Európai körút kutyával 7 – Németország, Berlin

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Küzdelmek

Bruges-ből Berlin-be 12 óra alatt jutottunk el. Nagyon rosszul sikerült az utunk. Németországban péntektől vasárnapig újítják több helyen a pályát. Ez még csak egy probléma lett volna, de Dortmund-nál úgy tereltek le a pályáról, hogy belekerültünk egy endless loop-ba. A városban is lezárások voltak és az elterelő táblák miatt, folyamatosan körbe körbe mentünk. Nem csak mi, mindenki. A Google Maps és a Waze használhatatlan volt, mert arra mutatta a kijáratot, ahol le volt zárva. Egy óráig köröztünk, próbáltunk kijutni minden irányba és nem ment. Egy teljesen ismeretlen városban ez elég nehéz egyébként, kicsit meg is ijedtem, hogy fogunk visszajutni egy másik autópályára.

Zsófi iszonyú ideges lett. Mondta, hogyha ez Olaszországban történik azt megérti, de Németországban nem ezt várja az ember. Felhívta Ádámot a testvérét, akihez mentünk Berlinbe, ő is próbált nekünk segíteni telefonon, aztán valahogy kijutottunk. Tényleg rettenetes volt. Nagyon sok időt vesztettünk. Délben indultunk és éjfélre értünk oda. Ádám és Júlia operaénekesnek tanulnak kint az egyetemen, emiatt költöztek oda. Vacsorával vártak minket. Másnap elmentünk Berlinben egy tóhoz és ott töltöttük az egész napot.

Ádám sokat mesélt a világháború hatásairól, a német történelemről és saját tapasztalatairól a városban. Nagyon érdekes volt, sok kérdésre választ kaptam, ami már évek óta érdekelt és a gimnáziumi tananyagban nincs benne. Nagyon komplex tudása van a témában és pszichológiai szempontból is érdekesek a társadalmi hatások.

Jól megérdemelt fürdés

A víz nagyon jó hőmérsékletű volt, úszni is tudtunk benne. Lutri megijedt, hogy eltűnök, de nem aggódott sokáig, úgy döntött Ádám és Zsófi lesznek az új gazdái, lényeg, hogy neki jó legyen és a parton maradjon. A parton a kacsák nagyon közel jöttek, Lutri egyáltalán nem reagált rájuk. Bruno össze vissza jött ment más családokkal barátkozni, úgyhogy aztán pórázra kellett rakni. Lutri egyébként utálja a vizet, csak a tengerbe hajlandó valamiért belemenni. A tó parton egyébként elhagytam a telefonom az erdőben, de szerencsére észrevettem és meglett.

A tóparti pihenő után bementünk egy kicsit a városba, de nem láttam belőle túl sokat, mert hamar besötétedett és iszonyúan fáradt voltam addigra. Az utazás rettenetesen fárasztó volt és már nagyon vágytam haza. Kocsival voltunk és Ádám igyekezett olyan útvonalon menni, hogy minél több részét lássam a városnak.

Bátor nyuszik

A parkban, amit megnéztünk a városban rengeteg nyúl volt. Szabadon szaladgáltak. Lutrit ez már jobban érdekelte , úgyhogy hamar pórázra raktuk őt is. Egyébként nem voltak szívbajosak a nyulak, egészen közel tudtunk menni hozzájuk és úgy tűnt inkább a kutyáktól félnek, mint az emberektől. Berlinben sok a zöld és a vizes területek, tavak. Két óriási parkja van a városnak. Egész Németországban csodás erdők vannak, a pályáról lehetett látni óriási fákat, akkorákat, amiket itthon egy erdőben sem.

Kutya kötődés

Másnap délben indultunk is haza. Reggel Zsófi kicsit kiakadt, mert hajnali 6-kor egy pillanatra kinyitotta a szemét, amit mindkét kutya úgy értelmezett, hogy akkor felkelünk és elkezdtek ugrálni a fején. Lutri nagyon ragaszkodó lett Zsófival, de egy helyzetben nem engedett neki. Többször megpróbálta reggel megsétáltatni miközben aludtam, de Lutri leült mellém az ágyban és nem volt hajlandó megmozdulni. Egyébként nagyon szeret sétálni. Bárhogy hívta Zsófi, Lutri nem volt hajlandó menni. Már évek óta én vagyok a gazdája csak, és öregkorára elég ragaszkodó lett. Olyan mintha félne, hogy elrabolják tőlem. Többször megijed az emberektől is. Furcsa folyamat ez a kutya öregedés. Mindennek ellenére az utat élvezte. 16 napig tartott. Én nagyon kimerültem, ő sokkal kevésbé.

Berlin

Hazaút

Vasárnap este 9-re értünk haza. Hétfő este 6-ig aludtam. Hazafelé 3-an mentünk és a két kutya. Ádám is jött velünk, úgyhogy én hátul aludtam a kutyákkal. Teljesen sima utunk volt, Ádám már annyiszor megtette kocsival ezt az utat, hogy fejből tudta azt is hol van a traffipax. Csehországban egyébként nagyon szigorúan büntetik a gyorshajtást, nagyon sokba kerülnek a büntetések más országokhoz képest, ezért mindenki nagyon betartotta a sebesség korlátozást. Németországban sok helyzetben elég félelmetes a pályán a száguldó autók mellett. Állítólag, amikor ott karamboloznak a pályán, akkor a nagy sebességek miatt, 8 kocsi megy rögtön egymásba.

Ha kíváncsi vagy a többi európai körutas cikkre, itt találod őket.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!