Minőségi időtöltés a kutyával – Fontosabb, mint gondolnád!

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Zselé

„Én etetem évek óta, mégis jobban kötődik a páromhoz.” Nagyon gyakran hangzik el ez a mondat a kiképzéseken. A “hiedelemmel szemben” azonban az az igazság, hogy teljesen mindegy, a kutyát ki eteti, amíg etetve van rendszeresen, ettől nem fog jobban kötődni senkihez. Amitől viszont igen, az a minőségi időtöltés a kutyával.

Az etetés általában maximum 5 perces művelet: a gazdi előveszi a tápot, kirakja egy tálba és odaadja a kutyának, aki megeszi. Persze mondani sem kell, nagyon fontos, hogy meg legyen etetve az eb, de ha valódi kötődést szeretnénk kialakítani, érdemes más trükköket is bevetni. Ahogy az emberek közötti kapcsolatban, úgy szerintem kutyák és gazdáik közt is a legfontosabb a minőségi közös időtöltés. A közös időtöltésnek több módja is lehet, ha figyelembe vesszük a kutya személyiségét, az sokat segíthet abban, hogy megtaláljuk a megfelelőt. 

Kutya trükk

Sokszor bármilyen trükk megtanításának semmi más értelme nincs, „csak” az, hogy fejlessze a koncentrációt és a kapcsolatot. A gazdi figyeli a kutyát, a kutya a gazdát. Az odafigyelés a másik félre minden kapcsolatban nagyon fontos és fejlesztő hatása van. 

Kutyasétáltatás

Több féle séta van, de én itt most arra a sétára gondolok, amikor a gazdi figyeli a kutyáját. Nem telefonál vagy chatel közben, hanem hagy időt kedvencének szaglászni, nézelődni, más kutyákkal kontaktálni. 

Kutyával kirándulás

A kirándulás általában olyan helyen történik, ahová a kutya és gazdija ritkábban járnak. Itt nagyon sok új inger éri az állatot, ami nagyon fontos a számára, mivel sokkal jobban fárad tőle, mint a mindennapok megszokott környezetétől. A környezetváltozás mindenkinek jót tesz, gazdinak is, kutyának is. 

Társasági események

Sok kutya jár a gazdijával különböző társasági eseményekre. Ez olyan kutyák számára külön élvezetes lehet, akik szeretik az emberek társaságát és ismeretlenekkel is könnyen barátkoznak. Sokszor a bulik középpontja a kutya, vele mindig foglalkozik valaki. 

Kutyabulik

Olyan korban élünk, amikor a kutyák számára is rendeznek külön bulikat, vagy akár kutyás piknikeket. A kutyáknak is vannak barátaik, akiket jobban kedvelnek a többieknél és jobban tudnak játszani velük. 

Bármelyikre is essen a választás, a kutyának és a gazdájának érdemes kipróbálnia magát új helyzetekben. A kutya számára sokszor nehéz új környezetben figyelni, fókuszálni, de ezek a helyzetek fejleszthetők. Minél többféle élmény éri a kutya-gazdi párost, annál szorosabb lesz a kapcsolat – feltéve, hogy ilyenkor kölcsönösen odafigyelnek egymásra.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!