A behívás fontossága – Dalma és Zizi🐶

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Dalma, amikor megkeresett, akkor az elsődleges problémája az volt, hogy Zizi pórázon megugat más kutyákat, illetve nem ment neki a behívás. Zizi személyiségét egyébként tökéletesen leírja a neve. A kiképzés elején nagyon nehezen koncentrált és ehhez még hozzájött a hatalmas aktivitása és mozgásigénye.

behívás

A behívás fontossága

A tréning során elkezdtük felépíteni Zizi fókuszált figyelmét. A gyakorlatokra, amiket ehhez csináltunk vele, jól reagált. Emiatt azt javasoltam Dalmának, hogy a kiképzések helyszínét változtassuk meg a Városligetre, mert Zizinek egyébként is sokkal több mozgásra lenne igénye. Dalma ebbe beleegyezett, de jelezte, hogy Zizi nem jól behívható és nem is szokta elengedni. Egy hosszú, 10 méteres pórázon szoktak sétálni. Elmondtam neki, hogy nagyon fontos a tréning tervbe beiktatni, hogy Zizi stabilan behívható legyen. Ezáltal az általános energiaszintjét rendszeresen le tudná vezetni és Zizinek sokkal kiegyensúlyozottabbá válna az élete, így boldogabbá és könnyebben kezelhetőbbé válna otthon is.

behívás

Nehéz az elengedés

Folytattuk a tréninget a Városligetben. Dalma már az első három alkalom után jelezte, hogy a pórázon való séták a városban sokkal könnyebbek és most már alig van problémájuk séta közben. Zizi egyre jobban és egyre hosszabb ideig figyel rá, illetve a többi kutyához is könnyebben odaengedhető. A Városligetben Zizi szintén nagyon jól reagált a tréningre, Dalma viszont az elején nagyon stresszes volt amiatt, hogy Zizit póráz nélkül el fogjuk engedni. Ezt figyelembe véve kicsit lassítottunk a tréning tempóján, hogy Dalma is hozzá tudjon szokni érzelmileg ehhez az állapothoz. Ez egyébként nagyon sok gazdinak probléma. Furcsa, ismeretlen és ijesztő érzés, hogy a kutya póráz nélkül van, főleg, hogyha előtte évekig erre egyáltalán nem volt precedens. Nagyon fontos ilyenkor figyelembe venni a gazdik komfortérzetét és ehhez alkalmazkodni.

behívás

Nyakörv vagy hám?

Az átmenetet itt az képviselte a tréningben, hogy Zizi pórázon volt, viszont egyre többször kértem meg Dalmát, hogy engedje el a hosszú pórázt, így Zizi azt húzta maga után. Így sokkal könnyebben utol lehet érni a kutyát és meg lehet fogni, amikor sokadik szólításra sem reagál vagy esetleg veszély helyzetben van. Emiatt is ragaszkodom nyakörv helyett a hámhoz a tréningeken, mert amikor esetleg vissza kell rántani a kutyát, akkor fontos, hogy ne a nyaka ránduljon meg a hirtelen mozdulat során. Az, hogy Zizi húzta maga mögött a pórázt, nagyon megnyugtatta Dalmát az elengedéssel kapcsolatban. Gyakran szoktam alkalmazni ezt a módszert, amikor a gazdik aggódnak a kutyusaik miatt.

behívás

Sikerek

Dalma elkezdett rendszeresen járni Zizivel a Városligetbe, így Zizi általánosan sokkal fáradtabb lett és könnyebben kezelhető. Egyre jobban tudta kezelni a más kutyákkal való szociális helyzeteket, így aztán a végére eljutottunk oda, hogy teljesen le tudtuk venni róla a pórázt és Dalma is, bár kicsit izgult, de sokkal nyugodtabban állt ehhez a feladathoz.

Boldogság, szabadság, őszinteség

Zizi egyébként rendkívül boldog volt, hogy póráz nélkül szaladgálhatott és a feladatoktól is, amit kapott tőlünk. Nagyon nagy örömmel teljesítette őket. Rendkívül élveztem a közös munkát, mert Dalma őszintén elmondta, hogy mikor, hogyan érzi magát, így sokkal könnyebb volt a tréninget is alakítani, Zizi pedig szuper cuki volt.

Ha kíváncsi vagy a többi behívással kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.

behívás
Panka és Zizi

Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!