Milyen a jó hám?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

A hám választásnál az első szempont a kutya méretei. A legjobb, ha tudod magaddal vinni a vásárláshoz, hogy fel tudja próbálni. Érdemes figyelni rá, hogy a hónaljához ne legyen közel a pánt. Gyakori, hogy ott nem jó a méret túl közel van és kisebesedik a bőrük idővel hosszútávon.

Minél szélesebbek a pántok, annál kényelmesebb a kutya számára. Vannak párnázott pántok is vagy egészen mellény szerű hámok. Kiránduló hámok is léteznek, ezek is általában elég kényelmes kialakításúak. Hétköznapokban is nyugodtan lehet használni őket.

Sokféle kialakítású hám van. Tapasztalataim szerint az a legbiztonságosabb, amelyiknek van olyan pántja, ami a kutya mellső két lába között, a szegycsont felett is átmegy. Nagyon fontos, hogy ne tudjon belőle kibújni a kutya. Ha kutyánk nagy szabaduló művész, erre vannak speciálisan kialakított szökésbiztos hámok.

Buborék

Ez egyébként nem annyira gyakori jelenség, de sok kutya hobbit csinál belőle és akkor fontos megtalálni a megfelelő hámot. Ha a póráz a hámra van csatolva, kibújási kísérlet esetén az a legstabilabb, ha függőlegesen felfelé húzzuk. Így nem tud se előre, se hátra menni a kutya és nem tud kibújni. Sokan azért kezdik el a hámot használni, mert nehezebben bújik ki belőle a kutya, mint a nyakörvből. A hámra ugyanúgy rá lehet rakni a bilétát, ahogy a nyakörvre is.

Nyáron érdemes bevizezni a nagy melegben a hámot, főleg hogyha vastagabbak a pántok, jobban meg tudja magát szívni és kellemes a kutya számára. Fontos, hogy a legtöbb kutya nem szereti felvenni a hámot, de ez nem azt jelenti, hogy magát a hámot nem szereti. Általában nem szeretik, ha a fejükön áthúznak valamit. Ezt jutival egyébként lehet tanítani, hogy jobb legyen számukra. A gazdiknak, akik hozzám járnak, szoktam segíteni hámot választani is.

Az előző cikkben, már sokat írtam, arról miért jobb a hám, mint a nyakörv, itt tudod elolvasni.

Ha pedig szeretnétek még több külföldi, professzionális kutya tréningekről olvasni nagyon ajánlom Dr. Sophia Yin, állatorvos weboldalát.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!