Kutya hűtése nyáron – Gyakori kérdések

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Nagyon sok kérdés fut be hozzám minden héten, így ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a leggyakrabban feltett kérdéseket a kutya hűtése nyáron témakörben.

Hűtő matrac kutyáknak? Mik vele a tapasztalatok?

Vannak kutyák, akik imádják a hűtő matracot, elsőre ráfekszenek és egész nap le nem szállnak róla. Vannak viszont, akiket egyáltalán nem érdekel és nem használják. Érdemes kölcsön kérni egyet, mielőtt beruházol rá, ha van rá lehetőséged.

Rossz-e a kutyának a légkondi?

Az én véleményem szerint nem, főleg, hogy lakáson belül ez majdnem az egyetlen módja, hogy hűvösebb legyen a hőmérséklet. Arra érdemes figyelni, hogy a légkondi ne fújjon közvetlen a kutyára (se ránk), mert úgy könnyű megfázni. Én személy szerint egész nap ki-be kapcsolgatom.

Hűtőmellény kutyáknak? Mi a tapasztalat?

Nekem nincs közvetlen, személyes tapasztalatom a hűtőmellényről, de szerintem nagyon jó ötlet, főleg nagytestű kutyák esetében. Ha neked van tapasztalatod, oszd meg velem kommentben vagy akár privát üzenetben! 

Futás kutyával ?

Én mindenkinek azt javasoltam, hogy ne vigye futni a kutyáját, maximum hajnalban, ha 20 fok alatt van a hőmérséklet. Volt, aki jelezte, hogy a 18 fokot is nehezen bírta a kutyája. A kutyák általában addig futnak a gazdájuk után, amíg bírnak, a közös futás alkalmával pedig nehezebben engedik meg maguknak, hogy megálljanak vagy leüljenek, ha rosszul vannak. Sajnos olyat is meséltek már a gazdik, hogy a kutya egyszer csak összeesett futás közben, utána pedig egy napig csak feküdt a rosszullét miatt.

kutya hűtése nyáron
Fotó: Eördögh Barbara

Segít a kutya lelocsolása séta előtt?

Sok gazdi jelezte, hogy mintha jobb lenne tőle a kutyának, és én is azt gondolom, nyugodtan lehet alkalmazni, hiszen semmiképpen nem árt, de lehet, hogy segít. Általában a nyakat és fejet szokták bevizezni, ha séta közben megszárad, akkor újra vizezik, de jó trükk lehet az is, ha vizes kendőt kötsz a kutya nyakába.

Kutya medence – jó ötlet?

Nagyon sok kutya imádja – így nekik igen. Van, hogy a kutyusok kérés nélkül másznak és fekszenek bele, vannak, akik a slagozást is imádják, és vannak, akik viszont félnek a víztől, a slagtól, a medencétől. Arra viszont mindenképp figyelj, hogy ne a közvetlen napon legyen a medence.

Még több fontos tipp a nyárra, meleg hónapokra:

  • Mindig legyen elöl friss víz a kutyának (ez egyébként is fontos, akkor is, ha nincs meleg)!
  • Séta közben gyakran itasd meg a kutyád! 
  • A kertben legyen mindenképp hűvösebb, árnyékos hely is biztosítva, ahova lefeküdhet!
  • A hosszú sétákat időzítsd reggelre és estére, napközben csak egészségügyi körre menjetek és lehetőség szerint mindenképp az árnyékban sétáljatok! 

Ha még több nyári, felelős gazdisággal kapcsolatos tipp érdekel, olvasd el a másik cikkem is a témában itt.

Fotó: Bata Ági
Matyi kutya


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!