Európai körút kutyával 3 – Skócia, Aberdeen

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Pihenés és nyugalom

New Castle-ből tovább mentünk Aberdeen-be, ahol már Zsófi várt minket. Nem értette, hogy miért utaztam 3000km-t ahhoz, hogy minden nap délután 1-ig aludjak aztán 4-re szedjem össze magam és csak utána tudjak bármit megnézni. Én nem izgultam azon, hogy kevés dolgot fogok látni. Egyszerűen örültem, hogy távol vagyok mindentől és mindenkitől. Nekem ez önmagában kielégítő volt. Gyönyörű helyen lakik Zsófi, 5 percre van a strand a házától.
Zsófinak két kutyája van, a 2 éves Bruno és a 3 hónapos Elsie. Lutri nem egy játékos kutya, de most nagyon sokat játszott a kicsivel is.

Rokonlelkek

Első nap elmentem Zsófival dolgozni, a covid alatt az ügyvédi irodánál, ahol dolgozott leépítések voltak és így alapította meg a @walkiedoodledoo -t. Kutyákat sétáltat és a bíztatásomra egyre több tréninget is vállal. Sokat konzultálunk szakmailag és nagyon hasonló a hozzáállásunk a kutyakiképzéshez és a felelős kutyatartáshoz.

A városban minden gránitból épült így az épületek elég szürkék, de sok a park és a növény és nagyon tiszta minden.

Pénteken megünnepeltük Zsófi szülinapját az itteni barátaival és @a.nn.a.nn.a.nn.a csinált egy gyönyörű tortát, aki szintén magyar. 7 kutyával érkeztünk. A kocsmában „6degreesnorth” minden kutyáról készül egy skicc egy postit-re, iszonyú kutyabarát az egész város. Majdnem mindenhová vittük a kutyákat.

Kirándulások

Rengeteg helyen jártunk, Zsófi nagyon jó vendéglátó és szuper programokat talált ki. Elmentünk a „Newburgh seal beach”-re fókákat nézni. Hát tényleg voltak fókák és nagyon közel jöttek. Inkább ők néztek minket. Egy homok buckás ösvényen jöttünk visszafelé, olyan volt mintha a sivatagban lennénk. Elsie elkezdett a homokban gödröt ásni, nagyon vicces és cuki volt. Volt egy magasabb domb, aminek a tetejéről lehetett látni a tengert, a fókákat és a buckás területet egyben. Gyönyörű volt.

Utána elvitt kocsival egy út melletti félreeső gyönyörű sziklás partszakaszhoz. „Bullars of buchan” a neve. Olyan volt, mintha egy filmben lennénk. Elképesztő.

Másnap elmentünk az egyetemre ahová Zsófi járt és ott futtattuk a kutyákat. Aberdeenben, két egyetem is van egyébként. Minden teljesen kutyabarát és sehol nem szólnak, hogy kutyával vagy. Megnéztük a belvárost és elmesélte, hogy van egy gyönyörű park, ahová nincs idő elmenni, mert annyit aludtam ma is. De képeken prezentálta, hogy mit hagytam ki.

A temetők egyébként elég központi helyen vannak a településeken és nagyon szépek. Az egész környéknek ilyen Harry Potter feeling-je van. Kb 2-3 órát van sötét, amúgy világos van és annyira jó ettől az egész. Az aberdeen-i temetőbe elsétáltunk a Lutrival ketten egyik este, és képzeljétek tele volt nyulakkal. Kergetőztek játszottak és valamelyik nap rókát is láttunk.

Aberdeen partja tele volt medúzákkal, nyilván sikerült megfogni… Zsófi mondta, hogy néha a kutyák megeszik és nagyon betegek lesznek. Nem halálos, de nagyon kell figyelni. Van, hogy hónapokig nincsenek, aztán medúza suicide van és tele van a part.

Sokan tudjátok, hogy van egy természetvédelmi mérnök diplomám is és nagyon kíváncsi voltam a növényekre Skóciában, mert többről tanultam is. Ami érdekes lehet kutyásoknak, hogy az óriás medvetalp nagyon mérgező emberre és állatra is, már az érintése is. Mondtam neki, hogy már a vonatról észrevettem és amúgy elég sokat időztem séta közben azzal, hogy megfigyeltem a növényeket. A növény és állatvilág is lenyűgöző, főleg akkor, ha valaki ért hozzá, de anélkül is szerintem.

Skócia tényleg gyönyörű és nagyon sokoldalú, jó volt közelebbről megismerni.

Ha kíváncsi vagy a többi európai körutas cikkre, itt találod őket.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!