Szívférgesség tünetei – megelőzéstől a kezelésig

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

szívférgesség tünetei

A szívférgesség, nagyon komoly betegség, ami nagyon nehezen kezelhető. A szívférgesség tünetei kezdetben nem mutatkoznak, ezért fontos, hogy megelőzzük a kialakulását. Mivel főleg a kutyákat veszélyezteti, az alábbi cikkben megosztom veletek a legfontosabb tudnivalókat a megelőzéstől a kezelésig. 

Szívférgesség tünetei

A szívférgesség azért annyira veszélyes, mert kutyánk kezdetben tünetmentes. Az esetek túlnyomó részében, amikor jelentkeznek, az egyébként nem jellegzetes tünetek a kutyánál (pl. köhögés, fáradékonyság, légszomj), olyankor már túl késő. Ilyenkor a kutya már súlyos beteg és kifejlett férgek találhatóak a szívkörnyéki területeken. Éppen ezért rendkívül fontos a szívférgesség megelőzésére koncentrálnunk.

Szívférgesség megelőzése

A legjobb védekezés a kutya szívférgesség megelőzése: állatorvos tud felírni olyan készítményt, ami rendszeres szedés esetén jó a megelőzésre. Nagyon fontos, hogy ezek a készítmények csak akkor szedhetők, ha előtte csinált az állatorvos szívférgesség tesztet, ami negatív lett (ezért is vénykötelesek ezek a gyógyszerek). Olyan kutyának adni ezeket a gyógyszereket, akinek nincs tesztje, kifejezetten veszélyes lehet, ha esetleg szívférges és úgy kapja meg a tablettát, annak komoly egészségügyi következményei lehetnek. Biztos, ami biztos évente érdemes új tesztet csinálni a gyógyszerek szedése mellett is.

Szívférgesség terjedése

A szívférgességet szúnyogok terjesztik, tőlük tudják elkapni a kutyák. Kutyáról kutyára közvetlen nem terjed, ahogy emberek sem tudják elkapni a kutyájuktól. Az, hogy csak a vidéki kutyákat érinti, abszolút tévhit: nagy a fertőzöttség az egész ország területén, Budapesten is.

Nagyon fontos komolyan vennünk a szívférgességet, hiszen halálos kimenetelű is lehet! Évről évre egyre nagyobb a fertőzöttség az egész ország területén, egyre több a beteg kutya és a fertőzést továbbadó szúnyog. 

Szívféreg kezelése

Először is ki kell deríteni, pontosan milyen stádiumban van a kutya, körülbelül hány darab féreg lehet benne. Fontos megtudni azt is, ezek az érrendszeren belül hol találhatók meg és persze az sem mindegy, mekkorák – és mennyire tömítik el például az artériás ereket.

Attól függően, hogy milyen stádiumban van a kutya, választja ki az orvos a megfelelő kezelést, vagy kezelések kombinációit. Ezek a következők lehetnek: műtét, tablettás és injekciós kezelés. Műtétet az országban jelenleg csak egy helyen végeznek, a beavatkozás nagyon költséges, utána pedig kezelés vár a kutyára, ami megviseli a szervezetet és akár hónapokig is eltarthat. 

Nagyon fontos tehát, hogy figyelj a szívférgesség megelőzésére és teszteltesd évente a kutyádat. Ha még nem voltál vele szívférgesség vizsgálaton, irány a doki!

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!