Kutyatrükk – Így taníthatod meg a kutyádnak a leghatékonyabban

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

kutya trükk

Egy kutyatrükk megtanításának van néhány szabálya, ezeket most megpróbáltam mind összegyűjteni. Ha ezeket betartod, a kutyád hosszútávon fogja a megtanult dolgokat teljesíteni minden helyzetben, ráadásul jutalomfalat nélkül!

Első körben rá kell venni kutyád, hogy megcsinálja, amit szeretnél. Az, hogy ezt pontosan hogyan érdemes csinálni, az minden kutyus esetében teljesen egyedi. Az interneten rengeteg videó van fent arról, hogy hogyan tanítsunk meg bizonyos trükköket a kedvencünknek, ezek véleményem szerintem elég hasznosak.

Alapvetően én kétféle módszert használok:

Az egyik, hogy megpróbálom jutalomfalattal rávenni arra a mozdulatra, amit szeretnék tőle. Például, ha azt szeretném, hogy forogjon maga körül, a jutit a szája előtt húzva lassan körbe forgatom, és amikor megtette a kört, akkor odaadom neki.

– A másik módszer, hogy megpróbálom a testét kis rásegítéssel – persze csak óvatosan és finoman – abba a helyzetbe tenni, amit szeretnék tőle. Például, ha pacsit szeretnék tőle, akkor a mellső mancsát ráhelyezem a saját tenyeremre.

Miután rájöttünk, hogyan tudjuk rávenni a kutyát, arra a mozdulatra, amit szeretnénk, ismételjük meg többször vele. Mindig kapjon jutalomfalatot, amikor megcsinálja, és szóban is dicsérjük meg, esetleg meg is simogathatjuk. Ezt csináljuk meg legalább 10-szer.

kutyatrükk
Fotó: Eördögh Barbara

Következő lépés

Ha ezzel megvagyunk, hozzá kell adnunk a parancsszót a gyakorlathoz. Teljesen mindegy, hogy mi az a szó, a kutya a feladatot fogja jelentésként hozzákapcsolni. Megtaníthatjuk neki azt is, hogy az ananász vezényszóra üljön le. A vezényszót mindig mondjuk el a gyakorlat előtt. Ha ezt megcsináljuk sokszor, – tehát legalább 10-szer, 20-szor – a kutya össze fogja kapcsolni, mit szeretnénk tőle.

A következő fontos dolog a kézjel. A vezényszó mellett párhuzamosan használhatunk kézjelet is, ami ugyanazt a célt szolgálja. Tehát amikor kimondjuk a szót, akkor mutatjuk is, aminek köszönhetően összekapcsolja a dolgokat a kutyusod.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Amikor már magától megy a kutyádnak az egész, vagyis mutatod a kézjelet, mondod a vezényszót, a kutyus pedig megcsinálja a feladatot, akkor jöhet a gyakorlás. Érdemes két hétig minden egyes nap gyakorolni legalább 5-10 percet és mindig kapjon jutalomfalatot.

Nagyon fontos, hogy a kutyák helyhez kötötten tanulnak, szóval, ha a lakásból az utcára kiviszel egy gyakorlatot, akkor érdemes a tanítást az elejéről kezdened!

Két hét után, ha már 10-ből 10-szer megcsinálja a kutyusod a feladatod, elkezdheted csökkenteni a jutalomfalatot, de fokozatosan! 10-ből 9-szer, aztán pár nap múlva 10-ből 8-szor, és így tovább. Nagyon fontos, hogy ne egyik pillanatról a másikra hagyd el!

A következő játék lehet az, hogy gyakorolsz vele vezényszóval és kézjellel együtt 5-ször, majd a hatodikra csak kézjellel, vagy csak vezényszóval. Így azt is meg fogja tanulni, hogy külön-külön is teljesítse a feladatot.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!