A sikeres kutyakiképzés alapjai – Tisztelet, bizalom, szeretet

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

kutya felemelése

A kutyakiképzés egy együttműködés, amiben minimum hárman vagyunk: a kutya, a gazdája és én. Ebben a hármasban mindenkinek együtt kell működnie mindenkivel, különben nem lesz látható fejlődés. A kölcsönös tisztelet, a szeretet és a pozitív megerősítés nálam a legfontosabb alapelvek, ahogy az ember és ember közötti, úgy a kutyákkal való kapcsolatokban is. Lássuk mik a sikeres kutyakiképzés alapjai.

Alapvető feltételek

Kutyát tartani sokféleképpen lehet, rengeteg hozzáállás létezik a kutyanevelésben is. Sokan tudjátok, akik jártak hozzám, hogy a közös munkánknak több feltétele is van és vannak helyzetek, amiket egyáltalán nem tolerálok. Ezekben a kérdésekben nagyon szigorú vagyok. Sajnos volt már példa arra, hogy a gazdik nem tartották be a megbeszélt szabályokat, ezért fel kellett bontanom a közös munkát. 

Körülbelül 5 éve lehetett az első olyan, számomra nagyon meghatározó eset, amikor az óra végén azt tanácsoltam a gazdinak, hogy szerintem az lesz a legjobb mindkettőnknek, ha mást keres. A negyedik kiképzős óránkat tartottuk, a gazdi rettenetesen idegesen fogadott. Az első 20 perc azzal telt, hogy hosszasan kifejtette, hogy egyáltalán nem lett jobb semmi és én csináljak valamit, mert ez így tarthatatlan, közben minősítve a munkámat és engem is. Ültem a kanapén, hallgattam és közben azon gondolkodtam, vajon mit ronthattam el ennyire. 

Nem tudtam, mit mondhatnék. Nem szeretem a konfrontációt és könnyen elhiszem, ha minősítenek. Kiutat keresve a tehetetlenségből eszembe jutott, hogy akkor kérdezek. Ez bizonyult az egyetlen megoldásnak, ami asszertív is és amivel talán meg is tudom védeni magam. Elkezdtem kérdéseket feltenni és a harmadik, nagyon fontos kérdéshez értem: Gyakoroltatok?

És hirtelen csend lett. Majd jött a válasz is, hogy arra nem volt idő. Innentől kezdve a beszélgetés egy egészen más irányt vett.

Együttműködés nélkül nem megy

A kutyakiképzés egy együttműködés, amiben minimum hárman vagyunk: a kutya, a gazdája és én. Ebben a hármasban mindenkinek együtt kell működnie mindenkivel, különben nem lesz látható fejlődés. Elmondtam az ügyfélnek, hogy nem tudok úgy együtt dolgozni senkivel, ha nem fektet bele energiát heteken keresztül, mert az sajnos nem elég senkinek, hogy heti egyszer odamegyek 45 percre. Természetesen ezt már az elején is tisztáztuk, mielőtt elkezdtük volna a közös munkát. 

Félreértés ne essék, rengetegen jöttek már az órákra úgy, hogy jelezték, nem volt idejük gyakorolni a múlt héten. Természetesen van ilyen és ha erről őszintén tudunk beszélni, anélkül, hogy bárki bárkit minősítene közben, akkor nincs is ezzel semmi gond. Volt olyan is, amikor ez rendszeresen előfordult egy gazdival, ezért ő vetette fel, hogy amíg nem rendezi az életet és ennyire elfoglalt, addig lehet, hogy jobb lenne felfüggeszteni a kiképzést. 

A munkám lényege, hogy segítsek másokon. Segíteni azonban csak úgy lehet, ha a másik is közreműködő ebben.

Fotó: Eördögh Barbara

Nem mindig egyszerű, sőt!

Aki bármilyen szolgáltatást nyújt, tudja, hogy mennyire nehéz emberekkel foglalkozni, főleg akkor, ha bajban vannak és a szolgáltatás lényege, hogy problémák oldódjanak meg. Minősíteni könnyű bárkit és bármilyen szolgáltatást, de ettől általában semmi nem oldódik meg. Ráadásul sajnos a tapasztalatom azt mutatja, hogy aki a kiképzővel csúnyán beszél, az a kutyájával is – ami számomra szakmailag még nagyobb bajt jelez.

Nagyon hasonló eset történt másfél évvel ezelőtt, amikor gyakorlatilag ugyanez a helyzet állt elő. Az évek alatt nagy rutinom lett abban, hogy ezekben a helyzetekben feltegyem a megfelelő kérdéseket. Fél óra után kibontakozott a történet és kiderült, hogy a kutyával mindkét gazdája percekig üvöltözött, aminek hatására a kutya maga alá pisilt, elkezdett remegni, majd elbújt a kanapé alá. Sajnos ezekben a helyzetekben teljesen mindegy, mit csinálok, szélmalomharcot vívok. Nem lehet úgy félelmet oldani és bizalmat építeni, hogy két kiképzés közt újra és újra traumatizálódik a kutya. 

A három alappillér

Ezek elkerülése érdekében általában az első alkalommal elmondom, hogy ha valaki velem szeretne dolgozni, akkor nem szabad így viselkednie a kutyájával. Az irány, amit képviselek, szereteten és bizalmon alapszik, ami magában foglalja a kölcsönös tiszteletet – így azt is, hogy szépen beszélünk a kutyával. Én hétről hétre csak egy szeletet kapok a kutya életéből, de a gazdi feladata biztosítani, hogy a kutyának olyan minőségű élete legyen, amilyet ő szán neki.

Én segíteni tudok ebben, irányokat mutatni, tanácsokat adni, de nem tudom megcsinálni helyette, ami az ő feladata. Ha valakinek tetszenek a módszereim és velem szeretne dolgozni, az ő kapcsolatukat és a gazdi módszereit is az enyémhez kell igazítani, hogy eredményt érjünk el. Ebbe pedig nem fér bele, hogy bármelyik fél agresszívan vagy csúnyán beszéljen a másikkal. 

Nagyon örülök, mert a tudományos, etológiai kutatások is azt támasztják alá, hogy sokkal nagyobb hatékonysággal bír a pozitív megerősítés, sokkal nagyobb százalékban teljesítenek jól azok a kutyák, akiket így tanítanak. Évről évre egyre többet fejlődöm én is, és folyamatosan igyekszem tanulni. Az én munkámnak is vannak korlátai és vannak helyzetek, amiket nem tudok megoldani, de lehet, hogy más igen. Ami viszont nem változik: hogy az elfogadás és a szeretet az egyetlen út.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!