarta támadni az embereket az utcán
mentett kutya nevelése

Kutya örökbefogadása után

Gazdiként, fontos tisztában lenni azzal a gyakori jelenséggel, ami egy örökbefogadás során figyelhető meg. Az örökbefogadást követően gyakran hétről-hétre újabb és újabb problémák jelennek meg. Ennek általában az az oka, hogy ahogy a kutya elkezd akklimatizálódni a családi rendszerben, elkezdi biztonságban érezni magát és ennek hatására lekerül róla egy óriási szorongás.
Viszont előjönnek az eddigieknél „kisebb” szorongásai, amit eddig a többi „erősebb” elnyomott.

Ez valójában fejlődés!

Ez érzelmileg egy nagyon nehéz folyamat a gazdiknak, hiszen sokszor magukat hibáztatják. Úgy gondolják, az előbújó problémáknak ők az okozói, mert rosszul csinálnak valamit, hiszen ezek a problémák eddig sehol nem voltak. Az igazság az, hogy eddig is ott voltak, csak nem tudtak megjelenni, mert a többi még erősebb volt. 
Sok esetben ez egy pozitív jelzése annak, hogy a kutya egyre nagyobb biztonságban érzi magát az új helyén. Az, hogy kívülről nézve tünetek szempontjából egy folyamat rosszabbnak tűnik, az nem feltétlen jelenti azt, hogy valójában szakmai szemmel nézve rosszabb is a helyzet.

Kitartást, szeretet

Ebben az esetben hétről-hétre haladtunk a viselkedés problémák megoldásával. Marcsi olykor megijedt bizonyos helyzetekben, de alapvetően nagyon pozitívan állt Rudihoz, aminek meg is lett az eredménye, hiszen szépen fejlődött. Rudi amellett, hogy elképesztően okos, nagyon vicces is. Marcsi úgy fogalmazott, hogy rengeteg örömöt és vidámságot hozott az életükbe. Bármilyen nehézség merült is fel, egy percig nem merült fel bennük, hogy ne tennének meg mindent azért, hogy sikerüljön beilleszteni Rudit a családba.

mentett kutya nevelése

Lassan, de biztosan

Rudit, hogy nőjön a mozgástere, elkezdtük hámmal, flexin sétáltatni. Emellett elkezdtük a kontroll kialakítását séta közben, hogy jobban és hosszabban tudjon koncentrálni Marcsira. Amikor hosszabb koncentrációt tanítunk egy kutyának, az általában az elején nem megy könnyen. Csak pár másodpercig tudnak figyelni a gazdájukra, de hosszútávon ez szépen fejleszthető. Rudi jól figyel a jutalomfalatra, motiválta így, ez az egész kiképzés alatt sokat segített nekünk.

Bizalom az alapja mindennek

Általánosan volt Rudiban egy bizalmatlanság az emberek felé, ez volt az oka a fentebb említett viselkedésének. Egy ismeretlen előéletű kutya esetében teljesen érthető. Nagyon fontos volt, hogy a tréning során én is kialakítsak Rudival egy bizalmi kapcsolatot, hiszen csak így tudtunk együtt dolgozni. Szerencsére Rudi hamar összekötötte, hogy az érkezésemmel rengeteg jutalomfalat is jár, így ezt a módszert alkalmaztuk vendégek érkezésekor is.

mentett kutya nevelése

Kutya kennel használata

Javaslatomra Marcsi vett Rudinak egy szoba kennelt. Ezt arra használtuk, hogy kialakítsunk Rudi számára egy safe place-t, ahová stresszhelyzetekben be lehet küldeni megnyugodni. Nagyon fontos, hogy a kennelhez szoktatás során (boxtraining), a kutya pozitív érzéseket kössön a kennelhez és ne büntetésként élje meg, ha beküldik.

A kutya mancsában a döntés

A zajokhoz való szoktatás is egyre jobban haladt. Ilyenkor fontos, hogy kialakítsunk a kutyában egy érzelmi kontrollt, aminek segítségével az intenzív ugatásokból is ki tudjuk hívni. Hosszútávon az a cél, hogy ezekben a helyzetekben a kutyát arra próbáljuk rávezetni, hogy ő döntsön úgy, hogy befejezi az ugatást és a gazdájára figyel, nem pedig egy külső kényszer hatására történik mindez.

Sikerek

Rudi szerencsére a tréning összes részére jól reagált. Kevesebbet szorong, együttműködőbbé és nyugodtabbá vált, a problémák pedig egyre csökkentek. Nagyon nagy fejlődésen ment keresztül, ami nagy részben a gazdái kitartásának köszönhető.

Bennem is nagyon jó érzést keltenek az ilyen tréningek. Messziről indulunk, tele van a folyamat kihívásokkal, de mindenki kitartó és a végére nagyon szép eredményeket érünk el. A célom mindig az, hogy egy olyan közös életet alakítsunk ki, amiben a kutya épp olyan jól érzi magát, mint a gazdája és egy harmonikus kapcsolatban tudnak együtt élni. 

Ha kíváncsi vagy a többi félelmi agresszióval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!