Normális a kutyakiképzés során a visszaesés?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

kutyatrükk

A tréningek menete változó, de tapasztalataim szerint sok olyan eset van, amikor a kutyakiképzés elején hirtelen, gyors és látványos változás indul meg, aztán stagnálás vagy visszaesés tapasztalható. De semmi pánik! Ebben a cikkben megbeszéljük, miért!

A kiképzések elején a hirtelen, látványos változásnak több oka is van: az egyik, hogy az első óra után elég sok változtatást iktatunk be a kutya életébe. Új póráz, új hám, más sétáltatási stílus, amik mind azonnali feszültség-csökkentéshez vezetnek; hiszen kiszedjük a rendszerből az olyan potenciális feszültségforrásokat, amik elvonják a fókuszt a tréning során kezelendő fő problémáról. Bármilyen furcsának is tűnhet, gyakran rengeteg egyéb stresszforrás van, ami nem konkrét tréningtechnikát igényel, hanem egyszerű, apró gyakorlati változtatásokat – ilyen lehet a megfelelő mennyiségű séta beállítása is. A tréningeken nagyon sokat beszélgetünk arról, hogyan kéne változtatni a napi rutinon, mi az, ami belefér a gazdiknak időben és energiában, és mi az, amire a kutya is képes. 

A fejlődés nem lineáris!

Amit viszont mindig észben kell tartanunk: a fejlődés nem lineáris, egyenletes. Ahogyan nálunk, embereknél sem, úgy nyilvánvalóan kutyáink esetében sem. Ez nagyon fontos! A kezdeti hirtelen javulás után sokszor megijednek a gazdik, mert van olyan, amikor a kutya állapota stagnál, vagy akár visszaesések is lehetnek. Megnyugtatlak: ez mind teljesen normális. Hiszen a viselkedés nagyon összetett és soktényezős folyamat – nem olyan, mint egy számítógépes program, amiben ha kijavítjuk a hibát, onnantól tökéletesen fut majd le újra és újra. A viselkedést rendkívül sok külső és belső tényező alakítja nap mint nap, sokszor olyan körülmények is, amik egyáltalán nem fontosak, nem jeleznek semmilyen bajt (például az időjárás). 

Michael

Türelem, türelem

Bizony, a kutyáknak is vannak jobb és rosszabb napjaik; néha “bal” lábbal kelnek fel, vagy nyűgösebbek mint máskor.  A visszaeséseket, stagnálásokat persze ettől függetlenül érdemes komolyan vennünk, és ennek megfelelően át is beszéljük őket a tréningen. Van, ami korrigálásra szorul, máskor egyszerűen csak türelmesnek kell lennünk, hogy bizonyos technikák beérjenek. Előfordul, hogy heteken keresztül kis lépésekben haladunk, aztán a kutya átbillen és hirtelen indul meg a változás a viselkedésében. 

Én úgy szoktam megfogalmazni, hogy ha van pozitív változás, akkor jó az irány. A kiképzésen a feladatunk az, hogy a számtalan megoldási lehetőség közül megtaláljuk azt, ami által a kutya elkezd fejlődni – még ha lassan is. Erről szólnak az órák. A lassú változás is változás (bár az, hogy “lassú”, eleve nagyon szubjektív), de ha az irányt megtaláljuk, megnyílik előttünk az út, tudni fogjuk, hol keressük a megoldást. Traumatizált kutyák esetében nagyban befolyásolja a tréning menetét, hogy mennyi ideig volt kitéve a kutya a bántalmazásnak, és ez milyen idős korában kezdődött. Ha a kutyánknak alapvetően jó élete volt és baleset vagy támadás érte, aminek következtében traumatizalódott, az sokkal egyszerűbb kiképzési eset, mintha egész életében komoly elhanyagolásnak lett volna kitéve.

kutyakiképzés
Luna

Nincs garancia, pozitív meglepetés annál inkább

Az elvárásrendszer tisztázása nagyon fontos topic a kiképzések során: együtt kell lefektetnünk, mi az, amit szeretnénk, és mi az, ami valóban el is várható az adott kutyától, adott helyzetben. Nem szoktam ígéreteket tenni azzal kapcsolatban, hogy mit fogunk elérni, vagy mit nem, hiszen a viselkedés sokkal összetettebb, keszekuszább rendszer annál, hogy garanciákat várjunk.
Ennek vannak pozitív oldalai is: sokszor történnek olyan pozitív változások egy kutyusnál, amik számomra is döbbenetesek, és sosem gondoltam volna, hogy odáig eljutunk.

Amit a kutyakiképzéseken kiképzőként és gazdiként is megtanulhatunk, hogy a befektetett munka mellett elengedhetetlen összetevők a bizalom és a türelem, és bizony vannak dolgok, amik felett nem lehet kontrollunk – de egymásban bízva, egymást segítve szinte minden probléma orvosolható. 

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!