Magán kutyakiképző – Mit csinálok pontosan?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Sokan vannak, akik nem ismerik ezt a fogalmat, és nem igazán értik, hogy mi is a munkám. A kutyaiskola már elterjedt fogalom, szerencsére egyre általánosabb is a kutyatartók között, hogy iskolába viszik a kedvencüket – én pedig ennek nagyon örülök, mert bármilyen tevékenység, ami afelé irányul, hogy a gazdikat tudatosabbá tegye a kutyatartásban, nagyon jó. De fontos hangsúlyozni, hogy a kutyaiskoláknak másfajta céljaik vannak mint az egyéni tréningnek, ezért itt nem arról van szó, hogy az egyik jobb vagy rosszabb lenne a másiknál. Na de, mit csinál pontosan egy magán kutyakiképző?

Mikor döntenek magán kutyakiképző mellett az emberek?

Az én munkám ott kezdődik, ha a gazdik úgy érzik, teljesen egyedi a problémájuk, vagy egyszerűen azt szeretnék, ha a kutyakiképző személyesen csak velük foglalkozna. A munkám során a kutyakiképzés háznál történik, a kutyát a saját környezetében oktatom, ha olyan a probléma, ami csak ott jelenik meg. Én egyébként is jobban szeretem az olyan baráti találkozókat, ahol kettesben vagyunk és csak egy emberre kell koncentrálnom, rá viszont teljes értékűen oda tudok figyelni. Mindenki más, mások az igényei és a problémái is. Szeretem a munkám, mert úgy érzem, így hatékonyan tudok haladni a kutyákkal és a gazdikkal, mivel csak rájuk figyelek.

Nagyon érdekes tapasztalat az is, amikor családokkal ismerkedem meg és a probléma megoldásában az egész család részt vesz a gyerekekkel együtt. Ez teljesen más látásmódot adott nekem az évek alatt, mély bizalmi helyzetek alakulnak ki emberek és ebek között, és a kutya is élvezi, hogy minden ember csak rá figyel ilyenkor. 

magán kutyakiképző
Mani

Ugyanarra a problémára, ugyanaz a megoldás?

Minden kutya-gazdi kapcsolat teljesen egyedi – ezért egyedi megoldásokat kell keresni, ha probléma van. A kutyának is különleges, egyedülálló személyisége van, ahogy a gazdájának is, ezáltal a kapcsolatuk is teljesen egyedi. Vannak megoldások, amik bizonyos kutyáknál működnek, de másoknál egyáltalán nem, így ilyenkor nekem is új, más megoldásokat kell keresnem, hiszen más személyiség más reakciókat eredményez ugyanarra a helyzetre. A módszert alakítom a személyiséghez, és nem a személyiséget erőltetem a módszerhez. Ez sokszor rengeteg gondolkodással, ötleteléssel jár, de mindig megéri olyan megoldást találni, amiben mindenki kényelmesen érzi magát. 

Ki tanít kit?

A kiképzéseket mindig a gazdikkal együtt tartom. Segítek nekik jól kommunikálni a saját kutyájukkal, így valójában őket tanítom arra, hogyan tanítsák a kedvencüket. Azt a módszert, megoldást kell megtalálnom, ami mindkettejüknek jó és mindketten meg is tudják csinálni. Sok nő keresett meg azzal, hogy dolgoztak együtt férfi kiképzővel, de nem tudnak olyan hangsúllyal, hangerővel beszélni a kutyájukkal, ahogyan egy férfi. Ez egy viszonylag gyakori probléma, ilyenkor más eszközöket kell keresnem, olyanokat, amiket a gazdik is képesek kivitelezni.

Legyen célunk!

A kiképzések alatt mindenki kilép a komfortzónájából: a kutyák, a gazdik és én is. Így tudunk fejlődni, de fontos, hogy egymás határait is ismerjük. A munkám egyik legfontosabb része, hogy tisztázzuk, kitől mi elvárható. Közösen beszéljük át az elérhető célokat és azt, bizonyos célok elérése milyen energia- és időbefektetést igényel. Ez mindennek az alapja. Fontos a megértés, ezért igyekszem nagyon érthetően és tisztán fogalmazni; mert ha értjük, mi történik körülöttünk és a kutyával is sikerül megértetnünk ugyanezt – hogy bizonyos dolgokat miért kérünk tőle – sokkal könnyebbé válik az egész folyamat. Mindig legyen életszerű célja annak, amit csinálunk, mert ha nincs, egy idő után motiválatlanná válnak mind az emberek és a kutyák is.

A megérteni akarás a legerősebb motiváció, amivel a gazdik megkeresnek. Emögött pedig szeretet van. Ha érteni akarom, nyitott vagyok a változásra és teszek is azért, hogy jobb legyen valami. Ez az, amiért csinálom ezt nap, mint nap.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Fotó: Margitay Klára


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!