Kutya behívása – Brigi és Őzi

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Brigi azzal keresett meg, hogy nem meri elengedni Őzit a Városligetben. Ez általánosságban is egy probléma volt, de mivel közel laknak a Ligethez és Őzinek nagyon magas az energiaszintje, ezért nyilván ideális megoldás, hogy az energiáját itt le lehessen vezetni. Ennél a problémánál sokszor fordul elő, hogy a gazdik izgulnak, félnek tőle, ami teljesen természetes és érthető reakció. Fontos, hogy én általában a kutyakiképzést illetően biztonsági játékos vagyok és nagyon ügyelek rá, hogy ne legyen kockázat. A kutya behívása és a figyelem kiépítése kulcsfontosságú szerepet játszott ebben az esetben.

Félreérthető reakciók

Úgy kezdtük el Őzinek az elengedését, hogy egy hosszú pórázon gyakoroltunk. Ezt általánosságban már a többi történetnél is olvashattátok. Nagyon szépen haladtunk, Őzi egyre jobban figyelt Brigire. Sokat gyakoroltuk a pórázon való sétánál is azt, hogy Őzi megtanuljon figyelni és hosszabban koncentrálni. Ez azért is volt fontos, mert Őzi amikor meglátott séta közben egy másik kutyát, akkor nagyon hevesen reagált, ugatott és húzta a pórázt. Ez nem agresszióból fakadt, hanem annyira oda akart menni játszani, hogy ilyen intenzív reakciókat váltott ki belőle. Ez kívülről sokak számára, más gazdiknak ijesztő lehetett.

kutya behívása

Ezek a reakciók olyan intenzívek voltak, hogy nem tudtuk étellel elterelni a figyelmét, ezért másik megoldást kellett keresnünk. Hosszas gondolkodás után végül azt találtuk ki, hogy flexi pórázra rakjuk Őzit, ezáltal nem volt egy öngerjesztő folyamat, hogy a rövid póráz miatt nem tud odamenni. Így, mivel a hosszú pórázon ezt meg tudta tenni, sokkal jobban csillapodott a reakciója.

Fő az óvatosság

Az elején úgy engedtük el Őzit, hogy pórázon volt és húzta maga után. Ez egy ideiglenes, köztes megoldás arra, hogy az első időszakban, amikor még félnek a gazdik, akkor könnyen el tudjuk kapni a kutyát, mert így csak rá kell lépnünk a pórázra. Ez egyébként sok szempontból nyilván veszélyes, ezért ezt csak akkor szoktuk csinálni, amikor ott vagyok, nehogy bármilyen probléma felmerüljön. Két alkalom után le is vettük a pórázt Őziről, amikor már Brigi is megnyugodott és biztosítottam róla, ha bármi van sprintelni fogok Őzi után az egész Városligeten keresztül.

Brigi egyébként nagyon jó partner, jó kedvű volt és sokat nevettünk. A második alkalommal egyébként mondta, hogy valamelyik este velem is álmodott. Abszolút meg volt az összhang és nagyon jól tudtunk együtt dolgozni.

Ha kíváncsi vagy a többi behívással kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!